Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

De Schranshoeve, steeds het lekkerste uit eigen streek

VORSELAAR - De Schranshoeve is een bron van geschiedenis en erfgoed. De ideale locatie voor Maxime Van Opstal (24) om haar kunnen als chef-kok, maître en sommelier te tonen. Daarbij geeft ze voorrang aan lokale en Belgische producten.

Wie in de Schranshoeve de menukaart opent, merkt meteen dat die goed doordacht is samengesteld. Verrassende drankjes, smaakvolle snacks en volwaardige hoofdgerechten. Ons oog valt meteen op heel wat lekkers uit eigen streek: geitenkaas van Polle uit Lichtaart, advocaat van Den Gouden Haan, grondwitloof uit Nijlen, appeltjes van Roes uit Oud-Turnhout, pensen, filet d’Anvers en Meesterham van slager Jef Janssens uit Mol-Rauw,… “Speciaal voor de schrans maakt Jef een rookworst met kaas die je kunt proeven in de culinaire hotdog en de Kempense vleesbrochette”, zo vertelt Maxime ons nog. Ook in je glas valt er heel wat lokaals te ontdekken: sapjes van De Drie Wilgen uit Nijlen, rum en limoncello uit Zandhoven, vermout en gin uit St.-Lenaerts-Brecht, Belgische whisky’s, streekbieren,… Te veel om op te sommen.

Belgische wijnen
Op de wijnkaart zet Maxime, als erkend sommelier, enkel Belgische wijnen. Kapittelberg uit Herselt levert de rode huiswijn. Müller-Thurgau van het Hagelandse Kluisberg pronkt op de kaart als witte huiswijn. “Nieuwe gasten zijn vaak verbaasd dat we enkel Belgische wijnen serveren maar zijn nadien meestal aangenaam verrast door de kwaliteit”, zegt Maxime. Naar jaarlijkse gewoonte kiest de Vlaamse Vereniging van Sommeliers (VVS) in september de Beste Belgische Wijn. Op vrijdag 28 september organiseert de Schranshoeve een gezellige degustatieavond waar volop kan worden geproefd en ook meer informatie wordt gegeven over de winnaars.

‘Goede-morgen-ontbijt’
In het voor- en najaar staat er elke 2de zondag van de maand een kakelvers ontbijt klaar. Tussen 9 en 11.30 uur kan je, na reservatie, aanschuiven aan een rijk gevuld buffet waarbij de nadruk ligt op artisanaal: huisgemaakt broodbeleg en gebak, ambachtelijke charcuterie, confituren uit de streek, Belgische kazen, eitjes, krokant gebakken spek, handgesneden seizoenfruit, pannenkoekjes, brood en pistoletjes van de warme bakker,… Komt het water je al in de mond?

Lokaal en artisanaal
Het lokale en artisanale komt ook mooi samen in het pittoreske bakhuisje, op het erf van de hoeve. Bloem van de lokale molenaar wordt in de historische houtoven op authentieke wijze gebakken tot brood met de smaak van weleer.

Kardinaalsruimte
Wie een vergadering, workshop, presentatie of klein feestje plant, kan gebruik maken van de Kardinaalsruimte, genoemd naar de bekendste bewoner van de Schranshoeve, Kardinaal Jozef Van Roey. Grotere evenementen kunnen plaatsvinden in de voormalige schuur, nu een polyvalente ruimte. Het historische houten gebinte geeft extra sfeer aan elk (familie)moment.

Decennium
Maxime heeft sinds april 2016 de leiding in handen. Toch is de Schranshoeve al sinds 2008 open voor het grote publiek. Tijdens de Nacht van het Kempens Erfgoed, op vrijdag 19 oktober, wordt deze 10de verjaardag gevierd. Maxime is daarom nog op zoek naar mensen die in ‘de schrans’ hebben gewoond, beeldmateriaal hebben of leuke verhalen kunnen vertellen over de locatie. Neem gerust contact op of spring gewoon eens binnen. Doen!

Onderox-menu van de maand:

Huisgemaakte kroket met oude Postelkaas en garnituur
**
Ovenvers broodje kruidenstoemp met boerenworst uit Mol en gekarameliseerde ui

Prijs: 19,95 euro p.p.

Menu geldig van donderdag 1 maart tot en met vrijdag 6 april 2018. Enkel op woensdag, donderdag en vrijdag voor wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-menu’.

De Schranshoeve
Nieuwstraat 49
2290 Vorselaar
Tel. 014 51 87 74
info@schranshoeve.be
www.schranshoeve.be
Open: wo tot zo: vanaf 11 uur (keuken open vanaf 12 uur), ma en di gesloten


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*