Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Iedereen als held op de foto

GEEL — Ook dit jaar zal voor heel wat kinderen de lente extra vroeg beginnen. Hun communie- of lentefeest is al in volle voorbereiding en wellicht zijn de romantische kleedjes en stoere shirts al bijna gekocht. Bij zo’n gebeurtenis horen natuurlijk foto’s. Op zaterdag 16 maart 2019 zijn ze welkom bij Brandweer zone Kempen in Geel of in de hulpposten van Grobbendonk, Herentals, Balen en Mol. Want voor enkele ogenblikken brandweerman, politieagent of een Rode Kruis hulpverlener zijn, dat wil toch elk kind!

“Het idee om communicanten foto’s te laten maken in een brandweerkazerne is ontstaan bij de Brandweer zone Noord-Limburg”, zegt Suzy Dreesen, communicatiedeskundige van de afdeling in Geel waar sinds 2015 zowel brandweer, politie als Rode Kruis zijn gevestigd. “We vonden het meteen een sympathiek initiatief dat past in onze visie op burgerzin. Hulpverleningsdiensten worden betaald met gemeenschapsgeld, dan mag je voor de bevolking wel eens iets extra doen. Bovendien kunnen we eens een ander gezicht van onze medewerkers laten zien want meestal worden we ermee geconfronteerd in penibele situaties. Dat we voor een kindvriendelijke activiteit kiezen, is geen toeval. Op onze opendeurdagen zien we elke keer hoe vooral de kinderen onder de indruk zijn van zo’n immense brandweerwagen of een politiemoto. Er mee op de foto mogen op een belangrijk moment in hun leven, maakt het natuurlijk nog specialer. Vorig jaar hebben we zo meer dan zestig kinderen dolgelukkig kunnen maken. En we merken dat het evenement navolging kent in heel Vlaanderen. Zo springt de hulpverleningszone Fluvia in Kortrijk dit jaar ook mee op de kar.”

Klaar voor de grote dag
Kinderen die deze originele communiefoto’s willen, zijn welkom op 16 maart 2019 tussen half tien en half één. Suzy: “In de post in Geel zijn er voertuigen en attributen van de brandweer, politie en het Rode Kruis. Grobbendonk, Herentals, Balen en Mol zijn beperkt tot de brandweer. We vragen wel om vooraf in te schrijven via de website, een tijdstip te kiezen en bij welke voertuigen ze graag op de foto willen. Per sessie van elk een half uur zijn er maximum tien kinderen toegelaten. Zo moeten ze niet te lang aanschuiven en lopen ze niet in elkaars beeld. Er mogen bij alle voertuigen onbeperkt foto’s gemaakt worden. Meestal zijn het de ouders of een familielid met een goede camera maar we hebben hier ook al professionele fotografen aan het werk gezien. Vorig jaar is dat allemaal fantastisch verlopen, iedereen had respect voor de andere en ook de ouders waren heel hoffelijk. En wie dat wil, mag nadien een foto aan ons bezorgen die we — mits hun toestemming — op onze website of Facebookpagina plaatsen.”

Foto’s vol pretoogjes
Of het nu zeven- of twaalfjarigen zijn, alle kinderen poseren enthousiast voor het gekozen voertuig. Suzy: “In elk gezicht zie je de deugnietenoogjes blinken want ze beseffen heel goed dat ze hier iets uniek meemaken. Iedereen kijkt trots en fier in de lens. Het heldhaftige aspect van het werk van hulpverleners spreekt echt tot hun verbeelding. We zorgen ook voor voldoende attributen zoals een brandweerslang, een helm of een politiekepie. Je ziet zo’n kind op dat moment echt brandweerman worden. Of -vrouw want de meisjes laten zich zeker niet onbetuigd. Vorig jaar vroeg één van de papa’s of de kinderen niet echt water mochten spuiten maar dat hebben we toch maar niet toegelaten. We zagen de gezichten van de mama’s al die de splinternieuwe kleren nog voor het feest al zouden moeten wassen. Maar verder kan alles. De zwaailichten op de politiemoto mogen aan en we voorzien een ladderwagen waar ze in de ladderkooi tot 1,5 meter omhoog kunnen. Bij elk voertuig staat trouwens een brandweerman of politieagent in uniform om aanwijzingen te geven. Het Rode Kruis is er met een ziekenwagen en een eerste hulp-tent. Ook daar zijn de kinderen heel enthousiast over. We hebben ook al een jongen gehad met een autismespectrumstoornis. Die hebben we extra begeleid zodat er in alle rust foto’s konden gemaakt worden.”

Veiligheid voor alles
Een brandweerkazerne waar kinderen rondlopen, het kan allemaal mooi zijn maar evengoed breekt er in de ochtend van 16 maart 2019 ergens brand uit of komt er een oproep voor hulp bij een zwaar verkeersongeval. Suzy: “Dan kan het inderdaad gebeuren dat we het evenement op een andere manier of een later moment moeten organiseren want uiteraard zijn we in de eerste plaats een hulpverlenende dienst. We zorgen er wel voor dat er altijd voldoende plaats vrij is zodat de dienstvoertuigen snel kunnen uitrukken naar een interventie. Aan de ouders en kinderen wordt vooraf goed uitgelegd dat ze op zo’n moment de instructies moeten volgen. Gelukkig is dat nog niet nodig geweest, maar je weet maar nooit.”

Meer info: kempen.hulpverleningszone.be

Tekst: Suzanne Antonis
Foto’s: Brandweer zone Kempen en Suzanne Antonis


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*