Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Celine Van Ouytsel: “Hoog tijd voor een nieuwe Kempische Miss België”

HERENTALS —Het is van 2002 geleden, dames en heren, dat er nog eens een Kempische schone het kroontje van Miss België kreeg opgezet. Ann Van Elsen stond toen op het hoogste schavotje. Heet haar opvolgster misschien Celine Van Ouytsel? Herentalse in hart en nieren, sinds kort gediplomeerd advocate, regerend Miss Antwerpen, bestuurder van een roze wagen en één van de absolute topkandidates om in januari ’s lands mooiste te worden. Hoog tijd om kennis te maken!

Hoe kom je bij de verkiezing van Miss België terecht?
Celine Van Ouytsel: “Vijf jaar geleden heb ik me al eens ingeschreven, maar toen bleek dat het een lastige combinatie zou worden met mijn studies rechten. Ik ben dan 100 procent voor die studies gedaan met de belofte aan mezelf dat ik me terug zou inschrijven als ik mijn master had afgewerkt. Dit jaar heb ik me in januari dan opnieuw aangemeld. Ik moest dan wel slagen natuurlijk, maar dat was een extra motivatie. Nu heb ik die master op zak en kan ik me volledig inzetten voor de missverkiezing.”

Wat heeft destijds de doorslag gegeven om je in te schrijven?
“Het is altijd een droom van mij geweest. Geen idee waarom eigenlijk. (glimlacht) Ik was er altijd door gefascineerd. Vroeger zeiden veel mensen dat ik eens moest meedoen en als ik de shows dan bekeek, was ik daar altijd wel van onder de indruk. Op één of andere manier vond ik toen al dat het wel bij mij paste.”

Geen missen in de familie?
“Helemaal niet nee. Er zitten ook geen advocaten in mijn familie, trouwens. Ik ga blijkbaar een beetje mijn eigen weg. Misschien is het wel een roeping. (lacht) Het lijkt misschien een rare combinatie, advocaat en miss, maar die twee werelden liggen niet enorm ver uit elkaar. Je moet kunnen pleiten als advocate, maar als miss moet je jezelf ook goed kunnen presenteren.”

Ben je altijd een buitenbeentje geweest?
(denkt na) “Misschien een beetje. In het middelbaar was ik bijvoorbeeld al bezig met de trends in de modewereld. Hier en daar werd er al eens gelachen om wat ik droeg, maar een paar maand later liepen ze er dan wel zelf in rond. Soms moet je al eens durven de eerste te zijn. En in de mode zijn er geen regels, dat is ook wel eens fijn. De fashionpolice is alleszins nog niet langsgeweest.” (lacht)

Hoe groot zijn de vooroordelen ten opzichte van misskandidates anno 2019, bijna 2020?
“Die zijn er zeker. Dat mag van mij ook. Het is iets menselijks, vooroordelen hebben. Soms wordt er wel echt gedacht dat wij domme meisjes zijn. Maar dat is niet erg, ik word graag onderschat. Al is het maar omdat je dan veel sneller mensen kan verbluffen. Misschien doe ik het mezelf ook een beetje aan. Ik ben blond, ik heb een klein hondje en ik rij rond met een roze wagen.” (lacht)

Niet ideaal om anoniem door het leven te gaan, lijkt mij.
“Zeker niet nee. We noemen hem ‘The Pink Panter’, hij is al behoorlijk bekend in de regio. Wel goed als je campagne voert, hoor. Met mijn naam op de zijkant. Ik kan je wel zeggen dat je dan de aandacht trekt. Je merkt ook dat mensen er een mening over hebben. Ze vinden het hoe dan ook grappig, zelfs al zijn ze geen fan. Het tovert heel vaak een glimlach op iemands gelaat. Maar goed, roze is nu eenmaal mijn lievelingskleur. En een beetje kleur brengen, dat mag wel in België. Het is hier al grijs genoeg, met al die regen.”

