Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Professioneel geluksbrenger en levensoptimist

MOL – “Gelukkig zijn, gelukkig zijn… Daarvoor wil ik alles geven…” Raymond Van het Groenewoud wist het al halfweg de jaren ‘70, ook de Molse Anke Van Eeckeren verspreidt al een tijdje met veel plezier mee de blijde boodschap. En dat mag je letterlijk nemen, als professioneel geluksbrenger laat ze mensen lachen en leert ze hen de kracht van positief denken. Want geluk, dat maak je voor een groot deel zelf. “Als je denkt dat iets lukt, dat gaat het ook lukken.”

Professioneel geluksbrenger, wat houdt dat in?
Anke Van Eeckeren: “Ik heb twee boekjes geschreven over gratis geluk waarover ik lezingen geef. Ik leer mensen over de kracht van hun gedachten en ik geef lachyoga, lessen waarbij we oefeningen doen om te lachen zonder reden. Heel speels, vaak met de traditionele lachklanken: ‘hoho, haha’. Zo lijkt het wel wat raar, maar het werkt echt, als je je kan laten gaan tenminste. Achteraf zeggen mensen vaak dat ze het heel bevrijdend vonden. Dat ze verrast waren omdat ze anders bijna nooit met mopjes of iets dergelijks moeten lachen.”

Hoe word je professioneel geluksbrenger?
“Ik ben psychologe van opleiding, maar besefte dat ik mensen graag wil helpen om mentaal sterker en veerkrachtiger te zijn. Positieve psychologie dus, preventief werken. Met lachyoga ben ik begonnen omdat ik tijdens een opleiding besefte dat ik moeite had met lachen. Toevallig deden we daarna een oefening waarbij ik ‘amusant’ moest dansen. Met veel moeite zette ik mijn lichaam in beweging, met amusant als intentie en… ik begon spontaan voluit te lachen. Dat verraste me en ik merkte dat die lach aanstekelijk was in de groep. Daardoor ben ik een opleiding lachyoga docent gaan volgen, om mensen ook terug bij hun lach te brengen.”

En lach je nu zelf ook meer?
“Sinds ik lachsessies geef, lach ik ook op andere momenten meer, ja. Het is als een spier, die beter werkt als je ze traint. Ik zie vaker iets grappig in situaties. Ook als we met vriendinnen uitgaan, dan wordt er nu meer gelachen dan vroeger. Fantastisch toch?”

Het werkt aanstekelijk, zo’n positieve houding?
“Ik geloof wel in het rimpeleffect, ja. Je doet iets en dat straalt uit naar andere mensen in je omgeving. Als ik meer lach, heeft dat dus ook een gunstig effect op hen. Het is natuurlijk in de eerste plaats een verhaal van positief in het leven staan. Een tegenbeweging tegen de verzuring in onze maatschappij.”

Je boekjes gaan over gratis geluk, hoe zijn die er gekomen?
“Toen ik pas gescheiden was, woonde ik in het huisje van een vriendin en werkte ik halftijds als poetshulp. Ik had maar een klein inkomen. Toen ontdekte ik dat er zoveel dingen gratis zijn. Ik maakte een lijst van alle gratis dingen, 50 had ik er. Ik heb ook als experiment een geldloze maand gedaan, één maand waarin ik geen geld uitgaf, maar door ruilen en letsen verkreeg wat ik nodig had. Ik leerde de weggeefwinkel kennen, de ecodemotuin,… Ik droomde ervan een boek te schrijven. De tijd om dat te doen kreeg ik, toen ik bij het surfen een ongelukje had waarbij mijn duim uit de kom ging. Ik kon dus niks meer, maar typen lukte nog wel. Dus ben ik die gratis dingen gaan uitschrijven. Ik begon met 30 thema’s omdat ik het graag klaar wou hebben voor het Weggeeffestival. Dit jaar schreef ik de andere 25 thema’s. Met twee boekjes als resultaat.”

