Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Rode Kruis Arendonk: 75 jaar ten dienste van de bevolking

ARENDONK – Volgens de statuten is het Rode Kruis Arendonk opgericht in 1944, andere bronnen spreken van 1939. Alleszins is er in 2019 voldoende reden om feest te vieren. Want naast de grote broer is ook het Jeugd Rode Kruis van Arendonk 45 jaar actief. En actief mag je hier best letterlijk nemen. Over de verschillende diensten heen is het Rode Kruis nadrukkelijk aanwezig binnen de gemeente. Al staan we er niet altijd bij stil dat vele vrijwilligers dagdagelijks in de weer zijn ten dienste van de bevolking.

Gelukkig hebben we het Rode Kruis niet elke dag nodig, maar we zijn altijd blij dat ze er zijn als we ze wel nodig hebben. En dat is meteen de verdienste van vele vrijwilligers, ook dat vergeten we wel eens. Wij gaan in Arendonk langs bij Nele Maris, ondervoorzitter en tevens mee verantwoordelijk voor de communicatie. Vele jaren geleden startte ze zelf als Helpertje en ondertussen doorliep ze verschillende diensten.

Nele Maris: “Iedereen kent uiteraard het Rode Kruis maar we hebben vastgesteld dat niet iedereen weet wat we precies doen en waarvoor men bij het Rode Kruis mag aankloppen. Toch vinden we het belangrijk om dit voldoende onder de aandacht te brengen. Zo kennen de meeste mensen ons van het bloed geven of ook wel van de Hulpdienst. Maar dat zijn slechts twee van de zes diensten. De andere diensten zijn ook allemaal erg belangrijk.”

Laat ons beginnen met het bloed geven. Waarom is het zo belangrijk dat mensen dat doen?
“Omdat er gewoon altijd nood is aan bloed. We denken dan meteen aan ongevallen met zwaargewonden die veel bloed verloren hebben. Maar er zijn ook mensen met zware ziektes die een grote nood hebben aan bloedplaatjes. Je kan je niet voorstellen hoe je je voelt als je dringend nieuwe bloedplaatjes moet krijgen, maar dat er geen bloed beschikbaar is. Hoe kan dat? We staan er niet elke dag bij stil, gelukkig maar, maar als je dit in je nabije omgeving hebt meegemaakt, besef je des te beter hoe superbelangrijk het is om bloed te geven. Er zijn niet veel uitvluchten te verzinnen om geen bloed te geven. We proberen dan ook via verschillende kanalen de mensen te mobiliseren en het bloed geven zo aangenaam mogelijk te maken. Iedereen ontvangt sowieso een bonnetje waarmee je leuke cadeautjes bij elkaar kan sparen en in de zomer bijvoorbeeld trakteren we graag met een extra ijsje.”

Welke diensten bestaan er naast het bloed geven nog?
“De bekendste is ongetwijfeld de Hulpdienst, waarbij vrijwilligers van het Rode Kruis preventief aanwezig zijn op allerhande evenementen, zoals bijvoorbeeld festivals of sportwedstrijden. Vaak is dat voor kleine blessures zoals blaren, snijwonden, misselijkheid, een zonneslag en dergelijke. Maar soms is het ook menens. Dan helpen ze bij intoxicatie, reanimatie en dergelijke. Het gebeurt ook dat ze ingezet worden bij grotere rampen. Dat is vooral provinciaal georganiseerd waarbij men bijstand vraagt van de afdelingen uit de regio. Gelukkig komt dat niet zo vaak voor. Daarnaast heeft Vorming ook een prominente plaats binnen het Rode Kruis. We organiseren diverse EHBO-cursussen. Van een drietal uur tot een cursus van tien weken. Dit kan specifiek toegespitst zijn op reanimatie maar ook eerste hulp bij huis-, tuin- en keukenongevallen of eerste hulp bij baby’s en kinderen. Momenteel krijgen we vanuit vzw’s hiervoor veel aanvragen. We doen ons best om hier zoveel mogelijk aan tegemoet te komen.”

Uit mijn kindertijd herinner ik nog het Helpertje. Bestaat dat nog steeds?
“Jazeker. Meer dan ooit. Onze jeugdafdeling, het JRK of Jeugd Rode Kruis, bestaat dit jaar 45 jaar en is uiteraard nog steeds erg belangrijk. Zowel voor de vorming van kinderen als voor de doorstroming binnen de organisatie. Bovendien is onze jeugdwerking erg laagdrempelig. We vragen geen lidgeld, iedereen is welkom, we hebben geen uniformen en er zijn nauwelijks verplichtingen. Spelenderwijs proberen we de kinderen ook vertrouwd te maken met EHBO en we staan er vaak van versteld hoe goed kinderen zijn en wat ze allemaal al kunnen. Vanaf de leeftijd van tien jaar weten ze bijvoorbeeld perfect hoe ze iemand kunnen reanimeren, al is het dan nog moeilijk om voldoende kracht te produceren. Maar als ze bijvoorbeeld al beseffen dat ze snel hulp moeten halen, dat ze eventueel zelf de 112 al kunnen bellen en de juiste zaken doorgeven. Dat kan vaak al voldoende zijn. Bovendien leren ze van kindsbeen af dat je heus geen dokter moet zijn om een mensenleven te redden en dat eerste hulp toedienen eigenlijk heel vanzelfsprekend is. Verder hebben we twee maal per maand een activiteit en tijdens de zomer hebben we ons kamp. Altijd supertof natuurlijk.”

Zijn er diensten die in de loop der jaren een grondige transformatie hebben doorgemaakt?
“Ongetwijfeld de Sociale Hulpverlening. Die is veel en veel belangrijker geworden. Onze uitleendienst is al jaren een gevestigde waarde in Arendonk maar deze dienst herbergt zoveel meer. Zo kennen we nu al enkele jaren het Brugfiguurproject, waarbij vrijwilligers als ‘brug’ fungeren tussen school en thuis. Dat gaat dan over kwetsbare kinderen, vaak van anderstalige ouders. Deze trajecten worden opgezet op initiatief van en in samenspraak met de school. We proberen ook een handje te helpen bij bestaande initiatieven die wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Zo is er ‘Den Instap’, waarbij oudere Arendonkenaars die niet meer goed te been zijn wekelijks thuis worden opgehaald om een leuke namiddag in het rusthuis te beleven. Daarnaast organiseren we op Vlaams niveau ook vakantiekampen voor kwetsbare kinderen, maar ook voor mensen met een handicap en hun gezin bijvoorbeeld. Voor hen is het niet altijd eenvoudig om te genieten van een zomervakantie. Wij proberen hierop en een antwoord te bieden. Daarbij aansluitend heb je ook de dienst Internationale Hulpverlening nog. In Arendonk uit zich dat in het steunen van een aantal kleine initiatieven in ontwikkelingslanden via microkredieten. We proberen ons daar steeds te richten op de werking die we hier in België ook doen: kwetsbare kinderen helpen via onderwijsprojecten, opleidingen Eerste Hulp ondersteunen, hygiënische projecten,… Deze vorm van hulpverlening past vaak in een nationaal of Vlaams kader, waarbij steun wordt verleend in probleemgebieden of bij rampen. Daarnaast is het belangrijk om de lokale mensen te informeren over wat er op wereldschaal gebeurt aan hulpverlening.”

Meer info: op 7 september organiseert Rode Kruis Arendonk een grote opendeurdag, met een tentoonstelling, demonstraties, initiaties,…
www.rodekruis.be/afdeling/arendonk

Tekst: Peter Meulemans
Foto’s: Rode Kruis Arendonk


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*