Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Guus Gijbels: “Over bier discussiëren met vrienden… Héérlijk!”

REUSEL – In de vorige editie van Onderox Magazine kreeg je al een voorsmaakje van onze nieuwe bierrubriek ‘Tussen pot en pint’. Daarbij gaan we vanaf september samen bieren proeven, zowel met echte kenners als met pure liefhebbers. Maar wat maakt bier proeven nu net zo aangenaam? En hoe begin je eraan als echte bierleek? Wij vroegen het aan Guus Gijbels, bierkenner en gediplomeerd Internationaal Biersommelier.

Hoe wordt iemand Internationaal Biersommelier?
Guus Gijbels: “Door een officiële opleiding te volgen. In mijn geval bij de Stichting Bieropleidingen Nederland. En door samen naar Obertrum in Oostenrijk te trekken, een streek waar veel kennis gebundeld zit, om daar het derde deel van de opleiding af te ronden. Daar hebben we twee dagen lang allerlei specialisatielessen gevolgd en ook de examens gedaan.”

Waarom wou je die opleiding volgen?
“Omdat ik vanuit mijn zaak (D’n Ouwe Brandtoren in Reusel, nvdr.) altijd veel met speciaalbieren gewerkt heb. Ik heb bijvoorbeeld altijd meer dan 70 bieren op de kaart staan, waarvan 9 op de tap, en verzorg al jaren bierproeverijen. Maar ik werkte eigenlijk de hele tijd vanuit mijn eigen interesse en mijn zelfvergaarde kennis. Ik kreeg meer en meer de behoefte om die kennis nog wat uit te breiden en officiëler te maken. Als je zo’n diploma in handen hebt, dan weten de mensen dat je niet zomaar een verhaaltje aan het vertellen bent, maar dat het echt ergens op gebaseerd is. Ook bij mijn leveranciers word ik zo een stuk serieuzer genomen.”

Wij Belgen denken altijd dat wij de absolute bierkenners zijn. Hoe wordt dat net over de grens bekeken?
“Wel, de Belgen hebben alleszins een mooie biercultuur. Ik denk dat de Belgische bierwereld wel wat conservatiever van aard is. Heel trouw aan de eigen identiteit, wat zeker ook een pluspunt is. In Nederland hebben we niet zo’n sterke biercultuur, maar staan we wel meer open voor nieuwe ontwikkelingen. Wij zitten hier in Reusel mooi op de grens tussen de twee. (lacht) Wij zorgen voor een basis van traditionele bieren, maar toch ook met wat trendy invloeden. Een mix van traditioneel Belgisch met eigentijds Hollands.”

De belangrijkste vraag van allemaal: wat is er nu zo leuk aan bier proeven?
“Bier gaat overal mee samen. Op welke moment ook, daar past wel een bier bij. Ten opzicht van bijvoorbeeld wijn heb je bij de bieren een veel bredere smaakdiversiteit en dus meer mogelijkheden. Als je behoefte hebt aan een lekker zurig drankje, dan neem je bijvoorbeeld een geuze. Dat zijn smaken die je in de wijnhoek niet vindt. En als er iets is wat uitnodigt om samen te doen met maten, dan is het wel bier proeven. Ik geniet er enorm van om over bier te praten en te discussiëren. Heb je dit al geproefd? Dat al geprobeerd? Wat werkt voor jou? Wat niet? En het mooie eraan is, het is altijd goed. Smaken verschillen nu eenmaal. Wat ik lekker vind, hoef jij niet lekker te vinden, maar we kunnen er wel over praten. Ik vind het ook heerlijk om in onze zaak gasten te kunnen verrassen die er echt voor openstaan. Hen iets laten proeven wat ze lekker vinden, maar niet hadden verwacht.”

Wat moet je bijvoorbeeld drinken op zo’n warme nazomerdagen? Geef eens wat tips.
“Een Berliner Goose bijvoorbeeld, of gewoon een fris blond biertje. Geen te hoge alcoholpercentages. Een blond bier dat wat hoppiger is, is zeker ook aan te raden. Of een Vienna (moutend ondergistend bier dat richting de amberkleur gaat, nvdr.).”

Hoe moet je bier degusteren? Zoals met wijn, met alles erop en eraan?
“Neem er gewoon de tijd voor. Een biertje naar binnen kappen, dat is niet genieten. Neem een goed glas dat past bij de stijl van het bier en geniet van het moment. Zorg dat de temperatuur overeenkomt met wat de brouwer op het flesje aangeeft, hij doet dat niet zomaar. Al blijft het wel wat persoonlijker, die temperatuur. De meeste mensen drinken hun bier liever wat frisser, rond de 7-8 graden. Dat mag ook zeker, het eerste mondgevoel mag wat frisser zijn. Donkerder bier kan je gerust wat warmer serveren, rond de 11 graden bijvoorbeeld, dan komen de smaken meer tot uiting. Voor je drinkt, kijk je even hoe het schuim en de kleur is, ruik je de aroma’s even… Zorg dus dat je glas niet te vol zit. En neem dan een normale slok. Je kan het bier even in de mond houden, maar niet te lang, niet zoals bij wijn. En ervaar dan gewoon wat er gebeurt als je het inslikt. Uiteraard ga je het niet uitspuwen zoals bij wijn soms wordt gedaan. Om de volledige smaak van het bier te proeven, moet je het inslikken. Achteraan in de keel zit er nog een orgaantje waarmee je de aroma’s en de smaak goed opneemt.”

