Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

De liefde samen vieren op vakantie

HERENTHOUT/INDIA/SRI LANKA/MIDDELLANDSE ZEE – Verliefd, verloofd, getrouwd. En daarna een exotische reis als kers op de taart. Wij zochten en vonden twee koppels waarvoor de wittebroodsweken wel extra bijzonder waren.

Roel De Winter en Marlies Van Kerckhoven (Herenthout) - India en Sri Lanka
India is een van de meest exotische plaatsen ter wereld. Het is een plaats waar geuren en kleuren, sensualiteit en religie in overvloed aanwezig zijn. Maar voor Roel en Marlies was er nog een extra bijzondere reden om daar op huwelijksreis te gaan. Marlies: “We zijn in augustus getrouwd en daarna van 7 tot 30 oktober op huwelijksreis geweest naar India en Sri Lanka. Mijn roots liggen in India en ik wilde mijn man Roel graag mijn geboorteland tonen. Ons trouwfeest was ook voorzien van een Indiase toets en dus was de huwelijksreis daar een mooi gevolg van. Ik had maar één specifieke wens en dat was dat we voor een groepsreis kozen. Ik ben namelijk tien jaar geleden al eens naar India geweest, toen ook in groep. Ik vond het leuk om mijn belevenissen met anderen te delen.”

Land van contrasten

Roel: “Eerst zijn we met een kleine groep naar het Noorden getrokken en nadien hebben we met ons tweetjes nog een week het Zuiden van India verkend. Er was een duidelijk verschil. In het Noorden zie je veel tempels en was alles hectisch. De architectuur is echt fantastisch mooi. Je krijgt er gewoon kippenvel van. Dat is zo indrukwekkend. Nu we terug in België zijn, beseffen we pas wat voor moois we allemaal hebben gezien. In het Zuiden van India was er dan weer veel minder toerisme en verliep alles veel gemoedelijker. Kers op de taart waren nog enkele dagen in Sri Lanka. Daar hebben we gewoon puur genoten in een luxueus hotel en werden we verwend tot en met.”

Cultuurshock

Marlies: “Voor Roel was de reis naar India een cultuurshock. Ik had al verteld over mijn eerdere reis en hij stond er voor open om met mij terug te gaan. Maar eens je daar echt bent is het toch nog wel wennen. Maar het is zo goed bevallen dat hij nu heel graag wil teruggaan. Hij snapt nu beter wat ik heb meegemaakt. Hij heeft ook grote ogen getrokken en veel indrukken opgedaan. India is namelijk een land van enorme contrasten. Je bent daar of heel rijk of heel arm. Er hangt ook een heel specifieke geur. Dat is iets wat je merkt van het moment dat je daar aankomt. Een mengeling van specerijen, etenswaren en vuilnis. Ik kan gek genoeg niet goed tegen al die pikante kruiden.”

Olijk duo

Marlies: “Voor Indiërs waren wij ook een vreemd duo. Ik zie eruit als iemand die daar woont maar ik gedroeg me niet als één van hen. De Indiërs vonden het ook heel grappig dat ik getrouwd was met een man die er eigenlijk heel blank uitziet. Tijdens onze heenvlucht moesten we een tussenlanding maken en daar staarden de mensen echt naar Roel en maakten ze ook foto’s van hem. Maar verder zijn mensen uit India heel ontspannen. Zo vroegen we in het hotel een keer om onze was te doen. Maar er was nergens haast te bespeuren. ‘Komt wel in orde’, zeiden ze. Pas enkele minuten voor we naar het volgende hotel vertrokken kregen we onze kleren terug, dat is typisch India. Het is ook een heel spiritueel land, ze zien achter alles iets. Ze geloven bijvoorbeeld dat auto’s gestuurd worden door een god.”

