Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Maria (Mies) Meulders: een gouden stem als leidraad in het leven

BEERSE/DEURNE – Vierentwintig jaar lang was Maria (Mies) Meulders (48) aanwezig in de media, zowel op radio als tv. Haar bekende stem kon je de laatste jaren ook horen op VTM, tot daar in augustus 2018 een einde aan kwam. Maar niet getreurd. Maria heeft zich helemaal op haar grote liefde gestort, het coachen van mensen in hun zoektocht om lichaam en geest in balans te krijgen en te houden. Al is een terugkeer naar de media zeker niet uitgesloten.

Maria Meulders werd geboren in Turnhout en groeide op in Vosselaar en Beerse, als dochter van een journalist en een arbeidster die zich in haar vrije tijd volledig smeet in het amateurtheater. Al op jonge leeftijd werd haar mooie stem en dito uitspraak opgemerkt. “En dat was niet altijd in positieve zin”, herinnert ze zich. “Kinderen op school vonden dat niet altijd oké, ze vonden het dikkenekkerig. Ja, ik geef toe dat er niet echt een Kempisch accent is blijven hangen.”

Je stem is altijd de rode draad geweest doorheen je mediacarrière. Wanneer is die carrière precies begonnen?
Maria Meulders: “Ik was begin twintig toen ik op een vacature van Kloot per W solliciteerde. Hij was, samen met Peter Slabbynck, bezig aan een nieuw project, de Lama’s, en op zoek naar een karakterzangeres, wat dat ook mocht wezen. Hoewel veel mensen de teksten van Peter misschien controversieel vonden, trok het project me wel aan. Tijdens een promo bij Studio Brussel, in een programma van Chris Dusauchoit, werd mijn stem opgemerkt. Volgens Chris moest ik met zo’n stem bij de radio komen werken. Studio Brussel was mijn favoriete zender en Chris mijn favoriete presentator. Ik had als jong meisje nooit gedacht om daar te kunnen werken. Voor mij was het een droomjob. Ik nam kort daarna deel aan een stemtest bij de VRT en in 1994 maakte ik mijn debuut. Ik was toen vierentwintig.”

Was je voorbereid op een carrière in de media?
“Niet echt. Al was het voor veel mensen misschien voorspelbaar. Zo speelde ik al mijn eerste rolletje toen ik in het vierde leerjaar zat. Ik ging later ook naar de Toneelacademie in Turnhout en speelde bij Tejater De Orchidee in Tielen. Een vervolg bij Studio Herman Teirlinck of het Conservatorium was een logische volgende stap. Het werd uiteindelijk het Conservatorium in Gent, hoewel ik die studies niet heb afgemaakt. Er gebeurden dingen die echt niet oké waren en nu onder #metoo geschaard zouden worden. Ik heb daarna nog één jaar les gevolgd aan de Rockschool in Antwerpen. Dat was een toffe bende. Met onder andere Karen Damen, Ruben Block, Koen Renders van Spencer the Rover, en Filip Casteels, ex-frontman van El Fish. Maar een echte voorbereiding op een carrière in de media kon je dat niet noemen.”

Je bent lang een vaste waarde geweest bij Studio Brussel. Hoelang heb je daar gewerkt?
“Van 1994 tot 1999. Toen kreeg ik mijn eerste kind, Jesse. Maar hij is doodgeboren. En dat heeft uiteraard een grote impact gehad op mijn leven. Ik was niet meteen klaar om terug de studio in te duiken. Ik heb het geprobeerd maar ik begon te hyperventileren. De ondraaglijke lichtheid van de studio matchte niet met het enorme verwerkingsproces van Jesses dood waar ik na 2,5 maand volop in zat. Jan Hautekiet, toen de baas bij Stubru, zei dat ik alle tijd mocht nemen die ik nodig had. Maar helaas. Toen ik er in de lente van 2000 terug klaar voor was, had Stubru net volledig gereorganiseerd en was er volgens Jan geen plaats meer voor mij. Ik heb nog enkele vervangingen gedaan maar kreeg geen eigen programma meer. Het is dus een stil vertrek langs de achterdeur geworden.”

Maar dat betekende geenszins dat je helemaal uit the picture verdween.
“Voor en tijdens mijn Stubru-periode speelde ik al enkele gastrollen bij onder andere Bex & Blanche, Windkracht 10, Wittekerke en Aspe. Ik zat ook als vast panellid in de Wies Andersen Show. Dat was een spelprogramma, vooral bekend in de jaren ’70, dat door VTM terug was opgevist. Een zeer leuke tijd was dat. Ik presenteerde ook de quiz Teamwork op Canvas. Daarnaast leende ik mijn stem aan honderd en één projecten. De meest bekende zijn misschien de spots van De Morgen en Lotus speculoospasta. Misschien kennen mensen me ook als stem van VTM. Daar was ik omroepster zonder gezicht, zeg maar.”

