Ondernemersnieuws

Avondmarkt Turnhout: belevingsmarkt met topproducten uit de regio

Gepubliceerd: 29 juni 2021  |  Onderox editie: 210

Turnhout – In het voorjaar van 2017 startte de eerste privémarkt in onze regio, aan de Nieuwe Kaai in Turnhout. Geen traditionele markt bij het ochtendgloren maar een atypische avondmarkt, zodat iedereen de kans heeft te genieten van allemaal topproducten. En van de gezelligheid uiteraard. Want het is een echte belevingsmarkt geworden. “Het was een succes vanaf dag één”, vertelt Erwin Druyts, één van de initiatiefnemers. “Oorspronkelijk was het de bedoeling om dit enkel tijdens de zomermaanden te doen. Maar de markt is er ook tijdens de wintermaanden gebleven.”

Ruim vier jaar geleden sloegen enkele handelaren de handen in elkaar om een privémarkt op poten te zetten. Bijna altijd is dit de stad of de gemeente die dit in handen heeft. Maar Erwin Druyts van Horti House in Retie, één van de initiatiefnemers, zag het anders. “De traditionele markt heeft altijd overdag plaats, tijdens de kantooruren. Voor vele mensen is dat geen probleem maar op die manier is het voor de tweeverdieners, die overdag werken, best moeilijk om hun boodschappen op de markt te doen. Vandaar het idee van een avondmarkt. Na enkele overlegmomenten met gelijkgezinde marktkramers en de goedkeuring van burgemeester Vos van Turnhout konden we in in het voorjaar van 2017 van start gaan. We zijn hem daar nog altijd dankbaar voor. Maar ook met huidig burgemeester Van Miert verlopen de contacten optimaal”, vertelt Erwin.

GEZOCHT: SLAGER
Bij de opstart van de markt moesten enkele belangrijke knopen worden doorgehakt. Zo beslisten de marktkramers om slechts één kraam van elk product te voorzien. Daarnaast is ook gekozen voor de beste kwaliteit. “Dat waren twee belangrijke voorwaarden voor de opstart. We wilden er een echte belevingsmarkt van maken waar het gezellig vertoeven is. Waar je enerzijds speciaal voor het rijke assortiment aan topproducten komt maar waar je anderzijds ook kan genieten. Van de gezelligheid, van een drankje, van de ambiance. Het moet elke week een beetje feest zijn”, aldus Erwin nog. En feest is het zeker aan de Nieuwe Kaai. Ondertussen loopt de markt al vier jaar en is de vergunning nog verder verlengd. “Er is een duidelijke vraag naar dit soort markt. En de locatie is ook prima. Niet alleen hebben we dit in overleg gedaan met de lokale handelaren maar ook het water, het licht, de gebouwen,… Het straalt altijd gezelligheid uit. En wat ook belangrijk is, het wordt georganiseerd door de marktkramers zelf. Alles gebeurt in onderling overleg en dat zorgt voor een prima sfeer. Mocht er zich nog een slager aanbieder, dan is het plaatje helemaal compleet.”

PRAKTISCH
De avondmarkt van Turnhout vindt elke woensdagavond plaats aan de Nieuwe Kaai in Turnhout. Je vindt er een twaalftal handelaren. Tijdens de zomermaanden loopt de markt van 16 tot 20 uur. Tijdens de wintermaanden starten ze om 15 uur en stoppen ze om 19 uur. Je vindt de avondmarkt ook op Facebook.

Avondmarkt Turnhout
Nieuwe Kaai, 2300 Turnhout
www.avondmarktturnhout.be

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.