Gastvrije cultuur

Marlies: “Het bijzonderste moment was toch wel toen de lokale gids ons uitgenodigde bij zijn familie. Hij wilde ons graag de Indische gastvrijheid tonen. Dat ga ik nooit vergeten. Hij heeft ons ook plaatsen getoond waar geen toeristen kwamen. Wij hebben bijvoorbeeld twee keer een rit gedaan op een tuk tuk, dat was niet voorzien in de planning. Ineens stonden we midden in het drukke Indiase verkeer. Verschrikkelijk! Na die helse rit zijn we nog naar een typisch Indiaas toneel gaan kijken. Tijdens zo’n toneelstuk wordt er niet gesproken en zijn de mannen verkleed als vrouwen. Het toneelstuk wordt op muziek uitgebeeld en duurt zo’n 5 tot 8 uur. We hebben daar heel het proces van die maquillage gezien. Dat was zeker het hoogtepunt van onze huwelijksreis. Wij waren geen toeristen maar leefden en eerwaarden de dingen als mensen van daar.”

Carine Bleys en Jozef Hendrickx (Herenthout)- Cruise op de Middellandse Zee
Carine en Jozef gaven elkaar vorig jaar het ja-woord. Voor de meeste mensen is de huwelijksreis gewoon een kwestie van op het vliegtuig springen en genieten op het strand. Maar voor dit Kempische koppel was er een ware uitdaging aan verbonden. Carina: “Ik ben diabetespatiënt en voor mij is het niet eenvoudig om op reis te gaan. Mijn voeding moet gecontroleerd worden en mijn medicatie moet mee. Alles moet gestructureerd zijn. Ik heb al een paar keer een negatieve ervaring op reis gehad en dat wilde ik tijdens zo’n bijzondere vakantie echt vermijden. Daarom dachten we: als we nu voor onze huwelijksreis eens kiezen voor een georganiseerde trip. Dan bezoeken we veel plaatsen en is het niet te vermoeiend. We gingen naar Liesbet’s reiscenter, hier in Herenthout, en kozen uiteindelijk voor een cruise. Niet alleen werd alles voor ons georganiseerd maar ik voelde me ook enorm veilig.”

Santiago de Compostella

Carine: “Onze eerste halte was Portland in Groot-Brittannië en van daaruit vaarden we dan naar Accuran in Spanje. Een must see was voor ons Santiago de Compostella. Een kennis van ons is jaren geleden te voet als pelgrim naar daar geweest. Voor hem was er een leven voor en na het pelgrimsoord. Dat kan ik alleen maar beamen. De sfeer was daar zo bijzonder. Je ziet al die pelgrims en die brengen elk hun eigen verhaal mee. Iedereen heeft zijn reden om naar daar te gaan. Je wil een doel bereiken of een negatieve ervaring achterlaten. Ook boeiend zijn de mensen hun verhalen die je onderweg hoort. Net omdat wij ook een verhaal hebben, wilden we deze plaats enorm graag bezoeken.”

Verwennerij ten top

De huwelijksreis bracht het koppel nog in steden zoals Barcelona, Porto en Rome. “Er werd enorm goed rekening gehouden met het feit dat ik diabetespatiënt was. Mijn man is door de goede zorgen maar liefst zeven kilo bijgekomen. Ik ben wel een beetje afgevallen omdat ik erg goed op mijn eten moest letten. Maar we zijn enorm verwend geweest en er is enorm goed gezorgd voor ons. Je moet weten, ik kan nooit nog spontaan ergens naartoe gaan. Voor de diagnose zou ik met vriendinnen gewoon lukraak een vakantie geboekt hebben. Maar nu met de huwelijksreis moest ik een bepaalde drempel over en leren omgaan met de angsten die gepaard gaan als je diabetespatiënt bent. We gingen ook voor een hele lange tijd weg. Ik had er echt schrik voor. Maar door de huwelijksreis heb ik me daar meer kunnen overzetten. En het is ons zo goed bevallen dat we binnenkort terug op vakantie gaan. Dit keer naar de Fjorden.”

Tekst: Axelle Lot


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*