Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Tussen Pot en Pint zorgt voor een wereldprimeur

Van 2 oktober tot 12 oktober organiseert Fairtrade Belgium de Week van de Fairtrade. Bij Tussen Pot en Pint wilden we deze kans niet laten schieten en namen we de gelegenheid te baat om op zoek te gaan naar fairtradebrouwers. En wat bleek? De enige fairtradebieren ter wereld worden gebrouwen in België. Mongozo en Oxfam wilden, bij monde van Jan Fleurkens en Wim Melis, van de gelegenheid gebruik maken om hun producten in de kijker te zetten. En zo komt het dat op 27 augustus 2019, voor de eerste keer in de geschiedenis, alle fairtradebrouwers van over de hele wereld in Cultuurcafé De Werft verzameld waren.

Mongozo Premium Pilsener - Mongozo (5%)
Voor het eerste bier krijgen we een helder, goudblond bier voorgeschoteld. Het ruikt naar granen en hop, en wanneer het glas aan de lippen gezet wordt, is het duidelijk dat we met een frisse doordrinker te maken hebben. Met zijn 5%, heldere kleur en herkenbare smaak wekt het geen verwondering dat we te maken hebben met een pils, een bier van lage gisting. Maar zeg niet zomaar pils of pintje tegen de Mongozo Premium Pilsener. We hebben hier niet alleen te maken met een fairtradebier, maar ook met een pils die gebrouwen is met biologische grondstoffen en die bovendien veilig is voor bierliefhebbers met een glutenallergie! Op de World Beer Awards is het bier al verkozen tot beste glutenvrije lager.

Deze pils wordt zeker en vast gesmaakt door ons publiek, dat voor de eerste keer zijn weg naar de bierproeverij gevonden heeft. Zowel de kenners als de bierleken stellen de frisse, licht bittere, maar zachte pils zeker op prijs.

Mongozo Banana - Mongozo (3,6%)
Wanneer het volgende bier op de tafels gezet wordt, zien we een lichtgeel bier. Tot zover niets nieuws onder de zon. De neus doet ons publiek echter twijfelen of ze zich nog steeds in Geel op een bierproeverij bevinden. De geur van rijpe bananen slaat ons om de oren. Onze tong bevestigt wat onze neus al lang wist, dit is een bananenbier. Jan Fleurkens vertelt het verhaal van Mongozo in geuren en kleuren (zie ook kaderstuk), en legt uit dat dit bananenbier volgens een traditioneel recept van de Massai uit Kenia en Tanzania gebrouwen werd. In tegenstelling tot heel wat hypercommerciële ‘fruitbieren’ werden er voor dit bier echte bananen gebruikt om het op smaak te brengen. Geen glazen boterham dus, maar je hebt wel twee bananen genuttigd wanneer je je glas leeg hebt. Nu, glas, wil je het goed doen dan serveer je dit bier in gepolijste halve kokosnoten, om zo het zomergevoel en de beleving nog wat te verhogen.

Op een bierproeverij zal dit bier altijd een vreemde eend in de bijt zijn. Echte traditionele bierliefhebbers zijn moeilijk te overtuigen, maar in het gemengde publiek van deze avond zijn er zeker ook liefhebbers te vinden, getuige de vele lege proefglaasjes die weer opgehaald worden. In het Verre Oosten heeft dit bier een grotere fanbase. Zo verschepen ze deze Mongozo Banana met hele containers naar China!

Juste Brown - Oxfam Fair Trade (7,5%)
Na Jan Fleurkens van Mongozo is het de beurt aan Wim Melis van Oxfam. Deze organisatie kennen we nog het beste van de wereldwinkels en van de vele producten uit elke uithoek van de wereld die daar verkocht worden. Ze willen zich echter ook meer richten op lokale, duurzame producten, en zo werd het idee geboren om een typisch Belgisch product op de markt te brengen: bier! Het derde bier van de avond tapt duidelijk uit een ander vaatje dan de vorige twee. Bijna zo donker als de nacht, wat sommige proevers het woord ‘Stout’ in de  mond doet nemen. De gebrande smaak van de geroosterde mout is nadrukkelijk aanwezig, met de gekende karamel- en koffietoetsen. De smaak van donkere chocolade zet de bittere toets nog wat meer in de verf. En wat blijkt, er werd biologische cacao uit Peru toegevoegd. Tijdens het brouwproces worden grote theezakjes, gevuld met cacao, in het brouwsel gehangen om deze smaaksensatie te verkrijgen. Maar het gaat hier niet om een Stout, maar wel om een Dubbel, maar dan wel één met een eigen karakter. Het vaak zachte en zoete karakter van deze bierstijl is hier niet aanwezig. Maar dat verhinderde de jury van de World Beer Awards niet om deze Juste Brown in zijn categorie een zilveren medaille te geven.

De bieren uit de Juste-reeks worden gebrouwen bij de Brasserie des Légendes in Ath, een brouwerij die duurzaamheid en het concept van de korte keten heel belangrijk vindt. Zo wordt de gerst geoogst op de eigen velden, wat deze bieren nog specialer maakt, aangezien maar weinig bieren Belgische gerst gebruiken.

Juste Tripel - Oxfam Fair Trade (8,5%)
Afsluiten doen we met het zwaarste bier van de avond. Het behoeft geen verwondering dat Oxfam voor één van de populairste bierstijlen gegaan is toen ze hun gamma samengesteld hebben.

De blonde kleur doet al iets vermoeden, maar de geur en de smaak zijn niet die van een traditionele tripel. Sommige meer geoefende proevers nemen frisse citrustoetsen waar, waardoor een aanwezige kenner zelfs de vergelijking maakt met een IPA. Niet geheel onterecht trouwens, want naast de citrussensaties heeft deze Juste Tripel ook de bittere toetsen die je aan een IPA doen denken. Aan dit bier werd Bio-Quinoa uit Bolivië toegevoegd. De tripel valt in goede aarde bij onze proevers, en ondanks de 8,5% blijkt het toch en goed doordrinkbare dorstlesser te zijn. Niet alleen ons panel was overtuigd, maar ook de jury van de World Beer Awards kende een bronzen medaille toe aan deze uitdager in een categorie met vele concurrenten.

De appreciatie van onze proevers laten duidelijk zien dat fairtradebieren meer dan hun mannetje staan in een steeds uitdijende biermarkt. Geen excuus meer waarom je tijdens de Week van de Fairtrade, en op andere momenten, niet zou kunnen genieten van een fairtradebier. De begeestering van de sprekers en het gezelschap doen ons dan weer besluiten dat het een geslaagde avond was.

Tekst: Kobe Schroeven


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*