Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Op een makkelijke manier minder voedsel verspillen

Kan je als individu door het niet weggooien van voedsel het hongerprobleem de wereld uit helpen? Helaas, dat is een brug te ver. Toch is het altijd zonde, al was het maar vanwege het feit dat je het gekocht hebt, en dus geld weggooit. Laat ons wel wezen, de wereld ga je er dus niet mee redden, maar als iedereen wat bewuster omspringt met voedsel, dan zijn we op de goede weg. Iedereen komt weleens iets vervallen tegen in zijn voorraadkast. Dat is op zich niet erg. Overkomt het je echter wekelijks? Dan kunnen onderstaande tips in combinatie met je eigen gezond verstand je ongetwijfeld een duwtje in de rug geven.

Maak een weekmenu
Plan voor de hele komende week wat je elke dag gaat eten en schrijf de ingrediënten die je voor elke gerecht nodig hebt op je boodschappenlijst. Zo voorkom je dat je op het einde van de week met een boel ingrediënten zit die ondertussen hun beste tijd hebben gehad en waarmee je niet meteen weet wat te doen. Bijkomend voordeel: hang het weekmenu op in de keuken en je bent van de dagelijkse vraag “Wat eten we vanavond?” verlost.

Eet volgens de seizoenen
Hou in je weekmenu zo veel mogelijk rekening met de seizoenen. Dat is niet alleen ecologischer, eten volgens de seizoenen is ook veel lekkerder. Je hebt ongetwijfeld al de waterige tomaten of de smaakloze komkommers buiten het seizoen geproefd. Elk seizoen heeft zijn eigen lekkere groenten. Profiteer ervan! Op www.velt.nu/groentekalender kan je een handige groentekalender downloaden.

Tenminste houdbaar tot…
Tenminste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). Producten die kort te gebruiken zijn zoals vlees, zuivel en groenten hebben een TGT datum. Dat betekent dat de voedingsmiddelen na deze datum niet meer te gebruiken zijn. THT voedingsmiddelen bederven minder snel en kan je na deze datum nog makkelijk eten.

Beslis binnen welke termijn je een product gebruikt. Ken je het? Je staat in de winkel met iets in je handen en je kijkt naar de vervaldatum. Je kan kiezen tussen iets dat nog drie weken goed blijft en iets dat nog zes weken meekan. Wedden dat je voor dat product van zes weken kiest? Waarom eigenlijk? Je bent toch van plan om het in de komende week op te eten. Het is dus nergens voor nodig om per se dat product mee te nemen dat nog het langst goed blijft. Helaas doet zowat iedereen het. Resultaat: de winkel moet op het einde van de rit heel wat producten weggooien omdat ze vervallen zijn terwijl ze in het winkelrek staan.

Het lelijke eendje
Geef het maar toe, ook jij grijpt in de winkel altijd naar die mooie gave komkommer, die perfect gevormde worteltjes en die appels zonder plekjes. Dat doe helaas (bijna) iedereen. De minder fraai gevormde exemplaren blijven dus liggen. Het probleem is dat groenten en fruit relatief snel bederfbare producten zijn. Op een gegeven moment moet de winkel die dus weggooien. En dat is jammer. Want het is niet omdat een vrucht een minder mooie vorm heeft, dat ze ook minder lekker is.

Voorkom restjes
Sommige gezinnen koken alsof ze een voetbalploeg te eten moeten geven. Tenzij je een zeer groot gezin hebt, is dat nergens voor nodig. Maak porties klaar die je op kunt en waarmee je voldoende hebt gegeten. Voordeel nummer 1: je maakt geen restjes die je achteraf moet weggooien. Voordeel nummer 2: je voorkomt dat je te veel eet. Halfvolle potten en pannen op tafel zijn voor velen onder ons namelijk onweerstaanbaar en het resultaat van veel indigesties.

Red restjes
Heb je ondanks vorige tip toch nog restjes? Voordat je ze in de vuilnisbak kiepert, denk eens na wat je er nog mee kan. Een restje van een groenteschotel verwerk je de dag nadien probleemloos in een lekker soepje. Gekookte aardappelen kan je achteraf makkelijk bakken als bijgerecht. Of het beetje spaghetti dat je over hebt, neem je de volgende dag mee naar het werk als lunch.

Tekst: Michel Van den Bosch
www.woordbrigade.be


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*