Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Helemaal verslingerd aan Kerstmis

Word jij ook zo vrolijk als je de eerste kerstliedjes op de radio hoort? Slaat jouw hart ook sneller als je op zolder dozen vol kerstversiering ziet staan? Dan deel je net zoals heel wat Kempenaars een passie voor Kerstmis. Sinds november is het namelijk bij veel van hen al ‘the most wonderful time of the year’. Zoveel feestvreugde, dat willen we bij Onderox met onze eigen ogen zien.

Renee Antheunis uit Turnhout

De magie van Kerstmis beperkt zich bij jou niet enkel tot een boom. Vertel?
Renee Antheunis: “Ik ben al meer dan 30 jaar bezig met knutselen en decoratie. Niet alleen met kerstmis, maar ook met Pasen, bruiloften en andere speciale gelegenheden. En dus zeker ook tijdens de kerstdagen. Ik maak alles zelf, van A tot Z. Kerststronken, uitnodigingen, bloemstukken, versieringen, alles wat hier in huis staat, heb ik zelf gemaakt. Het is een hobby waar ik me helemaal in kan uitleven. En vooral in deze donkere maanden is een beetje vrolijke en gezellige aankleding een heuse opkikker. Zoals je ziet is heel mijn huis ondergedompeld in een rode gloed.”

Alles zelf maken, overal decoratie in huis en ook nog een kerstboom zetten. Hoe begin je eraan?
“In oktober begin ik met het decoreren van het hele huis, op de slaapkamer na. Stapsgewijs wordt dan elke kamer omgetoverd tot een kerstpaleis. Ook probeer ik zoveel mogelijk vrienden en familie uit te nodigen om me te helpen met de aankleding. Het is hier dus redelijk druk, deze tijd van het jaar. Het thema voor dit jaar is strikjes.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Ik heb veel tijd om interieurmagazines te lezen en allerlei winkels af te schuimen. Als ik niet thuis bezig ben met decoreren dan ben ik op reis. En ook daar doe ik veel ideeën op. Ik kom altijd wel met nieuwe spullen of inspiratiebronnen thuis. Tot verbazing van mijn omgeving. Het is zelfs zo dat vrienden mij vragen om hun kerstboom te versieren. Daar ben ik dan gemiddeld wel een dag mee bezig.”

Geen last van een dipje als de feestdagen voorbij zijn?
“Na Kerstmis en Nieuwjaar is het weer bijna tijd voor Valentijn. Zo blijft een mens bezig natuurlijk. Ik breek mijn boom ook pas af midden januari, zo is de overgang niet te zwaar. Maar van mij zou het hele jaar Kerstmis mogen zijn, zonder de sneeuw en liefst met 30 graden!”

Lisa Verlinden uit Lille

Ik zie hier kerstmannetjes staan. Je bent ook helemaal uitgedost als een kerstvrouwtje. Mag ik ervan uitgaan dat je geboren bent met een rode muts op?
Lisa Verlinden: “Ik ben dol op Kerstmis maar het is wel iets wat tijd nodig had om te groeien. Dus nee, het was niet iets waar ik van kinds af mee bezig ben. De winter die erbij hoort, vond ik nooit een fijne tijd omdat het zo koud en donker was. Maar wat voor mij die periode uiteindelijk goed heeft gemaakt zijn de feestdagen, de gezelligheid en het samenkomen met familie en vrienden.”

Wat heeft dan uiteindelijk jouw hobby aangestookt?
“Mijn vader had een hekel aan Kerstmis en aangezien hij verjaarde op 15 december, mochten wij thuis pas na zijn verjaardag een boom zetten. Dus ik denk dat mijn kerstliefde ontstaan is uit rebellie. Ook nu ik samenwoon met mijn partner, zet ik de boom altijd al zo vroeg mogelijk. Robbert houdt er niet zo van, maar zolang ik er blij van word, vindt hij het goed, zegt hij ieder jaar.”

