Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Food- en beerpairing: op zoek naar de perfecte match

Food- en beerpairing is aan een opmars bezig. Vrij vertaald: een gerecht en een biertje aan elkaar koppelen zodat beide onderdelen elkaar gaan versterken. Eén en één is meer dan twee, u kent die uitleg vast wel. ‘Tussen Pot en Pint’ wilde niet achterblijven en ging enthousiast aan het ‘foodpairen’.

Om de avond in café Hyggeligt in goede banen te leiden, werd een beroep gedaan op twee centrale gasten die het beste van zichzelf zouden geven. De bieren werden door Bert Vangeel van Hops&Food gekozen, spreker van dienst. Voor de gastronomische verrijking zorgde Benny Rombouts van B-Eat. Ben jij nog op zoek naar een originele insteek voor het eindejaarsmenu? Lees dan vooral verder!

Combinatie n°1:

Het bier: Blinker (5,5%)
Blinker is een saison van Siphon Brewing. Onze saisons worden wereldwijd geroemd, maar zijn nog lang geen sant in eigen land. Het is een traditioneel seizoensbier dat in de winter in Henegouwen op de boerderijen gebrouwen werd om in de zomer de dorst van de seizoensarbeiders te lessen. Bij een visuele controle merken sommige proevers op dat hun bier helderder is dan dat van hun buurman, wat uiteraard alles te maken heeft met de gist die meer aanwezig is in sommige proefglaasjes dan in andere. We hebben te maken met een ongefilterd, blond bier van hoge gisting. De geur doet sommige geoefende neuzen gewagen van citrus en mout. Een eerste slok laat duidelijk merken dat een saison een ‘droog’ bier is, waarmee men bedoelt dat er bijna geen restsuikers meer aanwezig zijn door de doorgedreven vergisting. Het bier krijgt goede kritieken, maar dan moet de grote test nog komen.

Het gerecht: Kebabbroodje met grillworst, veldsla en honing-mosterddressing
De belangrijkste opdracht van de avond is een geslaagde combinatie maken van de gekozen bieren met een gerecht. Voor dit bier heeft Benny gekozen voor een kebabbroodje gevuld met een grillworst, veldsla en een honing-mosterddressing. De grillworst is een eigen recept van de kok. Er zit zowaar een klassiek saisonbier in verwerkt (Saison Dupont), wat uiteraard zeer goed past bij het gekozen bier. De scherpere smaak van mosterd wordt goed gecontrasteerd met de zoete honing en geeft een geslaagde sensatie wanneer de deelnemers het gerecht samen met de Blinker proeven. Eerste test: meer dan geslaagd! Het aanwezige publiek kan niet wachten op de volgende combinatie.

Combinatie n°2

Het bier: Chimay Rood (7%)
De proevers krijgen deze keer een donker bier voorgeschoteld. Als het bier tegen het licht gehouden wordt, merken de meeste aanwezigen dat het om een ongefilterd bier gaat met een romige schuimkraag. De geur doet sommigen denken aan koffie, anderen aan karamel en mout. Eens het bier een eerste keer door de kelen gegaan is, wordt algemeen aanvaard dat het een fruitig zoet en zacht bier is, met een zeer lichte bittere toets. Al snel valt de naam Chimay. De rode Chimay is het oudste bier van de abdij, en is uiteraard een erkend trappistenbier.

Het gerecht: combinatie van rode biet, appel, ganzenlever en zwarte pens.
Het zoete karakter van het bier wordt in de verf gezet door de zoete toetsen van de appel en de rode biet. De hartige smaakvolle pens en het toefje ganzenlever geven het geheel meer body en vullen het zeer goed aan. Sommige deelnemers lieten blijken geen grote fan te zijn van donkere bieren, maar moeten toegeven dat de combinatie met het gerecht een voltreffer is en het bier beter doet smaken. En laat dat nu juist de bedoeling van deze avond zijn.

Combinatie n°3

Het bier: Delta IPA van Brussels Beer Project (6,5%)
Voor het derde bier wordt een heel andere bierstijl aangeboord. IPA’s zijn het laatste decennium heel hip, geïnspireerd door de Amerikaanse craft brewers. Het bittere karakter is echter niet voor eenieders smaakpapillen weggelegd. Het is een goudblond, helder bier met een mooie kraag. De eerste opvallende sensatie ervaar je bij het ruiken. Een zeer fruitige geur komt je tegemoet, en de hele fruitafdeling van de lokale fruitboer passeert de revue. Pompelmoes, mango, passievrucht,... noem het maar op, de exotische fruittoets is onmiskenbaar aanwezig. Uiteraard moet dan de smaaktest nog komen. Sommige deelnemers merken onmiddellijk op dat het een IPA betreft, uiteraard steekt de Delta IPA dat ook niet weg. Het bittere karakter wordt echter wel deels gemaskeerd door de fruitige toets, wat zowel door fans als niet-liefhebbers gewaardeerd wordt. Sommige proevers zijn duidelijk geen fan, anderen geven dan weer een hoge score.

