Ondernemersnieuws

De vloermatkader: er is geen weg naast

Gepubliceerd: 24 november 2021  |  Onderox editie: 214

Je bouwt een huis met alles erop en eraan, maar nadat de vloeren geplaatst zijn, komt de vaststelling: oei, aan een mat hebben we niet gedacht. Je koopt dus een mat en legt die aan de deur… Maar al snel wordt één en ander duidelijk…

Bij een nieuwbouwwoning draait de deur meestal laag over de grond, zo laag dat je er zelfs geen enveloppe onder kan schuiven. Plaats voor een mat? Alleen buiten de draaicirkel van de deur. De eerste stap die je dan binnen zet, komt hoe dan ook op de vloer terecht. Tijdens het voorbeeldig voeten vegen lijkt de mat bovendien te verschuiven. Wat je ook probeert, een grote of een kleine mat… Een herkenbare situatie? Weet dat enkele zandkorreltjes die onder de mat liggen al voldoende zijn om alles te laten schuiven.

EEN VLOERMATKADER ALS OPLOSSING?
Stel dat je tijdens het plaatsen van je vloer een uitsparing voorziet tot enkele centimeters van de drempel van je deur. Merk je het grote voordeel op? Je eerste stap komt meteen op de mat terecht. Zonder enige moeite kan je je tweede voet plaatsen en rustig je voeten vegen. En de mat, die blijft stabiel liggen in de gekaderde zone. Neem zo’n kader ineens groot genoeg, dan hoeft een tweede persoon niet buiten te blijven staan als het regent. Vuistregel is: de looprichting is belangrijker dan de breedte. En daar gaat het vaak fout. Veel mensen opteren voor een korte brede mat omwille van de esthetiek, maar dan boet je wel in op functionaliteit. Een vloerkader die zo groot is als de draaicirkel van je deur, ongeveer 1 x 1 meter, is optimaal. Als je de deur voor 80% opent, kan iedereen zo zijn voeten vegen en nagenoeg proper je huis betreden. Belangrijk is dat je zoveel mogelijk stappen kan zetten op de mat in de vloerkader.

TIPS OM DE GROOTTE EN DIEPTE VAN JE KADER TE BEPALEN
Uiteraard heb je niet altijd de keuze om de plaats van je vloerkader vrij te bepalen, dus hanteren we een praktijkoefening om zo de meest ideale positie te zoeken. Je laat een proefpersoon zo spontaan mogelijk het huis binnen wandelen door de deur waar je de vloerkader wenst te plaatsen. Je laat die proefpersoon de deur voor 50% openen en binnenkomen. Kijk vervolgens waar zijn voetzolen vuilstempels achterlieten. Bij het openen van de deur voor 50% zou je al minimaal met één voet op de mat moeten terechtkomen. Zo bepaal je de breedte. Hoe langer de looprichting van je vloermatkader is, hoe meer stappen op de mat, hoe hoger het rendement van je beslissing. De diepte van een vloermatkader van 23 mm is optimaal. Daarin kan je eender welke gekochte mat plaatsen. Al dan niet met een opvulling van rubber. Rubber zorgt voor een hogere stabiliteit onder je mat in vergelijking met een houten plaat, die meestal gebruikt wordt. Deze laatste is vaak erg glad en dus onveilig. Een extra tip: ook de kwaliteit van je mat is essentieel. Een wasbare katoenen mat zal altijd méér nat en vuil absorberen dan zijn synthetische tegenhanger.

WAT ALS JE GEEN VLOERKADER KAN PLAATSEN?
Bel of mail volledig vrijblijvend met Rob Eyckmans van SaniMat. Hij biedt de meest voor de hand liggende oplossing voor jouw situatie. Ook voor alle andere problemen reikt hij een oplossing op maat aan.

SaniMat
Kerkhofstraat 34, 2470 Retie
Tel. +32 (0)14 37 37 04
info@sanimat.be
www.sanimat.be

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.