Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Justine Willemse : “Ik ben zeker geen typische miss”

ARENDONK – Justine Willemse (22) dingt half januari mee naar het kroontje van Miss België. Als enige Kempense zowaar. Geen typisch miss die verlegen op het podium staat, wel een spontane dame die zonder veel kapsones de wedstrijd in duikt. “Ik denk wel dat ik één van de mondigste meisjes ben die meedoet.”

Waarom besliste je om je in te schrijven?
Justine Willemse: “Om mijn zelfvertrouwen op te krikken. Ik heb wel vaker met mijn gewicht gevochten. Te dik, niet te dik… Dat verhaal. Eigenlijk is het wel een meisjesdroom van mij. Ik keek altijd heel hard op naar de meisjes die Miss België werden. Maar het leek altijd zo ver van mijn bed. Maar een vriendin van mij kent Lenty Frans (Miss België in 2016, nvdr.) vrij goed, waardoor het toch allemaal iets dichterbij kwam. Ik wou eigenlijk wel meedoen, maar ik dacht nooit dat het iets voor mij was.”

Waarom niet?
“Omdat ik geen typische miss ben. Ik zeg vaak wat ik denk. Ik hoef niet altijd helemaal opgemaakt naar buiten, ik doe al eens sneakers aan. Pas op, ik maak me wel graag mooi hoor. Maar ik denk wel dat ik één van de mondigste meisjes ben die meedoet. Al weet ik wel wanneer ik mijn mond moet houden. (glimlacht)”

Is het intussen al in orde met dat zelfvertrouwen?
“Toch wel ja. Al ben ik nog altijd niet volledig tevreden over mijn lichaam. Maar ik weet dat ik nooit graatmager ga zijn. Maar ik heb zeker andere kwaliteiten waarmee ik kan winnen. En je hoeft ook niet graatmager te zijn om mooi te zijn. Dat besef ik intussen wel. Strong is the new sexy.”

Heb je jezelf ingeschreven?
“Ja, in een impulsieve bui. (lacht) Ik lag ‘s avonds in bed en ik zag op Facebook een bericht dat je je kon inschrijven. Dus deed ik dat. Zelfs mijn mama en mijn vriend wisten van niks. Tot ik een mail kreeg dat ik geselecteerd was.”

Hoe reageerden ze toen?
“Ik kreeg wel eens de vraag: ‘Waar begin je nu weer aan?’ (lacht) Maar ik merk wel dat iedereen mij intussen ten volle steunt. Mijn mama is zelfs de hele tijd kaarsen aan het maken. Die verkopen we dan en de opbrengst gaat naar het goede doel dat we met de wedstrijd steunen.”

Hebben mensen een verkeerd beeld van missverkiezingen?
“Ik vind van wel ja. Je merkt dat bijvoorbeeld als je op een evenement bent om reclame te maken. Ik doe dan mijn lint aan. Dan krijg je soms wel onvriendelijke reacties. Blijkbaar denken veel mensen dat we allemaal oppervlakkige meisjes zijn, terwijl dat echt niet zo is. De meisjes in de groep zijn heel normaal. Mensen zoals jij en ik. Ze willen gewoon op hun manier iets bereiken. Ik begrijp die reacties niet goed. Meedoen aan The Voice, dat mag wel, maar aan een missverkiezing blijkbaar niet.”

Hoe is de band met de andere kandidates?
“Super! Je schiet uiteraard niet met iedereen van de dertig even goed op, maar ik heb echt al een supergoede band met een aantal meisjes. Waarvan ik nu al weet dat het vriendinnen gaan blijven, ook na de wedstrijd. We carpoolen ook met de meisjes uit onze provincie als we ergens naartoe gaan. Dan leer je elkaar ook goed kennen.”

Maar het blijven wel concurrenten, toch?
“Dat voelt alleszins niet zo aan. Er zijn er wel een aantal die van mij ook mogen winnen.”

Wil je dan niet liever zelf winnen?
“Natuurlijk wel. Ik was blij dat ik bij de laatste dertig was, zeker omdat er een aantal heel mooie meisjes zijn afgevallen, maar nu wil ik absoluut winnen. Ik ga daar volledig voor. Je moet natuurlijk wel realistisch zijn en ik hou mijn voeten ook op de grond hoor. Maar als je denkt dat je geen kans maakt, dan moet je niet meedoen. Kijk, alle meisjes zijn uniek en hebben een eigen reden om mee te doen. Iedereen heeft zijn eigen sterke punten. Maar daarom ben ik zeker niet minder.”