Wat moet een moderne miss allemaal kunnen?
“Het is belangrijk dat er iets meer achter zit, dat het niet enkel om het uiterlijk gaat. Ik denk dat dat mijn sterkte is. Soms moet je bij zo’n verkiezing bijvoorbeeld individuele stukken voorbereiden. Wel, ik kan niet zingen en ik doe geen bijzondere sporten, maar ik kan het wel goed uitleggen. (glimlacht) Bij de provinciale selecties heb ik bijvoorbeeld een gedicht in de vorm van een pleidooi gemaakt en voorgedragen. Over Julie Van Espen en alle zaken waar vrouwen nog altijd mee te maken krijgen. Dat is een boodschap die gehoord moet worden. Eentje die mij persoonlijk ook erg na aan het hart ligt.”

Hoe belangrijk is dat voor jou, zo’n boodschap brengen?
“Ik vind dat heel belangrijk. Het is misschien cliché, maar ik wil een voorbeeld zijn. De jeugd op een positieve manier beïnvloeden. Ik drink bijvoorbeeld niet. Mij maakt het niet uit of iemand al dan niet drinkt, maar ik vind dat je wel moet weten dat je je ook perfect kan amuseren zonder alcohol. Drinken en rijden, dat kan uiteraard nooit. Of met je smartphone bezig zijn achter het stuur. Ik ben zelf heel actief op sociale media, maar in mijn wagen raak ik mijn gsm nooit aan. Op zo’n vlakken wil ik graag het goede voorbeeld geven. Ik wil ook laten zien dat het perfect kan, de ene dag staan dansen in een glitterkleed en de volgende ochtend op een modderig voetbalveld staan. Je hoeft niet het één of het ander te zijn. Ik geloof niet dat ik op mijn eentje de wereld kan veranderen, maar als je de wereld van één iemand kan veranderen, dan ben je al goed bezig.”

Rollercoaster

Het is al even geleden dat er nog eens een Kempische het kroontje van Miss België te pakken kreeg. Ann Van Elsen was in 2002 de voorlopig laatste…
“Klopt, al staat de Kempen wel echt goed op de kaart hoor. Maar hoog tijd dat er nog eens een Kempische Miss België wordt. Zeker en vast! (lacht) Het zou alleszins heel fijn zijn. Ook omdat ik voel dat ik door veel mensen in de regio gesteund wordt.”

Wat als je echt wint?
“Dan denk ik dat er een rollercoaster van een jaar op me wacht. Dan stap ik in en geniet ik van de rit. Je moet dat echt op je af laten komen. Maar een druk leven hebben, dat spreekt mij wel aan. Het is ook één van de redenen waarom ik advocaat wil worden. Ik ben niet iemand die niks kan doen. Als ik één dag in de week niets te doen heb, dan begin ik mij al te vervelen. Al kan ik er best van genieten om eens in mijn pyjama in de zetel te zitten hoor. Maar dat hoeft dan weer niet te lang te duren. Maar goed, ik ben nog niet gewonnen he. Laten we maar niet te hard van stapel lopen.”

Al word je wel vaak geciteerd als één van de topfavorieten, vaak zelfs als dé topfavoriete.
“Ik zie dat in de eerste plaats als een compliment. De druk ligt daardoor wel iets hoger omdat je het dan ook echt wil waarmaken. Het motiveert mij wel, al ben ik er eigenlijk niet te veel mee bezig. Bij de meisjes onderling speelt dat niet echt, wie nu topfavoriet is.”

Hoe competitief is zo’n groep kandidates?
“We zijn ergens wel concurrentes, maar ik voel het zo niet aan. Ik vind dat die contacten heel goed zijn. We hebben een fijne groep. We zijn samen bijvoorbeeld al naar Egypte gegaan om alle beelden op te nemen die tijdens de show gebruikt zullen worden. Midden oktober, bij 38 graden, er zijn ergere dingen om te doen.” (glimlacht)

Ga je teleurgesteld zijn als je het niet haalt?
“In eerste instantie uiteraard wel. Maar op 11 januari is er één miss en zijn er 31 winnaars. Dat meen ik echt. Ik heb niks te verliezen.”