Zijn mensen te weinig gelukkig?
“Ik denk dat mensen te weinig beseffen dat ze met hun gedachten hun eigen realiteit kunnen maken. Als je denkt dat iets lukt, dat gaat het ook lukken. Belangrijk is dat je kiest voor wat je echt wil. Meer positieve gedachten, meer geluk. Het hangt allemaal samen. Als je denkt dat je dingen te weinig hebt, verleg dan je aandacht en besef dat er ook veel overvloed is. Je merkt toch vaak dat mensen vastzitten in negatieve gedachten. Ik vind dat heel jammer, want ik geloof echt in de kracht van het positieve. Uit die negatieve spiraal raken, zal best wat oefening vergen, maar het kan wel.”

Waar begin ik mee, als ik zo’n negatieve gedachten heb? Hoe buig ik het om?
“Je kan bijvoorbeeld beginnen met een dankbaarheidslijst te maken. Je neemt een boekje en legt dat naast je bed. Daar schrijf je dan de dingen in op waar je dankbaar voor bent. De kleine en de grote zaken. Elke avond schrijf je iets op. Je hoeft daar geen wereldverbeteraar in te zijn. Begin eenvoudig. Zo val je in slaap met aangename gedachten en gevoelens van dankbaarheid. Of je neemt je boekje mee terwijl je rustig in de zon gaat zitten met een kopje koffie en je schrijft op hoe een bepaald gesprek die dag erg goed ging. Je kan ook bewust minder nadenken en meer leven in het nu. Want dat merk ik ook vaak. Mensen zijn wel ergens, maar eigenlijk zitten ze in gedachten op een compleet andere plaats of zijn ze al met zaken bezig die ze later nog moeten doen. Probeer gedachten aan ergens anders of een vroeger of later moment los te laten en richt je aandacht op wat je op dat moment doet. Geniet van waar je bent en wat je op dat moment doet. En als er minder leuke dingen op je pad komen, probeer die dan door middel van positieve gedachten te veranderen.”

Heeft iedereen er baat bij?
“Iedereen kan er baat bij hebben, zeker als je erin gelooft. Het zit ‘m vaak in kleine dingen. Ik zeg bijvoorbeeld altijd goeiedag. Dat helpt soms al voor mensen om minder gesloten te zijn. Het is ongelooflijk dat sommige mensen al raar opkijken als je gewoon ‘hey’ zegt. Begin er maar eens mee als je door de supermarkt loopt. Sinds ik dat vaker doe, maak ik veel makkelijker contact met anderen. Ik heb daar nood aan. Heel veel mensen, denk ik. Je ziet toch vaak dat iemand zich wat afsluit en alleen met zijn eigen ding bezig is.”

Nog tips?
“Oogcontact maken, dat is enorm belangrijk. En het is ook iets dat niet altijd even gemakkelijk is. Open staan voor mensen die toenadering zoeken. Glimlachen naar anderen, eens vriendelijk knikken,… Wat ik vaak doe om zelf contact te maken, is een positieve opmerking geven over iets dat ik opmerk bij mensen. Op een trein herkende ik bij iemand eens een logo op een rugzak, daar ben ik dan een gesprek mee begonnen. Je kan altijd over zo’n zaken beginnen, je moet je ervan bewust zijn dat het kan, dat je de keuze hebt. Op de Gentse Feesten had ik een button op met ‘Ik zie je graag lachen!’ Een man zei tegen mij: ‘Dat is wederzijds.’ Dat bleek een Nederlander te zijn die pas in Gent was en zijn weg nog wat aan het zoeken was. Door dat gesprek met mij en mijn gezelschap aan te knopen, kreeg hij contacten in de buurt. Het begint allemaal met een gesprekje om het ijs te breken.”

