Ondernemersnieuws

Dirk Maris NV: groeien voor de toekomst

Gepubliceerd: 24 maart 2022  |  Onderox editie: 218

ARENDONK – Bijna dertig jaar geleden richtte Dirk Maris uit Arendonk, samen met zijn echtgenote Lydia Jacobs, het gelijknamige tuinbouwbedrijf op. In al die jaren legden ze meer en meer de nadruk op duurzaamheid en producten die futureproof zijn. Het maakt Dirk Maris NV tot dé specialist in de productie en verkoop van gras- en sedumproducten. Na het veel te vroege afscheid van moeder Lydia namen dochters Nele en Lore mee de touwtjes in handen en werd het groeiproces nog verder versneld. En dat ontging ook Voka niet. Zij loofden de sterke groei en de kwaliteit van producten die alleen nog maar aan belang gaan winnen. Dirk Maris NV won vorig jaar dan ook verdiend de Prijs Ondernemen van Voka lokaal Kempen-Oost.

De wereld van groenoplossingen staat niet stil. Dat hebben Dirk en dochters Nele en Lore Maris goed begrepen. Al vele jaren focussen zij op kant-en-klare groenoplossingen. “Iedereen kent ongetwijfeld onze traditionele graszoden en -tegels”, vertelt Nele. “Maar het is vooral de productie van sedum, gebruikt voor groendaken, die voor onze sterke groei zorgt. Deze producten gaan meer en meer naar het buitenland, al blijft de productie lokaal. Arbeid en landbouwgrond zijn daar momenteel de grote knelpunten. Voor die productie zoeken we steeds naar alternatieve samenwerkingsvormen. We kijken nu bijvoorbeeld naar landbouwers die eventueel een extra teelt met wat meer marge bij hun bedrijf willen voegen. Maar er zijn nog voldoende andere uitdagingen. Enerzijds willen we blijven innoveren, anderzijds willen we ook voldoende aandacht schenken aan ecologie, zowel naar onze producten toe als naar het proces op zich. In dat opzicht hebben we recent een kleine stap gezet door twee bijenkasten te introduceren. Alle beetjes helpen”, glimlacht Nele.

LOKAAL EN FAMILIAAL
Het mag duidelijk zijn dat Dirk Maris NV meer dan ooit de lijnen voor de toekomst wil uitzetten. “Eerlijk gezegd hebben we na het overlijden van Lydia, die toch echt wel het gezicht was van het bedrijf, wat moeten zoeken”, gaat Nele verder. De leegte die zij achterliet, vul je niet op één-twee-drie. Maar dag na dag merken we dat we steeds betere keuzes maken en dat de ingeslagen weg haar vruchten afwerpt. We zijn nog steeds een lokale en familiale KMO en erg toegankelijk voor zowel klanten als medewerkers. Maar we werken ook aan innovatieve producten die in de volgende jaren nog belangrijker en actueler gaan worden. En dat doen we tot buiten onze eigen landsgrenzen. Daar zijn we best trots op.”

VACATURES
De weg die Dirk Maris NV destijds is ingeslagen, is zeker nog niet ten einde. Zo probeert het bedrijf het erg manuele productieproces verder te mechaniseren. “Klopt”, aldus Nele. “Maar dat gaat eerder traag waardoor het momenteel nog arbeidsintensief is. Om die reden zijn we steeds op zoek naar werkkrachten die graag in de gezonde buitenlucht werken. Ik mag zeggen dat we een sterk team hebben en dat we de job zo goed mogelijk omkaderen. Kennen en kunnen is geen noodzaak, dat leren we ter plaatse wel. Maar als je enthousiast bent en je wilt werken, dan ben je heel erg welkom.” Naast de sedumproducten blijft Dirk Maris NV uiteraard je “gazondokter” voor alle tuin- en gazonproblemen. De medewerkers helpen je graag verder met alle advies en producten om je gazon en tuin mooi door de zomer te loodsen. Bekijk zeker ook de website en hou vooral de Facebookpagina in de gaten voor de allerlaatste nieuwtjes.

Dirk Maris NV
Roobeek 42, Arendonk
Tel. +32 (0)14 67 73 56
info@graszodenservice.be
www.graszoden-service.be
Open: Ma tot vr: 9 tot 12 en 13 tot 18 uur
Za: 8 tot 12.30 uur
Zon- en feestdagen gesloten

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.