Body and soul-coach

Je was vierentwintig jaar lang actief in de media. Maar daarnaast ook intensief bezig met de gezondheid van je lichaam en geest. Kan je daar iets meer over vertellen?
“Klopt. Ik ben al meer dan dertig jaar bezig met zelfrealisatie en bewustwording.  Bewustzijn is naar mijn gevoel dé sleutel in en van het leven. Via meditatie en andere cursussen die ik volgde ben ik gegroeid en zijn er voor mij echt puzzelstukjes op hun plaats gevallen. Zo ben ik door de jaren heen geëvolueerd als mens én ‘body and soul-coach’ in een richting die echt past en goed voelt. Gezien deze zomer mijn contract bij VTM niet meer verlengd werd, kan ik mij hier voor de volle 100% op concentreren. En dat doe ik met veel plezier.”

Kan je even uitleggen wat die eigen methode precies inhoudt?
“Ik bied een unieke combinatie van drie methodes aan die elkaar wonderwel bekruisstuiven, ondersteunen en aanvullen. Bij de eerste methode, Shake Off Stress, gaan we de stress en spanning letterlijk van ons af schudden. Dat zorgt voor vernieuwde veerkracht, rust in je hoofd en ontspanning in je lichaam. De tweede methode heet Change Of Beliefs. Hierbij gaan we vastgeroeste en destructieve overtuigingen ombuigen of vervangen door nieuwe overtuigingen. Dat kan op elk vlak van je leven: je eigenwaarde, je liefdesleven, je gezondheid, je werk,… Bedoeling is om tot het leven te komen dat je echt wil.”

Er was ook nog een derde methode, zei je?
“De Systemic Family Healing. Familieopstelling of systemisch werk is bijzonder interessant als je inzicht wil krijgen in je eigen gedragingen en dingen die je ogenschijnlijk overkomen in het leven. We krijgen van onze voorouders een rugzak met stenen mee en we dragen die verder, vaak uit liefde, ook al zijn het niet onze stenen. Vaak zitten we, zonder het te beseffen, vast in onze patronen en doen we onbewust die dingen die passen bij de verwachtingen van onze (voor)ouders. De combinatie van deze drie methodes is voor mij echt een helende drievuldigheid. En als ik zie welke gigantische verandering, verbetering en groei mijn cliënten hierdoor al hebben kunnen maken, sterkt het mij dat het werkelijk tegemoet komt aan de vragen en noden van zoveel mensen om meer zichzelf te kunnen zijn en meer uit het leven te halen dan voordien het geval was.”

‘Kempinezen’ onder elkaar

We hebben het nog niet over je geboortestreek gehad. Kom je nog vaak in Beerse en Vosselaar?
“Niet zo vaak eigenlijk. Mijn ouders wonen nog in Beerse. Dus voor de typische familiefeestjes kom ik er zeker nog. Maar sinds ik op kot zat in Gent heb ik er zelf niet meer gewoond. Als je in Brussel werkt, is het qua locatie ook niet echt handig. Vandaar dat ik altijd in Antwerpen heb gewoond. En ik geef toe, op jongere leeftijd vond ik de Kempen ook te weinig spannend. Al kan ik met ouder worden wel terug genieten van het groen en de stilte. Het is ook interessant hoe je kan klikken met mensen die hun wortels in dezelfde streek hebben, wanneer je kan meepraten over dezelfde plaatsen, mensen en gebeurtenissen. Ik merkte het pas nog toen ik op een avond uitgenodigd was, waar we met drie Kempinezen in een gezelschap van zes waren. Heerlijk, als vanzelf, ging dat aanknopen met onder andere Frank Mercelis uit Retie. Verder kijk ik ook met veel plezier terug naar mijn studententijd, eerst in Hoogstraten, later in het Heilig Graf in Turnhout. En uiteraard ben ik ook de kroegen van toen niet vergeten: De Wirwar, De Bronx, De Coke.”

Wat mag ik jou nog toewensen voor 2019?
“Het voelt een beetje aan alsof 2018 een kantelmoment was in mijn leven. Ik werd vorig jaar achtenveertig jaar en was vierentwintig jaar actief in de media. Die eerste helft van mijn leven, dat grote stuk van mijn levensboek met bijzonder veel fijne hoofdstukken, lijkt nu definitief omgeslagen. Verder hoop ik dat Body and Soul Coaching blijft groeien en bloeien. Wat mijn privéleven betreft mag mijn nieuwe man zich bekend maken (lacht). En ik hoop vooral dat zowel Zanna Victoria, mijn vijftienjarige dochter, als ikzelf stralend gezond mogen zijn en blijven, dat we goed in onze vel mogen zitten en genieten van het stukje leven dat we mogen delen. Dat wens ik trouwens ook voor al wie me lief is en bij uitbreiding voor iedereen. En als het dan toch over de ruimere wereld mag gaan, wens ik ons allemaal een gezonde aarde, een warmhartige samenleving die focust op ecologie en persoonlijke groei, een ruimer bewustzijn en liefde, liefde, liefde.”

Dat lijkt me een mooie gedachte om mee af te sluiten!

Meer info: www.body-and-soul-coaching.be

Tekst: Peter Meulemans
Foto’s: Bart Van der Moeren


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*