Ondernemersnieuws

Ecohuis: Het antwoord op de groeiende bouwnormen én -eisen? Houtskelet!

Gepubliceerd: 4 november 2021  |  Onderox editie: 213

De normen voor bouwprojecten worden met de dag veeleisender. Tegelijk schieten ook de verwachtingen van bouwheren en -vrouwen, terecht, de hoogte in. De traditionele bouwmethodes barsten hierdoor stilaan uit hun voegen. Het antwoord? Houtskeletbouw. Als bouwvorm raakt houtskelet steeds dieper ingeburgerd en dat heeft zo z’n redenen. “Zowel qua techniek, als qua vormgeving en snelheid zijn de troeven onmiskenbaar”, aldus Gert Mertens, zaakvoerder bij Ecohuis. 

AANDACHT VOOR ECOLOGIE GROEIT
Gert Mertens: “We stellen duidelijk vast dat energiezuinigheid voor vele mensen prioritair wordt. Die aandacht voor de planeet én de portemonnee wordt met houtskeletbouw doeltreffend verenigd. Alles begint immers bij een goede isolatie en S-peil. Mensen wordt een rad voor de ogen gedraaid om volop in te zetten op een gunstig E-peil, maar dat is eigenlijk niet de essentie. Eerst moet je zorgen voor een luchtdichte, goed geïsoleerde bouwschil. Die zal vanaf dag één bepalen hoe energiezuinig je woning is en hoe rendabel alle andere ingrepen, zoals warmtepompen, zonnepanelen, ventilatie,… zullen zijn. Het gaat niet om puntjes scoren, maar om échte duurzaamheid. Die bereik je met houtskeletbouw vrij makkelijk. Een even goed geïsoleerde houtskeletbouw kost immers niet meer dan zijn traditionele alternatief. Je wint zelfs aan oppervlakte, onder meer doordat je tussen de balken kan isoleren. Ook het hele proces, de keten, is trouwens gericht op duurzaamheid.”

SNELHEID ALS TROEF, NIET ALS DOEL
Gert Mertens: “Een ander voordeel is de snelheid van werken. In principe kunnen we binnen 3 à 4 maanden een huis instapklaar bouwen. We kiezen er echter bewust voor om dit niet te doen. Bouwen is een steeds complexer proces; overhaasten is nooit een goed idee. Die snelheid is dus een sterke troef, maar mag nooit een doel op zich worden. We mikken bij Ecohuis eerder op 5 à 6 maanden. Je wint sowieso veel tijd doordat het ook een droog bouwsysteem is. Ontvochtigen is niet nodig en je kan meteen schilderen. Je huis krijgt dus al heel snel zijn uiteindelijke beleving.”

ALLES MAG, NIETS MOET
Gert Mertens: “Wie met houtskelet bouwt, mag zijn creativiteit de vrije loop laten. Iedere wens valt te vervullen, zowel qua ontwerp, als qua techniek. Wij bouwen alles op maat, tot het kleinste interieurdetail. Die haalbaarheid valt of staat natuurlijk met de deskundigheid van de architect én aannemers. Een eigen architect aanbrengen, is zeker mogelijk maar we merken dat we doorgaans tijd én geld besparen door één van onze vertrouwde, onafhankelijke architecten aan te bieden. We geven potentiële klanten ook altijd vrijblijvend deskundig advies. Zelfs al komen ze uiteindelijk niet bij ons terecht; het is een visie gericht op lange termijn. We geloven in een duurzame, ethische aanpak. Ook wie nog geen bouwgrond heeft, kan dus best al eens komen praten. Onze accurate offertes vertellen je immers hoeveel budget je aan je bouwgrond kan besteden.

Ecohuis
Oud Strijderslaan 207
2200 Herentals
Tel. +32 (0)14 47 03 03
info@ecohuis.be
www.ecohuis.be

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.