Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Onderox leert de Kempen zijn bieren kennen

In deze gloednieuwe rubriek nemen wij plaats ‘tussen pot en pint’, gezellig aan de toog of samen aan een tafeltje, om de lekkerste bieren van de Kempen te proeven en te bespreken. We brengen echte bierkenners en pure bierliefhebbers samen voor een leerrijke, maar bovenal heel erg gezellige avond. Het relaas brengen we elke maand in deze Onderox Magazine.

We schrijven dinsdag 15 mei 2018: de eerste bierproeverij wordt op gang getrokken. Tijdens de eerste editie schuiven bierleken aan naast door de wol geverfde bierbrouwers. Elke bierproeverij draait rond een centrale gast, die een thema en vier bieren kiest die blind geproefd worden. Aan alle deelnemers wordt gevraagd elk bier naar best vermogen te beoordelen en een score te geven. En, indien mogelijk, te raden om welk bier het hier gaat, een haast onmogelijke taak als je weet dat er meer dan 1.600 Belgische bieren zijn, en er elk jaar nog bijkomen. Het bier dat het best gesmaakt werd zal een plaatsje krijgen op de kaart van Hyggeligt in Arendonk, onze vaste afspreekplaats.

De eerste centrale gast hoefde enkel links, dan rechts en weer links te kijken, en de straat over te steken. Dirk Vissers van Dorpsbrouwerij Humulus was de gedroomde gast voor deze eerste editie, want ervaring, kennis en liefde voor het vak zat. Voor het centrale thema gingen we het niet te ver zoeken: Welke bieren hebben Dirk geïnspireerd om zich te wagen aan bierbrouwen?

De bieren – de verhalen Fagnes Blonde
Het eerste bier wordt uitgeschonken en verdeeld onder de dorstigen. Het blonde bier met gouden tinten valt meteen goed in de smaak. De schuimkraag is wit en vol te noemen. Het bier ruikt fruitig, is licht bitter en voelt zacht aan. Dirk steekt van wal. “Ik heb dit bier en de brouwerij leren kennen in 2007, toen ik op kamp was met de scouts in Dourbes. Elke dag wandelden we langs een brouwerij en uiteraard werden er ook wat lokale bieren bij het kampvuur gedegusteerd. Eén van de scoutsleden vertelde me dat hij zelf ook bier brouwde. Ik was al lang bierproever maar had me voordien nooit verdiept in het brouwproces. Toen is de eerste kiem ontstaan om zelf aan de slag te gaan en een eigen bier te brouwen.” De brouwerij bleek Brasserie des Fagnes te zijn, een kleine, moderne brouwerij, het bier in kwestie de Fagnes Blonde, een karaktervol blond bier van hoge gisting van 7,5%, met hergisting op fles. Het is een helder bier, dat gesmaakt werd en goede kritieken kreeg.

Gageleer
Het volgende bier zou iets bekender moeten zijn. Het betreft een lokaal bier, dat in Hyggeligt ook op de kaart staat. Maar blind bieren proeven blijkt geen evidentie. Elke tafel herkent goed de kruidige nasmaak van dit blonde bier en ook het woord houtachtig valt regelmatig te bespeuren. Na een tijdje valt aan één tafel de naam Gageleer en de geest is uit de fles. Na de Fagnes Blonde is dit degustatiebier toch wel andere koek, en zelfs regelmatige drinkers laten zich beetnemen. Tijd voor Dirks verhaal. “Op het internet ging ik op zoek naar een goede brouwcursus. De ‘Praktische handleiding voor de amateur-bierbrouwer’ van Louis Meulders was voor mij de ideale leidraad om van start te gaan. Als bij toeval heb ik Louis toen enkele weken later ontmoet. Ik was aan het werk en ontdekte een openstaande garage met interessant brouwmateriaal. Dat bleek dus de woning van Louis te zijn. Hij stond mee aan de wieg van dit bier. We hebben een heel boeiend gesprek gehad en de biermicrobe begon nog meer te kriebelen.” De koker wordt weggehaald, de “ah ja natuurlijks” en “ziedewels” kiezen het luchtruim. Gageleer is een biologisch bier van hoge gisting, met hergisting op fles. Het is bitter, zoet, verfrissend, maar laat je niet verrassen door de 7,5%. De geur doet denken aan eucalyptus. Dit bier wordt gebrouwen in de Proefbrouwerij in Lochristi, maar Gageleer is onmiskenbaar verbonden met De Liereman, en de gagel wordt dan ook gewonnen in dat natuurgebied. Gagel werd eeuwen geleden al gebruikt als hoofdbestanddeel van ‘gruut’, het kruidenmengsel dat niet alleen zorgde voor de smaak maar ook voor de bewaring van het bier vooraleer hop in zwang raakte.