Geen zenuwen?
“Momenteel nog niet nee. Misschien komt dat nog als de show daar is. Al ben ik wel stressbestendig. Bij Miss Antwerpen waren er even zenuwen, maar als je dan eenmaal het podium opstapt, is dat weer weg. Ik denk dat dat nu niet anders zal zijn. Gezonde stress mag zeker, dat heb ik ook wel nodig.”

Je bent nog single, gooien de potentiële liefdespartners zich al voor jouw voeten?
“Ik ben inderdaad single en dat mag nog even zo blijven. Soms denk ik dat mensen een relatie als een opvulling bekijken, terwijl het voor mij toch echt een aanvulling moet zijn. Ik ben nog maar 23 en ik bouw momenteel aan mijn toekomst. Wat komt, dat komt wel. Maar eigenlijk hoeft het op dit moment niet per se voor mij.”

Santa Cece

Het eindejaar is op komst, vind je dat een fijne periode?
(enthousiast) “Ja! Fantastisch! Ik geniet daar echt van! Mijn kerstboom staat al van half november, ik ga echt niet wachten op Sinterklaas. De weinige momenten dat ik nu thuis ben, nestel ik mij met veel plezier aan de kerstboom. In deze periode sta ik altijd stil bij hoeveel geluk ik heb dat ik samen met vrienden en familie alles mag beleven. Dat maakt het voor mij zo speciaal. Mijn vrienden noemen me in deze periode wel eens ‘Santa Cece’. (glimlacht) Ook omdat ik via sociale media elk jaar wel iets bijzonder probeer te doen. Het is een inspirerende periode.”

Met zo’n missverkiezing op komst, laat je dan de feestdis aan je voorbijgaan? Kwestie van de feestkilootjes goed in de gaten te houden?
“Ik ben altijd heel slank geweest. Vroeger werd ik daar zelfs mee gepest, maar nu is het een groot voordeel. Ik moet dus niet speciaal op mijn lijn letten. Maar ik prop me zeker niet vol tijdens die periode, dat heb ik nooit gedaan. Het zijn altijd heel fijne kerstfeesten in onze familie, met een lekker menu, maar dat hoeft niet buitensporig te zijn.”

En tussendoor repeteren?
“Klopt, heel regelmatig. Want het is zeker hard werken. Dat is misschien nog een ander vooroordeel. Zo’n show ontstaat echt niet vanzelf. Er wordt enorm veel tijd en energie in gestoken.”

Geniet je daar ook een beetje van? Of overheerst de stress om alles goed te doen?
“Ik geniet er zeker van ja! Het is allemaal heel leuk om te doen, anders moet je er ook niet aan beginnen. Ik dans bijvoorbeeld graag. Ik denk dat ik daardoor vrij snel de verschillende pasjes aanleer. Hopelijk kan ik dat plezier goed overbrengen tijdens de show zelf.”

Wat mogen we jou nog wensen voor het nieuwe jaar? Toch maar een kroontje dan? En daarna een carrière in de media?
“Als ik even mag dromen, dan hoop ik een druk jaar tegemoet te gaan als Miss België. Het is dit jaar het enige dat op mijn kerstlijstje staat. Mocht ik de kans daarna krijgen om in de media te gaan, dan zou ik die zeker grijpen. Presenteren zou ik wel fijn vinden bijvoorbeeld, omdat ik graag babbel en geniet van op een podium te staan. Maar het is zeker geen doel op zich. Zoals ik al zei, laat ons maar niet voorbarig worden. En wat er ook gebeurt, ik ga sowieso nog ooit de advocatuur in.”

Meer info
Je kan Celine steunen door ‘MB17’ te sms’en naar 6665 (1 euro per bericht). De sms’en tellen mee voor 33 procent van het eindresultaat. De finale van Miss België vindt plaats in het Proximus Theater in De Panne op zaterdag 11 januari 2020.

Tekst: Bert Huysmans
Foto’s: Bart Van der Moeren
Juwelen en kledij: Victoria en Caroline Biss
Locatie foto’s: Brasserie Wolfstee in Herentals


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*