Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Bieren proeven op een gloednieuwe locatie

GEEL — De zomervakantie is bijna achter de rug en ook tijdens dat zomerreces zijn we zijn de Kempense bierliefhebber niet vergeten. Voor het nieuwe seizoen trekken we de deur van café Hyggeligt in Arendonk achter ons dicht en zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe locatie, om weer een nieuwe lichting bierliefhebbers te laten genieten van ons geliefde edele gerstenat. En die hebben we gevonden in de Barmhartige Stede, ook wel gekend als Geel.

Cultuurcafé De Werft opende op 13 augustus voor de eerste keer zijn deuren voor onze bierproeverij. Voor deze doop stuurden we een hoop kenners op cafébaas Robbe af. Heel wat schoon volk: lokale brouwers en bierfanaten, dus de spreker zou best niet onbeslagen op het ijs komen, of hij zou erdoor zakken… En wie beter dan Erik Vandeperre om dit lokale biergeweld te trotseren? Hij is stichtend voorzitter van Zythos, het nationaal verbond van de bierproevers zeg maar, geeft les over alles wat met bier te maken heeft aan de hotelschool in Geel en organiseert met Onder ‘t Schuim tal van biergerelateerde activiteiten, waaronder het alombekende Kempisch Bierfestival.

De bieren werden uitgekozen door Robbe, de uitbater van Cultuurcafé De Werft en de nieuwe gastheer voor deze rubriek.

Blonde Stoot - Bieren Cabardouche (5%)
Voor het eerste bier van de avond trekken we naar ‘t Stad, de enige stad waar men het gebruik van lidwoorden in de wind mag slaan. Bij Bieren Cabardouche dromen ze ervan om een eigen Antwerpse stadsbrouwerij uit de grond te stampen, maar tot het zover is, laten ze hun bieren brouwen bij andere brouwerijen. Zo zag deze blonde schone in 2015 het levenslicht bij ‘Brouwerij Anders!’.

Het is geen zware dame, maar deze blonde stoot laat je toe om meer dan één keer te proeven zonder al te beneveld huiswaarts te keren. Het is een ideaal bier om in de zomer op een zonnig terras te degusteren, want een goede dorstlesser. Onze kenners geven, zoals het echte kenners betaamt, eerst de ogen de kost: blond en licht troebel is het oordeel. Nadien volgt de neus. De Blonde Stoot heeft een fruitig, hoppig aroma en doet wat denken aan de ooit eerder geproefde Wunder Lager. Na de eerste twee zintuigen is de smaakzin aan de beurt. Wat de kenners proeven is een fruitig, hoppig bier met een onmiskenbare citrussmaak die ongetwijfeld te maken heeft met de gebruikte hopsoorten. De afdronk is tevens licht bitter te noemen, hetgeen de dorstlessende kwaliteiten in de verf zet. Een ideaal bier om deze avond mee te beginnen, dat bovendien door heel wat proevers gewaardeerd werd. Meer van dat!

VanderGhinste Roodbruin - Brouwerij Omer Vander Ghinste (5,5%)
Voor het volgende bier trekken we westwaarts en stoppen we in Bellegem bij de brouwerij Omer Vanderghinste, het vroegere Bockor. Ze brouwen dit bier al sinds 1892 en net zoals de brouwerij heeft het bier ook al verschillende namen gekend, waaronder Ouden Tripel, en Bellegems Bruin.

De bierstijl (Vlaams Rood Bruin, Oud Bruin) wordt uiteraard haast onmiddellijk herkend door onze kenners, en al snel valt de naam Rodenbach, de bekendste vertegenwoordiger van deze bierstijl. Onze spreker doet ons eraan herinneren dat de meeste bierliefhebbers eigenlijk niet weten dat het hier enerzijds gaat om een blond bier van hoge gisting. Er wordt geen gebruik gemaakt van mout die langer geroosterd wordt om de typische donkere kleur te krijgen. In dit geval wordt er karamel toegevoegd, die ook dient om de wat wrange melkzuursmaak te counteren.

Maar de Roodbruin is uiteraard een bier van gemengde gisting, dit betekent dat het bier van hoge gisting gemengd — versneden in het jargon — wordt met een bier van spontane gisting. Dat zijn bieren waar geen gist aan toegevoegd wordt, maar die “geïnfecteerd” worden door de in de omgeving aanwezige bacteriën die het gistingsproces in gang steken.

En zo krijgen we in dit geval een dorstlessend bier met een donkere roodbruine kleur. Als ons panel de neus aan het werk zet, wordt duidelijk dat het inderdaad gaat om een zurig, maar ook fruitig bier. De neus heeft dus al verraden wat de smaakzin wat later bevestigt. Het zurige wordt in balans gehouden door het fruitige karakter, en dus net zoals de Blonde Stoot hebben we hier weer te maken met een goede dorstlesser, maar wel eentje met een heel ander karakter.

Adriaen Brouwer Tripel - Brouwerij Roman (9%)
We blijven in het westen van ons kleine Belgenlandje. Adriaen Brouwer was een Oudenaardse schilder met een bewogen leven waarin bier niet kon ontbreken. Wanneer we ons publiek aan het werk zetten, geven ze hun ogen maar al te graag de kost, en vinden ze in hun proeversglas een blond, licht troebel bier terug. De aanwezige neuzen menen kruiden waar te nemen, en in het brouwproces werd inderdaad koriander toegevoegd. Deze kruidige toets is zeker ook waar te nemen wanneer er daadwerkelijk geproefd wordt. De bierstijl wordt al snel geraden, de tripel is een zeer populaire stijl en er kunnen meer bomen opgezet worden over de oorsprong van deze benaming, dan dat Joke Schauvliege er kon laten kappen. Er wordt verrast gereageerd wanneer blijkt dat deze blonde jongen toch wel in een hoge gewichtsklasse bokst, met 9% is dit het zwaarste bier van de avond.

De Adriaen Brouwer Tripel is bovendien een biobier. Alle ingrediënten zijn op biologische wijze geteeld. Het bier wordt minder gesmaakt dan de vorige twee deelnemers, maar heeft ook zijn voorstanders. Geen van de aanwezige kenners kan raden om welk bier het hier gaat.

Paternoster Tripel - Paters en Prinsen (8%)
De avond sluiten we af met een andere tripel. Vandaag kennen wij de tripel als blond, zwaar bier, in navolging van dé referentie, de Westmalle Tripel. Deze afsluiter vormt geen uitzondering op de regel. De mooie schuimkraag sluit het geheel goed af. De geur geeft weinig weg maar verraadt ook hier het gebruik van kruiden bij de meer getrainde neuzen. De smaak is dan weer fruitig te noemen met een bitterheid in de afdronk.

Wanneer er wat tips worden gegeven door Erik Vandeperre, valt al snel de naam Paters en Prinsen, een brouwerij uit de regio die zijn bieren ook bij andere brouwerijen laat brouwen, zo ook deze Paternoster Tripel, die bij Brouwerij Anders! op flessen getrokken wordt. Deze tripel wordt goed gesmaakt door ons panel en vormt een mooie afsluiter voor deze eerste proeverij in Cultuurcafé De Werft.

Het is duidelijk dat het concept ook in Geel goed werkt en voor een gezellige avond zorgt! De aanwezige gasten maken duidelijk deel uit van een kleine wereld, en het was bij het binnenkomen dan ook een blij weerzien. Na de proeverij werden de glazen nog eens vol gedaan en werd er gezellig nagepraat tot het weer tijd was om huiswaarts te keren.

Tekst: Kobe Schroeven


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*