Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Broosend Hof: rust vinden in de puurste producten

OUD-TURNHOUT — Restaurant Broosend Hof haalt zijn inspiratie uit de natuur. Nu de herfst gearriveerd is, worden er helemaal andere producten in de keuken gebruikt. Bovendien worden de vruchten nu geplukt van het werk dat in de zomer al gebeurde. “De herfst is een fantastisch seizoen.”

“De basis blijft een wat klassiekere keuken die we inventief brengen”, leggen Koen Janssens en Sandra Verbraeken hun filosofie uit. “Dat zit ‘m in de presentatie, maar ook in het feit dat we gerechten op een andere manier bekijken. Vaak halen we zo’n gerecht uit elkaar om het dan weer volgens onze eigen visie in elkaar te passen.” De inspiratie wordt gehaald uit de natuur. “Met veel groenten en heel veel natuurlijke producten”, vertelt Koen. “Ik zit veel in de natuur. Daar laat ik mijn geest graag de vrije loop.”

De komst van de herfst
De overgang tussen de seizoenen is altijd leuk, maar geen enkel seizoen brengt zoveel veranderingen met zich mee als de herfst. “We schakelen van het frisse zomerse over naar het iets zwaardere van de herfst. Je merkt het bijvoorbeeld aan de wijnen maar ook aan het feit dat de pure producten nu iets meer verwerking vragen. In de zomer is het product op zich op de juiste manier klaarmaken vaak al voldoende. In de herfst moet je de producten meer verwerken, al behouden we de pure smaken wel altijd. We werken net zoals vroeger. Toen ging men steriliseren, zouten, roken, sappen maken,… Alles om de winter door te komen. Die gedachtegang volgen wij nog altijd. Verse tomaten zijn er niet meer, maar we kunnen wel nog werken met tomatensauzen of gekonfijte tomaten die we eerder al verwerkt hebben en die nu helemaal tot hun recht beginnen te komen. Deze zomer hebben we ook veel geoogst om te laten fermenteren. Daar kunnen we de komende maanden van genieten. Zo hebben we onze eigen notenlikeur gemaakt die nu optimaal smaakt, op basis van noten van de bomen in onze voortuin. Het is ook heel fijn om dat aan onze gasten te kunnen aanbieden, bijvoorbeeld bij een stukje kaas. Kijk, iedereen weet dat je tegenwoordig het hele jaar door alle producten vers kan verkrijgen, maar wij kiezen ervoor om écht volledig volgens de seizoenen te werken.”

Smaakmaekers
Verderbouwend op die filosofie wordt er op maandag telkens een verrassingsmenu gepresenteerd.  Een menu waarbij op een creatieve manier de verse producten van het weekend kunnen opgewerkt worden. “Dat doen we omdat we niets willen invriezen. Dat verrassingsmenu is extra voordelig geprijsd en wij zorgen voor een fijne combinatie van smaken en ingrediënten. Soms zijn er zelfs tafels die compleet andere gerechten gepresenteerd krijgen.” De meeste gasten opteren voor één van de menu’s van Broosend Hof, al kan er hier ook à la carte gegeten worden. “We merken dat mensen steeds meer kiezen om te genieten en hier tot rust te komen. Daar hoort dan eerder een iets uitgebreidere maaltijd bij, om even te ontsnappen aan de rat race die ons leven toch vaak is.”

Ook de ‘Smaakmaekers’ passen binnen dat kader. Deze alcoholvrije dranken worden door Sandra volledig samengesteld op basis van de verschillende gerechten. Een volwaardig alternatief voor de ‘aangepaste wijnen’, waarbij ook de presentatie steeds belangrijker wordt. Die Smaakmaekers zijn intussen helemaal in een herfstsfeertje beland en zijn nu iets voller van smaak. “Zo zorgen we ervoor dat mensen die om welke reden dan ook geen alcohol wensen te drinken ook in het glas een avondje kunnen komen genieten.”

Wild en herfstgroenten
“De herfst is een fantastisch seizoen. Met het wild uiteraard en de champignons en andere typische groenten. We hebben de zomer nu gehad, het weer is niet meer wat het was — zoals dat hoort — en je past je aan. We beginnen te verlangen naar die gezelligheid die de herfst en de winter typeert. Het begin van elk nieuw seizoen is altijd het leukst. In de keuken, maar ook daarbuiten.”

Vergaderen of komen feesten
Nog handig om weten: wie binnenkort een vergadering plant, of iets te vieren heeft, kan terecht in de aparte feestzaal. “Er is ruimte voor alles wat culinair ondersteund mag worden, voor eender welke gelegenheid.” Spring vooraf gerust even binnen om samen met Koen en Sandra te overleggen, naar een vooraf afgesproken budget.

Onderox-menu van de maand
Vitello Tonnato, tomaat, artisjok, basilicum (**)
-
Roodbaars, linzen, spek, pompoen, aubergine *(**)
-
Tarbot, spinazie, look, girolle
-
Wilde eend, knolselder, andijvie, aardpeer *(**)
-
Advocaat, amandel, aardbei * (**)

(Kaas i.p.v. dessert +5 euro of uitbreiding met een kaasbord: +7 euro, met begeleidend bier (gelieve bij bestelling door te geven))
Vraag naar onze alcoholvrije Smaakmaekers of een aangepaste bierselectie.

Prijs: * drie gangen 47 euro p.p. (wijnselectie 23 euro)
(**) vier gangen 52 euro p.p. (wijnselectie 26 euro)
Vijf gangen 61 euro p.p. (wijnselectie 30 euro)

Enkel voor wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-menu’. Als je als Onderox-lezer op donderdag komt eten, krijg je gratis een aperitief aangeboden. Geldig van donderdag 26 september tot en met zondag 3 november 2019.

Broosend Hof
Brooseinde 61 - 2360 Oud-Turnhout
Tel. 014 70 00 77
genieten@broosendhof.be
www.broosendhof.be
Open: Ma, do, vr en zo: vanaf 12 uur (lunch) en vanaf 18 uur (diner)
Za: vanaf 18 uur (diner)
Di en wo gesloten


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*