Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

De Nieuwe Erven eert de koningin (van de groenten)

REUSEL – De komende weken staan bij restaurant De Nieuwe Erven in Reusel voor een groot deel in het teken van de asperge. Elke dag vers gestoken uit de Reuselse grond. Een waar eerbetoon aan de koningin van de groenten. En laat gastheer en chefkok Toon Kokx nu net de koning zijn van de aspergebereidingen.

De telefoon van restaurant De Nieuwe Erven staat al enkele weken roodgloeiend. “Aspergeliefhebbers die ons bellen om te vragen of ‘ze’ er al zijn”, vertellen gastheer Toon Kokx en zijn vrouw Annemiek. “Soms beginnen die telefoontjes in maart al, toch nog een stukje voor het seizoen. De meeste klanten weten nochtans dat wij enkel onze asperges beginnen te serveren als ze hier uit de Reuselse volle grond, van Jansen, kunnen komen. Sommige restaurants en winkels verkopen al vroeger asperges, maar die komen dan uit serres. Wat de smaak niet ten goede komt. Voor ons is alleen het allerbeste goed genoeg, de zogenaamde A+++. Dat betekent ook een garantie op versheid. ‘s Ochtends worden de asperges gestoken, gewassen en gesorteerd, ‘s middags pikken we ze op en ‘s avonds liggen ze hier op de borden. Verser kan niet. Zelfs op zondag zijn er hier verse asperges. Dit jaar serveren we de eerste asperges vanaf 21 april.” Wie nu het Onderox aspergemenu reserveert, kan dus meteen de eerste échte asperges op zijn bord krijgen.

Koninklijk bereid
Gastheer en chefkok Toon Kokx heeft intussen al ruim 45 jaar ervaring in het klaarmaken van de asperge. Niet toevallig dat hij in de ruime regio bekend staat als de koning van de aspergebereidingen. Het zorgt er mee voor dat mei voor het restaurant één van de absolute topmaanden is. “Heerlijk”, zegt Toon. “Werken met zo’n lekker vers seizoensproduct. Het is elk jaar weer een heel evenement, het aspergeseizoen. We kijken er altijd naar uit. Dan komen er bijvoorbeeld mensen op bezoek op de aspergeboerderij bij Jansen. Daar kunnen ze kijken hoe ze geteeld worden en kunnen ze er zelf kopen.” En als lunch komen ze dan naar De Nieuwe Erven om te proeven hoe zo’n asperge echt hoort klaargemaakt te worden.

Kempense klanken
De Nieuwe Erven is gelegen in Reusel, net over de grens met ons land. Niet toevallig dat heel wat Kempenaren speciaal voor zo’n vakkundig klaargemaakt aspergemenu de oversteek wagen. Zeker in de maand mei weerklinken er heel wat Kempense klanken in het restaurant. En prachtige periode ook om van de eerste zonnestralen te komen genieten. Buiten op het terras bijvoorbeeld, of binnen in de serre als het toch nog wat kouder blijft. Verder wordt het eten meestal geserveerd in het modern ingerichte restaurant of bij gelegenheid in het Grand Café. Een locatie die zich ook uitstekend leent voor familie- of bedrijfsfeesten of voor etentjes met grotere groepen.

Altijd vers
Net zoals bij de asperges wordt er ook bij de andere gerechten gezworen bij vers, puur en kundig klaargemaakt door gastheer Toon Kokx, die zelf achter de potten en pan staat. Hij werkt met kleinere voorraden om de versheid te kunnen garanderen. “Doorheen de jaren hebben we goed leren inschatten hoeveel we nodig gaan hebben. Ook bij de asperges, waar er in deze periode natuurlijk heel erg vaak voor gekozen wordt. En moesten er toch te weinig asperges zijn, dan kunnen we altijd even met Jansen bellen en bijbestellen. Versheid en kwaliteit boven alles.”

Onderox Aspergemenu:
Huisgemaakte terrine van gerookte heilbot gevuld met mousse van zeetong en warme Reuselse asperges met aardappelsalade en luchtige cocktailsaus
***
Heldere runderbouillon met asperges en bieslook
***
Asperges met gebakken & gerookte spekjes, broodcroutons en gekookt ei, met Hollandse saus
OF
Vers gerookt mootje zalmfilet met asperges
***
Sorbet met likeur
***
Beenham op Reuselse wijze met asperges, peterselie aardappelen en lichte mosterdsaus
***
Feestelijke creatie van aardbeienbavarois & verse aardbeien met geslagen room

Prijs: 44,50 euro p.p.
Menu geldig van woensdag 25 april tot en met zondag 24 juni 2018. Wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-menu’ krijgt 10% korting op de menuprijs.

Noteer alvast in je agenda:
18 tot 21 mei: Kempische acht zaligheden-menu
Maand juli: Het 5 gangen Nieuwe Erven keuzemenu aan 30 euro i.p.v. 38,50 euro
16 tot 18 november: 20-gangen proevertjesmenu.

De Nieuwe Erven
Mierdseweg 69
5541 EP Reusel
Tel. +31 620 30 02 27
info@nieuwe-erven.nl
www.nieuwe-erven.nl
Open: wo tot za: vanaf 17 uur, zo: vanaf 12 uur
Ma en di enkel geopend voor groepen


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*