Ondernemersnieuws

Eetcafé Den Akker en A Tavola: twee horecaverhalen binnen één familie

Gepubliceerd: 3 mei 2021  |  Onderox editie: 208

Dessel — In het voor jaar van 2019 openden de zussen Leen en Griet Mermans elk een horecaconcept in de Desselse wijk de Heide. Op wandelafstand van elkaar en met amper drie maanden verschil, alsof het zo was afgesproken. Met veel vuur – zoals ze dat van hun ouders hebben geleerd – maakten ze van Eetcafé Den Akker en catering A Tavola een succesverhaal. In het moeilijke coronajaar spraken ze elkaar moed in, zodat ze binnenkort weer voluit aan de slag kunnen.

Leen (52) opende met haar partner Bart het eetcafé en een aangrenzende Bed & Breakfast. “Ik had al horeca-ervaring sinds 1992 en Bart runde café De Koerel in Dessel-Witgoor. Maar Bart droomde ervan om voor gasten te koken en ik ben hem daarin gevolgd. Den Akker is nu een fijne plek voor een pintje of een maaltijd, bij de open haard of op het zonnige terras. In de B&B kunnen twee gezinnen met twee kinderen overnachten. Voor de lockdowns mochten we al een divers publiek verwelkomen. Van festivalgangers voor Graspop tot fietsers op doorreis.” Griet (50) koos voor takeaway van pasta’s en minicatering. Haar passie voor Italië leeft al twintig jaar. “Vanaf onze eerste vakantie daar was ik verkocht. De sfeer van het land, de pure keuken, de taal… Thuis kookte ik graag voor vrienden en dat was telkens een succes. ‘Waarom doe je daar niks mee?’ kreeg ik dan te horen. Die appreciatie heeft me zeker aangemoedigd om de stap naar deeltijds zelfstandige te zetten. Elke week maak ik drie verschillende pasta’s die je (na bestelling) vanaf 15.30 uur kan afhalen. Klanten kunnen gewoon aanbellen. Ik merk dat dit voor velen nog een drempel is omdat je niet in een winkel maar in een privésfeer terechtkomt. Maar wij vinden het net fijn om mensen te ontmoeten en onze passie voor Italië te delen.”

TWEE ZUSSEN, TWEE STIJLEN
Naast de takeaway organiseert Griet – zo snel als het weer kan – kookworkshops en gastentafels. Voor feestjes maakt ze pastabuffetten, aangevuld met Italiaanse wijnen en specialiteiten. Om je feestdag extra glans te geven kan je een Piaggio Ape of Fiat 500 huren. Wie graag een Italiaans getint cadeautje aanschaft, kan ook bij A Tavola terecht. Leen gooide het over een andere boeg. “Oorspronkelijk kozen we voor een menukaart met stevige boerenkost. We maakten boerenboterhammen en stoemp met spek of worst. We merkten echter dat onze bezoekers toch liever een traditionele bistrokeuken willen en hebben onze kaart aangepast. Dat is iets wat ik met dit eetcafé geleerd heb, dat de klant mee bepaalt wat je in je zaak doet.” Griet: “Klopt, ik heb ook bijgestuurd. De recepten van de pasta’s haal ik uit Italiaanse kookboeken zodat ze zeker authentiek zijn. Hun sausjes en ingrediënten zijn lichter van textuur maar de Vlaming heeft liever een meer uitgesproken samenstelling. Dus voeg ik er nu een extra twist aan toe. Bovendien moet ik er rekening mee houden dat het gerecht koud verpakt wordt om thuis op te warmen. Dat is anders koken dan een pasta die je aan tafel serveert. Maar het zijn net die uitdagingen die het koken interessant maken.”

TWEE ZUSSEN, ÉÉN AANPAK
De twee zaken liggen op wandelafstand van elkaar in een landelijke omgeving. Aanvankelijk had Leen twijfels of Den Akker wel voldoende in het vizier van fietsers en wandelaars zou komen. “We bekijken nu of we een startpunt van het knooppuntnetwerk kunnen aanvragen.” Griet ziet in de toekomst A Tavola nog groeien in takeaway en minicatering. “Maar we zijn geen concurrenten van elkaar”, zeggen ze allebei in koor. “Integendeel, we geven elkaar advies en dat gaat van verpakkingsmateriaal voor voeding tot een administratieve knoop die moet ontward worden. Veel klanten weten al dat we zussen zijn en gunnen ons allebei ons succes.” 

Den Akker
Akkerstraat 68 - 2480 Dessel
Tel. +32 (0)14 74 63 64
www.eetcafe-de-akker.be
Bij heropening: dagelijks open vanaf 9 uur, de keuken sluit om 20 uur. Maandag gesloten. Takeaway op bestelling.

A Tavola
Akkerstraat 48 - 2480 Dessel
Tel. +32 (0)467 04 34 06
www.a-tavola.be
Takeaway pasta’s op bestelling (wo, do en vrij), minicatering, gastentafel en workshops

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.