Hoe zit het in de Kempen, zijn wij eigenlijk wel zo vriendelijk als we vaak denken?
“Ik denk dat Kempenaars heel vriendelijk en hartelijk zijn binnen hun vriendenkringen. Daarbinnen leeft dat warme gevoel zeker. Maar we zijn toch ook vrij gesloten in de eerste contacten. Je moet soms even de ingang vinden. Het komt zeker niet zomaar vanzelf.”

Is het jouw missie om iedereen gelukkig te maken?
(lacht) “Dat zou fijn zijn, daarom heb ik psychologie gestudeerd. En daarom verspreid ik tips vanuit de positieve psychologie, tips die mensen veerkrachtiger maken. Er zullen wel mensen zijn die van heel mijn betoog niks moeten weten. Dat is ook prima. Ik kies ervoor om positief in het leven te staan en hopelijk beïnvloed ik mijn omgeving hiermee. Onlangs kwam ik een man tegen op de dierenmarkt hier in Mol. Ik raakte met hem aan de praat en gaf hem een gelukskaartje met een link naar mijn boeken. ‘Jij wil echt dat de mensen gelukkig worden, he’, sprak hij bij ons afscheid. Dat vond ik heel fijn om te horen.”

Waarom zijn zoveel mensen dan toch ongelukkig?
“Eenzaamheid lijkt mij een heel grote reden. Daarom is het belangrijk dat je je leert openstellen. Met het risico dat je af en toe een scheve blik krijgt. Dat is dan maar zo. Al gebeurt het zelden of nooit, hoor. Ik was vroeger ook heel verlegen. Geluk is voor iedereen iets anders. Je maakt voor jezelf uit wat dat is.”

Wat is het voor jou?
(denkt na) “Een leuk gesprek voeren, buiten in de zon zitten in mijn schommelstoel, dansen, zingen, genieten van wat is...”

Als je vraagt hoe het met iemand gaat, krijg je meestal een simpele ‘alles in orde’, of ‘we doen ons best’ te horen… Is gelukkig zijn een taboeonderwerp?
“Misschien wel, al hoor ik toch regelmatig mensen vertellen dat ze gelukkig zijn. Wellicht omdat ik veel met het onderwerp bezig ben. Maar ‘ik ben ongelukkig’, hoor je zelden of nooit uit iemands mond komen. Misschien durven de meesten dat niet toegeven. Jammer, want door erover te praten kan er iets veranderen. Maar, wanneer ben je ongelukkig? Iedereen doet wel eens iets tegen zijn zin natuurlijk. Daarom ben je niet ongelukkig. Ik neem als maatstaf altijd: als je in een bepaalde situatie meer dan de helft van de tijd ongelukkig bent, dan kan je je echt wel vragen gaan stellen.”

Geluk is dus niet veel geld en veel spullen hebben?
“Nee! Te veel spullen, daar word je helemaal niet gelukkig van! Ik denk dat gelukkig zijn meer is: in vertrouwen leven en niet in angst. Vertrouwen dat het beter wordt, dat alles wat je nodig hebt wel naar je toe zal komen. Het positieve denken dus. Geluk zit ‘m net in de kleine dingen. Tenzij je een duidelijke droom hebt, natuurlijk. Als je iets écht wil, blijf dan niet bij de pakken zitten. Zet stappen, zoek informatie en breng die droom dichterbij. Maar het idee van: als ik dit of dat bereik, dan ben ik gelukkig, dat klopt toch niet, denk ik. Realiseer je ook dat de weg ernaartoe minstens even belangrijk is. Je hoeft niet perfect gelukkig te zijn, je blijft maar een mens. Maar zorg er wel voor dat je niet blijft hangen in een situatie die je niet wil.”

Meer info
De boekjes ‘Gratis geluk om te geven en te ontvangen’ en ‘Nog meer gratis geluk om te delen’ kan je bestellen via anke.van.eeckeren@hotmail.com voor 7 euro of 42 letskes per stuk. Op zondag 20 januari 2019 geeft Anke om 11 uur een lezing in de bib van Dessel.

Tekst en foto’s: Bert Huysmans


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*