Fasso
Tijd voor het derde bier, de Fasso. Net als de Gageleer gaat het om een ongefilterd blond bier, waardoor het troebeler is dan de Fagnes Blonde. Terwijl er bij het vorige bier nog sprake was van enige herkenbaarheid, is dat bij dit bier geenszins het geval. Ook hier valt weer op hoe persoonlijk eenieders smaakbeleving is. Voor sommigen is het een zuur bier, anderen spreken dan weer over fruitig of bitter. Iedereen lijkt het eens te zijn over het kruidige karakter. Hoe Dirk bij dit bier terechtgekomen is? “In het jaar 2010 ontstond uiteindelijk het idee om zelf een microbrouwerij op te starten. Maar hoe begin je daar aan? Via via kwam ik bij Rudy Scheys terecht van Brouwerij Vissenaken. Rudy was meteen enthousiast om mij en Katrien te ontvangen en heeft veel van zijn kennis en expertise gedeeld. Zo kregen we tips over de dossiers voor de douane en het voedselagentschap. Hij staat voor alles wat de Belgische biercultuur zou moeten zijn. Mensen voelen zich verbonden bij het drinken van een goed glas bier en meer moet dat niet zijn.” Bij de onthulling wordt duidelijk dat het hier om een onbekend bier gaat. Fasso staat er op de fles, en het is een blond bier van hoge gisting met nagisting op de fles. Waar men de vorige twee bieren toch kon rekenen tot de zware blonde bieren, gaat het hier om een lichter blond bier, met een alcoholpercentage van 6,5%. Een citrusaroma en een fijne bitterheid behoren tot de kenmerken. Het is een volmoutbier (tarwe en gerst), dus er is geen sprake van toevoeging van andere granen of suikers.

De Wildeman
Het laatste bier van de eerste proeverij is De Wildeman. Niet onverwacht weer een blond en troebel bier. Het panel is het eens over het fruitige karakter van dit brouwsel, en men spreekt over banaan, bitter en volmondig. Ook dit bier gaat vlot door de kelen van de deelnemers en wordt heel goed gesmaakt. Terwijl iedereen wacht op de anekdote, wordt de koker al weggehaald. Als laatste bier wordt het jongste bier van Dorpsbrouwerij Humulus voorgesteld. Het is een blond, levendig bier met een gulle witte schuimkraag. Deze wildeman bokst in de hogere gewichtsklasse: met zijn 8% is het de zware jongen van de avond. Hij heeft een licht kruidig aroma, en het is een fruitig bier dat gekenmerkt wordt door een subtiele bitterheid.

De winnaar
De vier bieren werden goed gesmaakt, maar blind proeven blijkt een kunst te zijn, zoveel is zeker. De juiste naam op het juiste bier plakken is maar weinigen gegeven. Niet onlogisch, want het is geen makkelijke opdracht. Het proeven en leren kennen blijft uiteraard het belangrijkste aspect. Bovendien ervaart iedere deelnemer het geur- en smakenpallet op zijn of haar eigen persoonlijke manier, beïnvloed door eigen ervaringen. Op basis van het evaluatieformulier en de commentaren achteraf werd besloten om de kaart van Hyggeligt uit te breiden met De Wildeman, het bier dat de meeste punten achter zijn naam kreeg. Zeker een aanwinst voor de bierkaart.

Zelf ook deelnemen?
De volgende bierproeverij ‘Tussen pot en pint’ vindt plaats op dinsdag 4 september 2018 om 20 uur (tot ongeveer 22 uur) in het Hyggeligt.
Prijs: 12,5 euro voor vier proevers, een hapje en een gratis consumptie naar keuze.
Inschrijven kan via mail, proeverij@onderox.be, via tel. 0472 40 19 90 of in het Hyggeligt:

Hyggeligt, café op de vraai:
Voorheide 20 te Arendonk,
open van woensdag t.e.m. zondag.
www.facebook.com/Hyggeligtcafeopdevraai
 

Tekst: Kobe Schroeven


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*