Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Bieren voor een speciale aangelegenheid

Hopscheppers… Het lijkt een woord dat uit de mond zou kunnen komen van Kwak, van het landlopersduo Kwak en Boemel uit de strips van Jommeke. Niets is echter minder waar. Op onze maandelijke bierproefavond zijn Jos en Tony deze keer de gastsprekers. Zij zitten geenszins opgescheept met een spraakgebrek. En hop is heden ten dage een zo goed als onmisbaar ingrediënt van bier geworden, dus de naam van hun bierfirma is niet uit de lucht gegrepen.

Bast - Hopscheppers (5,8%)
Het eerste bier is er eentje dat nog maar zeer recent op de markt gebracht is. Het is een donkerblond, koperkleurig bier met een volle schuimkraag. Vooraleer we het glas aan de lippen zetten, nemen we frisse, zoete aroma’s waar. Wanneer we dan toch mogen proeven, blijkt dat er ook een licht bittere toets aanwezig is. Het is een zeer doordrinkbaar bier, en dat was van in den beginne de bedoeling. Het bier is gebrouwen naar aanleiding van het 100-jarige bestaan van de Herentalse scouts De Buecken. En aangezien de gemiddelde scout op tijd en stond wel eens een biertje lust, en wel meer dan eentje, werd er geopteerd voor een bier met geen al te hoog alcoholgehalte. De naam Bast verwijst niet alleen naar de Bastognegist die gebruikt werd, maar ook naar de schors die een boom beschermt. Zo willen De Buecken met de verkoop van dit bier de toekomst van de lokale scouts beschermen en wordt met de opbrengst een nieuw lokaal gefinancierd. Bij de totstandkoming van deze dorstlesser mocht het scoutspanel kiezen tussen zes hopscheppersbrouwsels. Dat de keuze op de Bast viel, kon op veel begrip rekenen van de aanwezige proevers, het bier viel zeer in de smaak!

The Beast 666 - Vossen Met De Meynen (6,66%)
Het volgende bier is een ander beestje. We krijgen een troebel, amberkleurig bier met een witte schuimkraag voorgeschoteld. Onze getrainde neuzen nemen exotische vruchten waar, maar ook zeker hop, en dat is niet vreemd gezien de hoeveelheid hop die in het brouwproces gebruikt werd. Wanneer we het glas aan de lippen zetten, proeven we een fruitig, bitter bier. De zoete, exotisch fruittoetsen worden mooi gecounterd door de bittere hoptoetsen. Maar het omgekeerde is ook waar. Ook al is dit een zeer bitter bier (66 ibu), het wordt mooi verzacht door de zoete fruittoetsen. Dit beestige bier werd samen met Brouwerij Anders gebrouwen ten voordele van het Rondoufonds, dat de strijd aangaat met de ziekte van Duchenne, een aangeboren progressieve spierziekte die zo goed als alleen bij jongens voorkomt. Het getal wijst naar de duivel, want Duchenne is een duivelse ziekte waar voorlopig nog geen kruid tegen gewassen is. Maar ook naar het alcoholgehalte, het aantal keren dat er hop toegevoegd werd (6x), en ook naar de bitterheid (66 ibu). Het is geen allemansvriend zoals de Bast, maar wel een bier dat goed in de smaak valt. Eentje dat past in de trend van de IPA-bieren die we de laatste jaren gekend hebben.7

Schalkse 10 - Hopscheppers (10%)
Het volgende bier is een blond bier met een stevige romige schuimkraag. Als we ons reukorgaan aan het werk zetten nemen we kruiden waar maar ook fruit. Niet alleen citrusvruchten, maar ook banaan. Het aroma vinden we ook zeker terug in de smaak. Het is een kruidig zacht bitter bier, met toetsen van perzik en citrusvruchten. Tijdens het brouwproces werden sinaasappelschillen toegevoegd die uiteraard bijdragen tot die smaak. Het is geen doordrinker, want met 10% zou je snel uitgeteld zijn. Het is een bier dat niet iedere proever kan overtuigen, maar er zijn zeker ook liefhebbers, die later op de avond nog een tweede durven bestellen. Dit bier werd door onze sprekers speciaal gebrouwen naar aanleiding van het 10-jarige jubileum van het Cultuurcentrum ‘t Schaliken in Herentals, dat gevestigd is in de vroegere stadsbrouwerij met dezelfde naam.

Chimay Blauw - Trappisten van Chimay (9%)
Afsluiten doen we met een donker bier. Zoals bij vele donkere bieren ruiken we karamel, koffie, donkere chocolade, gebrande mout. Deze toetsen zijn zeker ook aanwezig wanneer we het bier tot ons nemen. Het heeft een relatief droge afdronk met toetsen van karamel. Het is, ondanks de 9%, een verraderlijk doordrinkbaar bier. De meeste proevers kunnen het bier niet thuisbrengen, ondanks dat de meesten onder hen het goed genoeg kennen! Zo zie je maar weer, blind proeven is geen sinecure, en al zeker niet wanneer je reeds drie totaal verschillende bieren achter de kiezen hebt. Dit authentiek trappistenbier werd oorspronkelijk als kerstbier gebrouwen. Het succes ervan deed de paters in 1954 echter inzien dat ze dit bier permanent op de kaart moesten zetten, en vandaag de dag is de blauwe Chimay een vaste waarde in de vele cafés die ons land rijk is.

De proevers van deze avond kregen vier totaal verschillende bieren voorgeschoteld, wat uiteraard voldoende voer voor discussie gaf. De bieren werden gretig geproefd en de centrale gasten van de avond werden aan de tand gevoeld over hun bierkennis, een test die ze met glans wisten te doorstaan. De bieren werden gesmaakt en de gesprekken werden na de proeverij nog voortgezet bij het nuttigen van verschillende biertjes, waarbij opviel dat de bieren van de Hopscheppers zeer in de smaak gevallen waren!

Tekst: Kobe Schroeven


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*