Het gerecht: Gegrild spiesje van hoevekip, fideua, erwtjes, limoen en koriander
Een mooie uitdaging voor Benny Rombouts: de niet-liefhebbers overtuigen van de kwaliteiten van een IPA bij je gerechten. En moet het nog gezegd dat hij hierin met glans geslaagd is? Gegrilde kip is een uitgelezen gerecht om te serveren bij dit bier. Het verzacht de bittere toetsen. De fideua is een openbaring voor sommige deelnemers. Het is een Spaanse pasta uit Valencia, die op dezelfde manier als een risotto klaargemaakt wordt. Benny heeft gekozen voor een zwarte variant die gekleurd is met de inkt van een inktvis, wat het geheel ook visueel zeer aantrekkelijk maakt. Daarnaast zorgt een frisse dressing voor een mooie aanvulling. De IPA-tegenstanders moeten toegeven dat met dit gerecht hun bier heel lekker smaakt. En zelfs deelnemers met een aversie voor erwtjes eten braaf hun potje leeg, dat zegt genoeg.

Combinatie n°4

Het bier: Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky infused (11,7%)
Een specialleke! Dit donkere bier werd verrijkt met een infusie van Gouden Carolus Single Malt Whisky. Wat door de liefhebbers ook onmiddellijk opgemerkt wordt wanneer de neus aangesproken wordt. Hierdoor hebben we te maken met een uniek bier dat al tal van (inter)nationale prijzen in de wacht gesleept heeft. Het is een krachtig bier met toetsen van vanille en chocolade, iets wat door enkele deelnemers ook waargenomen wordt. Een dergelijk zwaar bier zou wel eens niet voor iedereen weggelegd kunnen zijn, maar het wordt zeer goed gesmaakt, wellicht ook één van de redenen waarom het zoveel prijzen op de schouw heeft staan. Van enkele deelnemers krijgt het zelfs de maximumscore.

Het gerecht: chocolade verwennerij
Waar de andere gerechten van de hand van de meester zelf waren, heeft Benny hier samengewerkt met Bieke Meeus van Zoetjes en Zundjes. Er werd gekozen voor een praline op een stokje van pure chocolade met karamel en praliné en voor een melocake van melkchocolade met zeezout. Het wat bittere karakter van de pure chocolade met karamel vult dit bier zeer goed aan. Fondant met zware donkere bieren, altijd een geslaagde combinatie. De zoete melocake samen met het zeezout bewijst nog maar eens dat zoet en zout zeer goed samengaan en toont aan dat de combinatie van dit bier met zoete melkchocolade, zij het gecontrasteerd door het zeezout, ook juist aanvoelt. De deelnemers zijn wild van het bier, maar de combinatie maakt het helemaal af.

Conclusie
Terwijl Bert de deelnemers weer heel wat wijzer gemaakt heeft in het bierlandschap, heeft Benny de gasten verwend met gerechten die niet alleen op zich al heel lekker waren, maar die een perfecte match waren met de gekozen bieren. Dat was uiteindelijk ook de bedoeling van deze avond. Een menu met aangepaste bieren laat zelfs niet-liefhebbers van een bepaalde bierstijl met smaak genieten van het bier in kwestie: er werd zelfs, Komen Eten-gewijs, gesproken van een culinair orgasme.

Zelf deelnemen?
De volgende ‘Tussen Pot en Pint’, op dinsdag 4 december, is helaas al uitverkocht. We hebben wel nog enkele plaatsjes vrij voor de editie van dinsdag 8 januari. Dan is het centrale thema ‘Vrouwen en bier’. Deelnemen kost 12,50 euro. Inschrijven kan via het e-mailadres proeverij@onderox.be, via het telefoonnummer 0472 40 19 90 of in café Hyggeligt op de Voorheide in Arendonk, waar de proeverij ook plaatsvindt.

Tekst: Kobe Schroeven
 

B-Eat van Benny Rombouts is een cateringbedrijf uit Arendonk. Hij is niet alleen een BBQ-specialist met tal van prijzen in de kast, maar zal van elk feest of receptie een succes maken door zijn authentieke en creatieve aanpak! Meer info: www.b-eat-catering.be

Bert Vangeel overtuigt met Hops&Food koks en restaurantuitbaters van de meerwaarde van food- en beerpairing. Hij staat horeca-uitbaters met raad en daad bij in de samenstelling van hun bierkaart en geeft hen advies over welke bieren bij welke gerechten aangewezen zijn. Meer info: www.hopsandfood.be


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*