Ondernemersnieuws

Ecohuis: deskundige begeleiding voor wie duurzaam wil bouwen

Gepubliceerd: 27 oktober 2022  |  Onderox editie: 224

Als je een woning gaat bouwen, wil je daar vanaf dag één een realistische kostenraming van krijgen. En dus informeer je je best al voor je aan dat hele proces begint.” Het is een belangrijke boodschap die Gert Mertens wil meegeven als zaakvoerder bij Ecohuis in Herentals. Met zijn bedrijf bouwt hij energiezuinige, duurzame en betaalbare woningen uit houtskeletbouw. Sinds kort bouwen zij onder de naam ‘Brensj’ ook ecologische zorgwoningen, poolhouses en tuinkantoren volledig modulair op. En dan is er nog de begeleiding die je krijgt tijdens het hele proces. Want bouwen, dat moet een zorgeloze periode zijn, toch?

“In elke fase kunnen wij met onze begeleiding een meerwaarde betekenen”, start zaakvoerder Gert Mertens zijn verhaal. “Hoe sneller je langskomt, hoe beter we je kunnen helpen. Stel: je overweegt de aankoop van een bouwgrond. Er zijn enorm veel zaken die belangrijk zijn en die een invloed kunnen hebben op je uiteindelijke kostprijs van je woning. Wat is toegelaten? Wat niet? Hoe is de ligging? Welke woning staat ernaast en zijn er extra kosten nodig om daartegenaan te bouwen? Daar moet je allemaal raad in krijgen. Het is een gratis service die wij geven.”

REALISTISCHE KOSTENRAMING
Voor veel klanten gebeurt de eerste kennismaking tijdens één van de infoavonden die Ecohuis regelmatig organiseert. Daarna kan een uitgebreid verkennend gesprek volgen waarbij de wensen van de klant op papier worden gezet en een realistische prijsofferte volgt. “Want dat totale kostenplaatje is belangrijker dan ooit. Je wil onaangename verrassingen in de toekomst vermijden. We merken wel eens dat architecten de totale prijs vaak te laag ramen waardoor mensen in de problemen komen. Wij vergelijken altijd op basis van woningen die we net gebouwd hebben.” Ecohuis werkt samen met architecten die vertrouwd zijn met houtskeletbouw en kan er altijd enkele aanraden. Maar ook wie zijn eigen architect al gevonden heeft, is uiteraard van harte welkom.

HOUTSKELETBOUW, VOLLEDIG OP MAAT
“Wie met houtskelet bouwt, mag zijn creativiteit de vrije loop laten”, gaat Gert verder. “Elke wens valt te vervullen, we bouwen alles volledig op maat. Zelfs bij woonuitbreidingen, waar we ook bij een traditionele woning in houtskelet aanbouwen zonder dat er een interne renovatie nodig is. Het is nu eenmaal een fantastische bouwmethode met enorm veel voordelen. Maar de Vlaming zit vaak met een baksteen in de maag. Onbekend is soms nog onbemind. Dat een traditioneel huis sterker en steviger is, dat beeld klopt alvast niet. En goedkoper ook niet. Qua kostprijs van een woning met dezelfde energetische waarde ga je ongeveer gelijk zitten.”

DUURZAAM EN ENERGIEZUINIG
Veel mensen die energiezuinig en duurzaam willen bouwen, kiezen bewust voor houtskelet. “Wij richten ons in de eerste plaats op het S-peil van een woning”, verklaart Gert. “Dat geeft aan hoe goed je schil geïsoleerd is. Daarom is luchtdicht bouwen zo belangrijk. Een goed S-peil geeft een hoog rendement voor de rest van je leven. Pas daarna richten we ons op het bekendere E-peil, dat veel minder vertelt over echte duurzaamheid. Al haalt 95% van onze klanten wel een E-peil van 10 of lager. Omdat we werken met nieuwe technieken, gaat dat vrij makkelijk.” Houtskeletbouw is een droog bouwsysteem. Daardoor kan je onmiddellijk beginnen vloeren en schilderen, wat heel wat tijdswinst oplevert. “En het leefklimaat wordt op een veel natuurlijkere manier geregeld. We hebben al voorbeelden gekend van astmapatiënten die de hele tijd moesten puffen in hun traditionele woning, maar die dat veel minder moesten doen in een woning van ons.”

MODULAIR BOUWEN
Naast het bouwen van nieuwe woningen en woonuitbreidingen richt Ecohuis zich onder de naam ‘Brensj’ voortaan ook op modulair bouwen. Daarbij bouwen ze de volledige woning op binnen hun eigen bedrijfsmuren. “We gaan daarbij uit van standaardafmetingen, waardoor de prijs wordt gedrukt. De kwaliteit blijft even hoogstaand, ook omdat we het volledige proces zelf in handen houden. Zo zijn zogenaamde ‘meegroeiwoningen’ erg in trek. Bijvoorbeeld: een jong koppel kiest om een modulaire gelijkvloerse woning te laten bouwen. Daarbij wordt ook al aan de toekomst gedacht, zodat alles uitbreidbaar blijft. Zo kan al bekeken worden waar de trap later kan komen, als er ooit een extra verdieping wordt voorzien.” Ook zelfbouwpakketten behoren tot het aanbod. Voor wie zelf zijn carport, poolhouse of tuinhuis wil bouwen, met de begeleiding van Ecohuis.

De volgende infodag vindt plaats op donderdag 24 november bij Krijnen Keukens in Malle. Meer info vind je op onderstaande website.

Ecohuis
Oud Strijderslaan 207, Herentals
Tel. +32 (0)14 47 03 03
info@ecohuis.be
www.ecohuis.be

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.