Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
Arendonk — De Arendonkse An Heymans heeft haar eigen hoorcentrum opgericht. Daarbij zet ze haar ervaring in de sector in om mensen te helpen die met diverse gehoorproblemen kampen en kan ze voortaan volledig onafhankelijk werken. “Gehoorproblemen oplossen is een zoektocht. Iedereen is anders.”
De Arendonkse An Heymans is voor velen wie met hoorproblemen kampt een bekend gezicht. Ze werkte al achttien jaar in ketens in de buurt. Sinds april dit jaar besloot ze om haar eigen hoorcentrum op te richten. “Ik wilde niet langer opereren onder de vleugels van een keten”, legt An uit. “Ik heb zelfs loopbaanbegeleiding gevolgd, waaruit duidelijk werd dat ik wel in de juiste sector zat, maar niet op de juiste manier kon werken. Ik besloot uiteindelijk om de stap als zelfstandige te wagen.” Het betekent voor An in de eerste plaats dat ze weer voldoende tijd kan nemen. Voor zichzelf én voor haar klanten. “Dat is ook nodig, want gehoorproblemen oplossen is vaak een hele zoektocht waarbij je veel informatie en aanpassingen te verwerken krijgt. Iedereen is anders, maar ook ieders oren en gehoorgang zijn anders.”
VOLLEDIG ONAFHANKELIJK
“Een groot voordeel is dat ik nu volledig onafhankelijk ben van merken. Zo kan ik voor elke vorm van gehoorverlies de beste oplossing zoeken en aanbieden. Daarom volg ik ook regelmatig, meestal één keer per maand, opleidingen rechtstreeks bij de diverse fabrikanten om mee te zijn met de nieuwste trends en toestellen in de sector.”
GEDETAILLEERDE DATA
Dat is nodig, want de sector evolueert snel. “Vroeger konden we op twee luidheden vier frequenties aanpassen in het aanpasgebied van de hoortoestellen. Nu kunnen we ingrijpen in een palet aan een 24-tal frequenties op drie luidheden. Zo kan ik met fijne meetbuisjes zeer gedetailleerde metingen doen tot aan het trommelvlies zelf. Zo ‘zie’ ik in mijn computerprogramma wat de klant hoort en hoever dit verwijderd ligt van de doelinstelling om het gehoorverlies te verminderen. Met die data kijk ik waar problemen en aanpassingen nodig zijn om een volledig gepersonaliseerd hoorapparaat af te stellen. Ook live-metingen zijn mogelijk om probleemgeluiden te situeren. Zo hebben we hier al metingen zitten doen door lawaai te maken met borden en bestek of met een bak Legoblokjes”, glimlacht An.
BASIC OF HOOGTECHNOLOGISCH
“Ik werk alleen met hoortoestellen van A-merken die wereldwijd verkrijgbaar zijn. Zonder digitale sloten en zonder beperkingen. Ketens zetten soms hun klanten vast door bewust software te gebruiken die niet vrij verkrijgbaar is. Klanten weten dat niet.” Intussen heeft An zo’n duizend apparaten in haar bestand staan. Gaande van vrij basic tot hoogtechnologisch met allerlei snufjes. “Ik geef een voorbeeld: via bluetooth kan ik telefoongesprekken of muziek rechtstreeks in de hoortoestellen brengen. Zo kunnen mensen die al jaren niet meer kunnen telefoneren dat plots weer probleemloos doen. Dat zijn mooie momenten.” Ook voor onderhoud en herstellingen kan je hier aankloppen.
DIVERS PUBLIEK
“Wie hier zoal langskomt? Dat is enorm divers”, weet An. “Iedereen die om welke reden dan ook minder goed hoort uiteraard, maar ook mensen die gehoorbescherming nodig hebben op hun werk in een fabriek, ouders die zwemdopjes zoeken voor hun kinderen, festivalliefhebbers die oordopjes op maat willen, kinderen die af en toe nood hebben om zich af te zonderen, iemand die slaapdoppen zoekt omdat hij of zij een snurkende partner heeft, of met de nacht werkt, iemand die last heeft van omgevingslawaai bij feestjes, kampeerders die beter willen slapen,… Ook kinderen met hoortoestellen kunnen vanaf lagere schoolleeftijd al bij mij terecht.” In haar hoorcentrum helpt An ook mensen die kampen met tinnitus. “Te vaak wordt nog gezegd dat er niks meer aan te doen is, zelfs door artsen, maar dat is ondertussen niet meer altijd zo”, vertelt ze. “Door bijvoorbeeld hoortoestellen aan te passen of door te verwijzen naar een kinesist, psycholoog of tinnituskliniek heb ik al mooie succesverhalen zien passeren.” “Ik probeer mensen altijd goed aan te voelen en weet hoe ik ze kan begeleiden. Een gehoortoestel is vaak een grote stap. Dat mag je niet onderschatten. Mensen stellen een oplossing vaak tot negen jaar uit maar onderzoek heeft aangetoond dat onopgelost gehoorverlies door de jaren heen een versnellende factor is voor dementie omdat de hersenen minder impulsen te verwerken krijgen.”
PROEFPERIODE
Ook mensen die al een hoortoestel hebben, maar problemen blijven ondervinden, komen hier over de vloer. “Er is niet één wonderoplossing omdat iedereen anders is. Daarom mogen klanten een apparaat altijd uittesten. Na een proefperiode kunnen we zaken aanpassen, moest er nog ruimte zijn voor verbetering, of mogen ze het toestel terug inleveren als het hen niet voldoende helpt.” Ook de pasvorm is daarbij belangrijk. “Alles moet perfect passen en aansluiten. Ik ga ver voor details. Anders gaat het hoorapparaat niet optimaal werken. Soms wordt dat over het hoofd gezien en ligt de oorzaak niet bij het toestel zelf.”
Hoorcentrum An Heymans is gevestigd langs de Kloosterbaan in Arendonk. Je kan bellen voor een afspraak of die rechtstreeks inplannen in de digitale agenda op de website. Wie overdag geen tijd heeft, kan op donderdagavond langskomen of met An een ander moment zoeken.
An Heymans Hoorcentrum
Kloosterbaan 120, Arendonk
Tel. +32 (0)476 32 38 09
info@hoorcentrumanheymans.be
www.hoorcentrumanheymans.be
Open op afspraak
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.