Wat kan je nu nog doen om je voor te bereiden?
“Goed repeteren en zorgen dat ik er goed uitzie. Door met mijn personal trainer en mijn bodystyler gericht te werken bijvoorbeeld. Ik sport om afgelijnder te zijn, niet om magerder te worden. Maar als het kan, probeer ik wel nog een paar kilootjes kwijt te geraken.”

Geen extra calorieën tijdens de feestdagen dus?
“Nee, maar dat hoeft ook niet. Ik geniet wel op een andere manier. Ik ben altijd al veel met gezonde voeding bezig, ik heb ook een foodblog. Ik neem tijdens de feesten wel wat meer groentes en wat minder aardappelen of ik breng zelf mijn eten mee. Ik let er uiteraard op, maar dat is voor mij niet anders dan voor de andere finalistes. In plaats van te feesten ga ik bijvoorbeeld met oudjaar werken in een café. Dat vind ik net zo leuk en het is de ideale manier om al die calorieën te vermijden die in alcohol zitten. (lacht)”

Een fijne periode, het eindejaar?
“Ja, super! Heel leuk! Kerstbomen in huis, de kachel aan... Ik geniet daar echt van. Mijn familie woont grotendeels in Rijkevorsel en het is de ideale periode om hen allemaal nog eens te zien. Zeker nu ik het zo druk heb. Maar ook nu wil ik er absoluut bij zijn. Er zijn zelfs al kerstfeestjes in de familie verplaatst zodat ik toch aanwezig kan zijn.”

Hoe druk is het momenteel? Heb je eigenlijk nog wel vrije tijd?
“Nauwelijks. Repeteren, flyeren, sporten,… ik ben altijd wel bezig. Ik vrees daarom ook wel een beetje het zwarte gat dat kan ontstaan als ik het niet word. Mijn leven is nu alleen nog maar Miss België.”

Wat als je wel wint?
“Dan ga ik heel blij zijn en dan gaat er een heel druk jaar volgen. En dan moet je altijd kijken welke deuren er open gaan.”

En als je nu even mag dromen?
“Presentatrice worden, dat wil ik wel eens proberen. Ook als ik uiteindelijk niet zou winnen. Maar ik ga net zo graag voor de klas staan hoor. Ik heb een diploma van leerkracht lager onderwijs en studeer nu ook nog secundair erbij. Ook dat zou ik met evenveel plezier gaan doen.”

Kijk je uit naar de liveshow?
“Absoluut! Daar doe je het natuurlijk allemaal voor. Al die uren repeteren. Je doet superhard je best om dan te stralen. En hoe meer repetities je doet, hoe meer je leert. Ook dat is leuk. Ik heb gezonde zenuwen, niet zozeer uit angst om fouten te maken, die maakt iedereen, maar wel om te weten wie het uiteindelijk gaat worden en wie telkens het volgende gedeelte zal halen. Je kan natuurlijk door de mand vallen tijdens zo’n show, maar daar ben ik eigenlijk niet mee bezig. Ik probeer gewoon zo spontaan mogelijk te blijven. Ik ga geen masker opzetten. Als ik op dat podium sta, dan is dat als mezelf. Zoals de mensen mij kennen.”

Je ben de enige kandidate uit de Kempen. Zorgt dat voor extra druk?
“Helemaal niet nee. Er zijn al veel mensen die de Kempen op de kaart zetten. Een Ben Segers of Natalia bijvoorbeeld… Dat hoeft niet via zo’n missverkiezing. Maar ik wil uiteraard graag de Kempense eer hoog houden. Ik ben nu eenmaal een echte Kempense. Je hoort het wellicht wel aan mijn accent soms, al kan ik ook perfect algemeen Nederlands spreken. Dat moet ook als je voor de klas staat. Maar als ik enthousiast ben, dan komt er wel eens een Kempense klank door. Ik denk ook niet dat dat erg is. Ik ben gewoon een simpele Kempense dochter die zich wil amuseren en geniet van eens goed te feesten en iets te drinken. Dat zal wel iets typisch Kempisch zijn.”

Je kan Justine steunen door ‘MB21’ te sturen naar 6665 (1 euro per bericht). De sms-stemmen tellen mee voor 33 procent van het eindresultaat. De liveshow van Miss België vindt plaats in het Plopsa Theater in De Panne op zaterdag 13 januari 2018.

Tekst: Bert Huysmans
Foto’s: Bart Van der Moeren
Locatie foto’s: Feliz Concept Store Arendonk


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*