Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Kempenaars openen hotelletje aan de kust

WESTENDE-BAD – Helga Blockx (30) uit Arendonk en Tom Maes (32) uit Geel hebben er een hele zoektocht opzitten. Hun droom was een B&B of hotelletje in het zuiden en die leidde hen naar Italië en Frankrijk. Uiteindelijk belandden ze aan de Belgische kust, waar ze midden vorig jaar een verouderd hotel in Westende-Bad kochten. Dat hebben ze intussen helemaal opgeknapt en sinds midden maart ontvangen ze er hun eerste gasten. Op de benedenverdieping richtten ze een koffie- en wijnbar in. Niet toevallig, want in zijn vorige leven voerde Tom Italiaanse koffie in, volgde hij een wijncursus en behaalde het diploma van hulpkok.

“Ik had een bedrijf in horeca-apparatuur: espressomachines, fornuizen, industriële vaatwassers en ik importeerde ook Italiaanse koffie," somt Tom op. “Op die manier had ik veel contacten in de horeca. Zo ontstond het idee om een bed & breakfast te beginnen, aanvankelijk in Italië. We zijn daar enkele projecten gaan bekijken, maar de band met familie en vrienden in België was te sterk, wat maakte dat we dichterbij gingen zoeken: eerst Zuid-Frankrijk, dan Midden-Frankrijk, de Elzas en zo schoven we telkens op. Uiteindelijk begonnen we rond te kijken aan de Belgische kust en daar vonden we wat we voor ogen hadden: een hotel met tien tot vijftien kamers.”

Alles in het nieuw

In Westende-Bad stond Hotel De la Poste al enige tijd te verkommeren, een mooi pand in belle époque-stijl met een beschermde gevel, een eeuw geleden gebouwd door architect Oscar Dumon. De zaak ging begin vorig jaar failliet, werd nog even heropend door de eigenaar, maar ging midden 2011 over in handen van het Kempense koppel. In november ruilden ze hun woning in Klein-Vorst voor hun stulpje aan zee. “We hebben de kamers helemaal opgefrist, nieuwe bedden geïnstalleerd, hoofdborden, tv’s, laminaat," vertelt Helga. “De bar kreeg nieuw meubilair, de lelijke veranda aan de straatkant werd afgebroken en de gevel gerenoveerd. 99% hebben we zelf gedaan.” Het werd uiteindelijk een race tegen de klok om op 14 maart open te kunnen gaan, maar het resultaat is om fier over te zijn.

Het hotel werd omgedoopt tot Villa Alice, een naam die ze vonden op het oorspronkelijke bouwplan. Het ligt aan het einde van de winkelstraat op 50 meter van het strand en op 100 meter van de tramhalte. Het telt twaalf kamers verdeeld over drie verdiepingen. “We wilden die kleinschaligheid om de sfeer van een bed & breakfast te creëren," aldus het koppel. “De bedoeling is om het met zijn twee te runnen. Zeven dagen op zeven, inderdaad: het wordt in het seizoen vier maanden keihard werken.” Zeker voor Helga wordt het een compleet andere daginvulling, want als doctor in de medische wetenschappen speelde haar leven zich tot dusver vooral af aan de universiteit. “Minder aan de computer zitten en meer sociale contacten," legt ze uit.

Familiaal karakter

In Villa Alice ben je in goede handen. ’s Morgens serveren Helga en Tom hun gasten een rijkelijk ontbijtbuffet. Ze willen hen ook streekproducten laten proeven en gingen langs bij een kaasboer in Diksmuide en een patémaker in Veurne. Het eitje wordt naar wens bereid. De koffie komt van het Italiaanse merk Caffé Diemme. In het weekend en tijdens het hoogseizoen baten ze op de benedenverdieping trouwens een koffie- en wijnbar uit. De koffie wordt op alle mogelijke manieren bereid – beiden volgden in Italië een opleiding tot barista – en voor de wijnen hanteren ze een vast stopgeld zodat ook de betere wijnen betaalbaar blijven. Je kan er ook kleinere gerechten eten. Helga en Tom zijn zich bewust van de grote concurrentie aan de kust. “Wij zijn niet te vergelijken met een groot hotel. Wij zijn een familiaal, leuk hotel waar je kan overnachten aan een schappelijke prijs met een persoonlijke service en met de bedoeling een vast cliënteel op te bouwen."

Reportage: Paul Huysmans


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*