Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Bieren gebrouwen door dwarsliggers

Het einde van het schooljaar is in zicht en de zomer in aantocht, ook al laten de weergoden ons wat in de steek. In café Hyggeligt trekken we ons nog één keer op gang voor de laatste bierproeverij van het seizoen. Ook voor deze editie hebben we kosten noch moeite gespaard om een spreker met kennis van zaken te vinden.

Erik Vandeperre is een bekende naam in de wereld van het bierbrouwen. Hij is stichtend voorzitter van Zythos — zeg maar het nationaal verbond van de bierproevers — hij geeft les over alles wat met bier te maken heeft aan de hotelschool in Geel en organiseert met Onder ‘t Schuim tal van biergerelateerde activiteiten. En heel belangrijk: hij kan zonder verpinken urenlang praten over zijn grote passie.

Als thema voor deze editie van ‘Tussen Pot en Pint’ heeft Erik voor bieren van spontane gisting gekozen. En als we onze spreker mogen geloven zijn de brouwers van deze bieren vaak dwarsliggers, die doen wat andere brouwers niet doen, en niet doen wat andere brouwers wel doen. En daar kunnen we alleen maar respect voor opbrengen. Maar wat doen ze dan juist anders? Zo maken ze gebruik van overjaarse hop. In tegenstelling tot andere brouwers willen ze de wat bittere hopsmaak uitschakelen, want pakweg lambiekbieren zijn zure bieren, geen bittere bieren. Daarom laten ze de hopbellen 2 tot 3 jaar rusten. De brouwers voegen bovendien zelf geen gist toe aan hun bier. Ze storten hun brouwsel in open kuipen (koelschepen) en ze laten de van nature in de lucht aanwezige wilde gisten het brouwsel infecteren, wat andere brouwers juist willen voorkomen.

Oude Geuze Boon Black Label - Brouwerij Boon (6,4%)

Ons eerste bier van de avond. Een goudgeel bier, troebel, en de geur laat weinig aan de verbeelding over. De lichtzure geur prikkelt de neus, en doet onmiddellijk vermoeden dat we hier te maken hebben met een geuze, maar met welke? In een nog niet zo ver verleden waren lambiekbieren op sterven na dood. Enkel nog wat diehards in het pajottenland en Brusselse bomma’s en bompa’s leken de smaak van deze zure bieren nog te kunnen appreciëren. Maar zoals Bredero al wist, het kan verkeren. Op zoek naar authenticiteit en kleinschaligheid lijken er steeds meer bierdrinkers te zijn die een goede geuze weten te waarderen.

Lambiek vormt de basis voor de geuze, voor een kriek lambiek,… Maar echte zuivere lambiek wordt niet veel meer gedronken. Het is een plat, uitgegist zuur bier zonder schuimkraag. Je kan het enkel nog vinden in enkele cafeetjes rond Brussel waar het rechtstreeks van een klein vaatje in een aarden kruikje getapt wordt. Brouwers van geuzes zijn versnijders, mengers. De oude, uitgegiste lambiek van 2 tot 3 jaar oud wordt gemengd met jonge lambiek van 1 jaar. De oude lambiek zorgt voor de smaak, de jonge variant brengt een nieuwe vergisting op gang die voor koolzuur en een schuimkraag zal zorgen. Daarom zegt men wel eens dat Geuze gestoken (gemengd) wordt en niet gebrouwen.

Onze proevers hebben er het raden naar om welke oude geuze het hier gaat. De naam Boon valt al redelijk snel, maar veel bekende geuzestekers zijn er niet, dus dat lag in de lijn van de verwachtingen. Het gaat hier niet om de Mariage Parfait, of de gewone oude geuze van Boon, maar om de Black Label. Deze werd een eerste keer op de markt gebracht in 2015 om de 40ste verjaardag van de brouwerij te vieren, en heeft sindsdien al twee opvolgers gekend. Deze Black Label is een toegankelijke oude geuze. Heel zacht en met zijn aroma’s van pompelmoes en groene appels weet hij heel wat proevers te overtuigen van zijn kwaliteiten. De afdronk is droog en volmondig en het zachte zure karakter zorgt ervoor dat dit een ideale dorstlesser is. Ook als aperitief zou deze niet misstaan. Een topper, die enkel te verkrijgen is in flessen van 75 centiliter.

Gueuze Girardin - Brouwerij Girardin (5%)

Opnieuw een goudgeel bier, troebel, en de geur laat wederom weinig aan de verbeelding over… Het volgende proevertje is ook een geuze. Het gaat hier duidelijk om een ongefilterd bier, met de aroma’s eigen aan de brettgisten, aroma’s die niet door eenieder gewaardeerd worden. De echte liefhebbers beginnen echter al te likkebaarden in de hoop een lekkere geuze te mogen proeven. Hij is duidelijk zuurder dan zijn voorganger, meer uitgesproken geuze. Sommige menen een vanilletoets waar te nemen, een smaak van eikenhout, die ook eigen is aan whisky’s. Die smaakwaarneming heeft de geuze te danken aan de houten vaten die gebruikt worden tijdens het brouwproces, en die de geuzestekers opkopen waar ze maar kunnen.