Wat zijn jouw favoriete momenten om bier te proeven?
“Als ik bier proef, dan wil ik daar de tijd voor nemen. De rust om er optimaal van te genieten. Daarom proef ik meer bieren in de winter dan in de zomer. Dan is het door de week wat rustiger. Genieten van een bier is altijd verbonden aan de rust van het moment.”

Wat is je eigen favoriete bier?
(resoluut, zonder na te denken) “Gouden Carolus Classic en Cuvée. Eigenlijk alle donkere bieren van Gouden Carolus. Omdat daar de combinatie van het licht zoetige inzit gemengd met de specifieke kruiden die zij gebruiken. Het neigt ergens een beetje naar port. Heel lekker.”

En de trappisten? Die staan vaak hoog aangeschreven.
(glimlacht) “Laat het mij zo zeggen: ik vind de zeven klassieke trappisten allemaal zeer goede bieren. Maar alles wat er daarna is bijgekomen, mist nog de jarenlange ervaring om een goed kwalitatief bier te maken. Voor mij mocht het bij die zeven klassieke trappisten gebleven zijn. Ik vind een Westvleteren 12 een heel speciaal bier, maar eerder door de beleving eromheen, niet puur door de smaak.”

Hoe start je met de ‘stiel’ van het bierproeven? Waar moeten beginners op letten?
“Ik zou beginnen met niet al te uitgesproken smaken. Bij de traditionele Belgische bieren misschien: je probeert eens een dubbel, een blond biertje, een tripel… En je kijkt welke je het lekkerst vindt. Van een dubbel ga je naar een quadrupel of je maakt eens een uitstapje naar een stout. Zo werk je altijd verder. Als je van blond bier houdt, neem je eens een milde IPA… Die zijstapjes, dat moet je zeker altijd blijven doen. Vraag verder advies aan iemand die er verstand van heeft. Zeg dat je beginnend bent en je eens iets anders wil proberen. Ga niet meteen naar een zware IPA als je alleen maar lichte bieren drinkt.”

Welke bieren neem ik mee als ik in een drankenhandel sta?
“Kijk daar eens bij de ambachtelijke brouwerijen en zoek dan het soort bier dat je lekker vindt. Ga bij zo’n zaken eens wat meer naar achteren, of tot op de bovenste verdieping. Die brouwerijen gebruiken weer net andere hopsoorten en granen waardoor je verrast kan worden door de nieuwe smaken. Grote brouwerijen hebben het voordeel dat hun smaken altijd exact hetzelfde zijn, maar het nadeel dat alles ook commerciëler gemaakt wordt, voor een groter publiek. Niet ideaal als je nieuwe smaken wil ontdekken.”

Welke bieren raad je aan voor de beginnende bierfan?
“De Lowlanderbieren zijn heel lekker en hebben ook een bepaalde kruidigheid. En de bieren van de Vergulde Pul, hier in Reusel. Waarmee ik ook bedoel: kijk zeker eens in je eigen streek of gemeente. Bieren horen bij de cultuur van een streek. Als je op vakantie gaat, vind je daar wel een biertje van een lokale brouwerij. Al mag je hier gerust eens een Amerikaans biertje drinken natuurlijk. Mensen hebben vaak de mond vol van de mooie dingen die ze in Spanje of Frankrijk gezien of geproefd hebben, terwijl ze vaak vergeten welke prachtige ontdekkingen je hier in de buurt kan doen. Dat geldt voor de natuur, maar net zo goed voor leuke bieren om te ontdekken.”

Nog een laatste tip?
“Geniet tijdens het proeven van het moment zelf. En weet dat er nog heel veel bieren zijn die je lekker gaat vinden.”

Tekst en foto’s: Bert Huysmans

Deelnemen aan proeverij?

De volgende bierproeverij ‘Tussen pot en pint’ vindt plaats op dinsdag 4 september 2018 om 20 uur (tot ongeveer 22 uur) in het Hyggeligt in Arendonk. Prijs: 12,5 euro voor vier proevers, een hapje en een gratis consumptie naar keuze. Inschrijven kan via mail, proeverij@onderox.be, via tel. 0472 40 19 90 of in het Hyggeligt (Voorheide 20 te Arendonk).


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*