Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Villa Muun doet het op zijn eigen manier

BALEN – Villa Muun is een bistro op restaurantniveau, waar je ook rustig iets kan komen drinken. Met een heel eigen aanpak en met een pand dat haast zelf de verhalen vertelt uit zijn rijke historie. Origineel en authentiek. Met niks anders te vergelijken. En dat begint al bij het kiezen van een tafeltje…

In 2012 opende gastheer Vincent Kolen de deuren van Villa Muun, in een pand van 1908, na veertien maanden verbouwd te hebben. Ook de tuin was een wildernis en werd helemaal opgeknapt. “Naast een erkenning voor het gebruik van lokale producten, zijn wij lang dé vleesreferentie geweest van de Kempen en wonnen zelfs de prijs ‘Beste bistro van België’! Met de komst van onze nieuwe chef, Arnaud, is de culinaire focus iets verschoven. We blijven vasthouden aan ingrediënten van een uitzonderlijke kwaliteit, lokale producten en het beste uit de wereld. Zo kwam er een reeks overheerlijke tapas waar zelfs de echte Spanjaarden uit de regio van komen genieten. Maar ook gewoon iets komen drinken kan uiteraard nog steeds! Vooral buiten het terrasseizoen denken voorbijgangers soms dat er alleen gegeten kan worden – ze komen dat dan wel eens voorzichtig vragen – natuurlijk mag dat!”

Humor op de menukaart
De zaak herbergt heel wat geschiedenis en heeft zijn heel eigen stijl. Dat zie je al aan de prachtig afgewerkte menukaart. Met een uitgebreide inleiding over het pand, de historie van onder andere Dominicus – roepnaam Muun – Van Dingenen, zijn familie en de brouwerij van zijn zoon, die hier aanvankelijk woonde. En met een heel eigen aanpak van culinaire kameraden Vincent en chef Arnaud. Waar kan je bijvoorbeeld nog beenmerg uit de oven bij je gerecht bestellen? En met leuke spreuken en benamingen voor de gerechten en de drankjes. De ‘Li-MUUN-ades’ bijvoorbeeld, verse vruchtenlimonades zonder prik. In de meeste andere plaatsen is een menu een eenvoudige opsomming in een lelijk lettertype, bij Villa Muun is het een feest om door het menu te bladeren. Zo kom je nog eens echt volkswijsheden als ‘Magere mensen ontvoeren is eenvoudig… Neem dus je voorzorgen!’ (bij de desserts) tegen. Weinig tegen in te brengen, als je het ons vraagt.

De kaart heeft zelfs zijn eigen terminologie met producten die verwijzen naar lokale figuren: ‘Moe Berg’, ‘…van Muun’, ‘Mee Le-nie op den blaaik’,… Het Pure Kempen logo duidt dan weer met trots aan wanneer een ingrediënt van Kempense makelij is. Die menukaart wordt trouwens elk jaar vernieuwd. Verder zijn er uitgebreide suggesties met altijd verse vis en suggesties met seizoensproducten. Momenteel zullen daar beslist ook asperges bij te vinden zijn. Ook het ontbijt op zondag (na reservatie) is vers en van topkwaliteit. Je ziet Vincent de appelsienen zelf persen. Compleet met echte Ibericoham, drie huisgemaakte confituurtjes,…

De living van dokter Kemps
In 1940 werd het pand verkocht aan ‘Sooike Kemps’, de huisdokter. Voor de oudere generatie hangt er dus nog wat extra geschiedenis vast aan de zaak. “De wachtzaal van toen is nu onze afwaskeuken, de consultatieruimte is onze keuken. En nu mogen ze dus in de ‘goei kamer’ van de dokter gaan zitten. Heel speciaal voor heel wat mensen uit de buurt.” Er is een mooie verscheidenheid aan zitmogelijkheden, keuze genoeg: de veranda met zijn intiem en authentiek karakter, de living in herenhuissfeer, het tapasterras voor wie het wat meer zuiders-loungy mag zijn, de tuinterrassen voor- of achteraan tussen het groen. Het rijke verleden zie je ook in de veranda terug. Daar werden er originele glasramen mee verwerkt in het interieur. “Die staan gemonteerd bovenop de bedsponden van het bed van de meid. Dat hebben we nog gevonden op de mansarde waar ze vroeger sliep. Het karaktervolle spookhuis was na 14 jaar leegstand nog helemaal bemeubeld toen de verbouwing begon.”

Mooi biertje erbij
Vincent is een grote bierliefhebber en -connaisseur. Het bewijs staat op de kaart met zeventig Belgische bieren, waarvan een aanzienlijk aantal van Kempense bodem. Bij elk bier staat er een korte omschrijving van smaak en herkomst. De lijst wordt samengesteld door een eigen bierproefcomité. Elk jaar opnieuw, waarbij er zo’n dertig procent van de bieren vervangen wordt. Zo vinden ook regelmatig ‘limited editions’ hun weg naar de kaart. “We zorgen altijd voor een evenwichtige en complete bierkaart. Waarbij iedereen zijn smaak gaat vinden en waarbij je bij elk gerecht een passend bier kan nemen. Dat is het mooiste compliment dat ze mij kunnen geven: ‘Vincent, ik ga dit en dit bestellen om te eten, geef daar maar eens een mooi biertje bij.’”

Picknickbakfiets
Bij Villa Muun kan je ook terecht voor een culinair tochtje met de picknickbakfiets. Daarin zit allerlei lekkers om op te eten, een picknickdekentje en kussentjes om op te zitten. Kortom, alles wat je nodig hebt om een mooie fietstocht te maken langs de mooiste picknickplekjes van de omgeving. Je kan verschillende picknickmaaltijden bestellen en de fiets, die is elektrisch ondersteund. Je hoeft dus niet onnodig hard te trappen. Meer info vind je op www.picknickbakfiets.be.

Onderox-menu van de maand
Amuse + Muunburger Deluxe (culinaire burger met steppegras)
Prijs: 20 euro p.p.

OF

Amuse + Tagliatelle met asperges, sausje van witte truffel, oesterzwam en vers gesneden Ibericoham
Prijs: 23 euro p.p.

Enkel verkrijgbaar op wo, do, vr en zondag. Menu geldig van woensdag 25 april tot en met zondag 10 juni 2018. Enkel voor wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-menu’.

Villa Muun
Nieuwstraat 8 - 2490 Balen
Tel. 014 75 07 58
info@villa-muun.be
villamuun.business.site
www.picknickbakfiets.be
Open: wo t.e.m. za: vanaf 17 uur, zo: vanaf 9 uur
Ma en di gesloten / open op feestdagen


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*