Deze geuze is afkomstig van de brouwerij Girardin. Een oude, traditionele brouwerij die zijn eigen lambiek maakt, in tegenstelling tot sommige andere geuzestekers die hun lambiek kopen bij brouwers zoals Girardin. Als een van de laatste boerderij-brouwerijen controleren zij bovendien elke stap in het proces. De granen die gebruikt zullen worden voor de mout worden op de boerderij verbouwd. Zij zijn misschien wel het schoolvoorbeeld van de dwarse lambiekbrouwer. Ze maken geen reclame voor hun bieren (geen viltjes, geen borden, geen advertenties,...), want zij maken bier, geen reclame. Bovendien kan je hun bieren enkel verkrijgen in de winkel van de brouwerij zelf op maandag, vrijdag en zaterdag, of in drankenhandels die zich de moeite getroosten om hun bieren te gaan halen.

Maar het loont wel de moeite. Volgens onze spreker, die weet waarover hij spreekt, is deze geuze, testaankoopgewijs, de beste koop. De prijs is niet aan de te hoge kant, zoals bij sommige andere geuzes, maar de smaak heeft, zoals onze proevers hebben kunnen vaststellen, alles wat je van een uitmuntende geuze mag verwachten. Liefhebbers van de echte geuzes weten dus waar ze moeten naar uitkijken bij hun volgende bezoek aan een gespecialiseerde drankenhandel.

Bersalis Sourblend Grand Cru - Brouwerij Oud Beersel (8%)

Vervolgens is het de beurt aan de zware jongen van de avond. Een blond bier met een kruidig aroma, met fruitige toetsen van groene appel en peer. De smaak is verfrissend en volmondig en heeft toch ook die zurige afdronk eigen aan de bieren van spontane gisting. Ons testpanel kan er echter niet de vinger op leggen.

Dit bier is afkomstig van Brouwerij Oud Beersel, een traditionele lambiekbrouwerij die in 2002 de deuren moest sluiten. Dat was echter buiten één van hun klanten gerekend, Gert Christiaens, die de zaak overnam en de traditie voortzette. Het bier dat we vanavond proeven is echter geen geuze, maar werd gebrouwen naar aanleiding van de 10-jarige heropleving van de brouwerij. Het is een mengeling van hun Bersalis (de oude Latijnse naam voor Beersel) Tripel en een fruitig lambiekbier. Al snel wordt de vergelijking gemaakt met de Vicaris Tripel Geuze van Brouwerij Dilewyns die eerder al aan bod kwam. Een geslaagde combinatie die ze de naam Sourblend Grand Cru meegegeven hebben.

Orval - Brasserie d'Orval (6,2%)

Voor het laatste bier steken we de taalgrens over. Een blonde trappist, maar gezien het thema van de avond zijn onze hersenen niet in staat om de link te leggen tussen wilde gisten en een trappistenbier. Ook de proevers die het weekend voordien nog uitvoerig Orval getest hebben, slaan de bal volledig mis.

In het karaktervolle flesje zit het buitenbeentje onder de trappistenbieren. Licht amber van kleur en tegelijk bitter en zuur. Het is fris en doordrinkbaar, met zijn 6,2% zeker geen zware jongen. De bittere smaak komt van de dry hopping, de ‘theezakjes’ hop die in de bewaarkuipen worden gehangen. De zure smaak komt van de wilde gisten die in de lucht aanwezig zijn, en die zorgen voor een verdere vergisting op fles van de aanwezige suikers. Op het etiket staat een vis met een ring afgebeeld. De vis geeft de trouwring terug aan Gravin Mathilde die hem, tijdens het rouwen om haar echtgenoot, op een onbewaakt moment in de bron liet vallen.

De laatste bierproeverij van het seizoen was wederom een schot in de roos met een spreker die een onuitputtelijke bron van kennis en anekdotes bleek te zijn en die de proevers een hele avond wist te boeien met lekkere bieren en een deskundige uitleg. De donder en bliksem probeerde roet in het eten te gooien, maar gezelligheid was wederom troef in café Hyggeligt, waar de Bersalis Sourblend Grand Cru een tijdlang de andere bieren op de kaart zal vervoegen.

Tekst: Kobe Schroeven

Onder 't Schuim
Onder ‘t Schuim is een Kempense biervereniging die activiteiten organiseert die Belgische bieren en hun onmiskenbare smaken op de kaart wil zetten. Ze richten zich hierbij vooral op kleinere ambachtelijke brouwerijen. Ze zijn echter niet gelinkt aan een brouwerij, en willen graag objectieve informatie met bierliefhebbers delen. Ze stellen zich ook tot doel om koken met bier in de kijker te zetten. De activiteiten zijn niet enkel bedoeld voor de leden, ook niet-leden kunnen bij hen terecht voor het organiseren van een bierproefavond of een bierreceptie. Het speerpunt is zonder meer de organisatie van het jaarlijkse bierfestival in Geel, op 28 en 29 september in De Waai. Voor meer info: http://ondertschuim.weebly.com/

Nieuwe locatie: Café De Werft in Geel!
Het eerste seizoen van ‘Tussen Pot en Pint’ ligt achter de rug. De gepassioneerde sprekers en het hartelijk team van Café Hyggeligt hebben de bierliefhebbers van Arendonk (en daarbuiten) verwend met tien gezellige proefavonden. Na rijp beraad hebben we besloten om nu een ander deel van de Kempen te gaan veroveren met dit lekkere concept! ‘Tussen Pot en Pint’ strijkt daarom vanaf augustus neer in het centrum van Geel, met name in Café De Werft. Robbe, zelf een echte bierliefhebber, zal onze nieuwe gastheer zijn. De eerste proefavond vindt plaats op dinsdag 27 augustus om 20 uur. Deelnemers betalen 14 euro. Wil je graag zelf deelnemen? Inschrijven kan via het e-mailadres proeverij@onderox.be of ter plaatse, in Café De Werft.


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*