Is er iets dat in de boom hangt dat extra bijzonder is voor jou?
“In de boom hangen een paar vogeltjes. Die heb ik van mijn schoonmoeder gekregen dus dat is best waardevol voor mij. Ook speciaal is deze kerstmuts. We waren met vrienden naar Disneyland geweest en zij hadden stiekem een Disney-kerstmuts voor mij gekocht. Want ze weten dat ik dol ben op zowel Disney als kerst.”

Heb je elk jaar een ander thema?
“Het vreemde is dat ik het grootste deel van de decoratie niet zelf heb gekocht. De eigenaars van mijn vorig appartement hebben heel veel spullen achtergelaten. Ik was enorm blij toen ik dat ontdekte. Ik ben ook nogal fan van blauw. Maar het is niet dat ik elk jaar volledig nieuwe spullen koop. Ik vul het wel altijd een beetje aan.”

Wat is jouw mooiste kerstmoment?
“Ik stap binnenkort in het huwelijksbootje en mijn vrienden hebben voor mijn vrijgezellenfeest een Kerstdag georganiseerd, midden in de zomer. Er was helaas geen sneeuw. Maar we hadden wel gourmet en pakjes en dat allemaal terwijl we in zomerkleren rondliepen. Dat was voor mij echt een moment om nooit te vergeten.”

Kristof Sebrechts uit Herentals

Volgens de traditie wordt er pas kerstversiering gezet als de Sint is geweest. Iets zegt me dat jij je daar niet aan houdt.
Kristof Sebrechts: “Dat klopt. Traditioneel zet ik mijn kerstboom op 11 november want dat is een feestdag. Bovendien heb ik ook last van de winterblues. November is een sombere maand voor mij. Je vertrekt in het donker naar je werk en je komt thuis in het donker. Zoiets maakt mij echt ongelukkig. Dus op een dag heb ik besloten om er iets aan te doen en heb ik mijn kerstgerief uitgestald. Ik moet toegeven dat de spullen er elk jaar vroeger staan. Dit jaar was het zelfs op 1 november al prijs. De oorsprong van die kerstgekte ligt in mijn jeugd. Mijn moeder vertelde mij dat ik als kind al in de zomer met een kerststal aan het spelen was.”

Jouw pronkstuk is een maquette met allerlei huisjes, een heus kerstdorp. Is er nog genoeg plaats om alles kwijt te kunnen?
“Daar is allemaal aan gedacht. Toen ik op zoek was naar een appartement, betrapte ik mijzelf erop dat ik eerst keek naar waar ik mijn kerstdecoratie kon zetten en dan pas de meubelen. (lacht)”

Waar vind je al die spullen?
“Om mijn maquette/dorp uit te breiden kijk ik vooral op tweedehandssites. Voor andere dingen ga ik naar shoppingcentra. In juli zat er bijvoorbeeld iemand in Maasmechelen die kerstspullen verkocht aan een lage prijs. Tijdens de zomer is de vraag kleiner en is alles dus ook goedkoper. Ik loop ook tuincentra af. Een voordeel is voor mij: daar komen ze steeds vroeger met kerstspullen. Ik ben ook lid van verschillende Facebookgroepen. Daar zijn veel mensen die mijn kerstgekte delen, we ruilen zelfs spullen. Het is bijna een club. In mijn omgeving is het bekend dat ik kerstgek ben, ik krijg dus ook veel spullen toegestopt.”

Los van alle decoratie. Wat betekent 25 december voor jou?
“Kerstmis is voor mij pure gezelligheid, een hoogtepunt in een moeilijke periode en het moment om met familie en vrienden samen aan tafel te schuiven.”

Is er nog iets dat deze Kerstmis compleet zou kunnen maken, Kristof?
“Wel, ik ben opgegroeid bij mijn grootouders. Bijzonder is dat mijn opa zelf de kerststal heeft gemaakt. Toen hij in 2002 overleed, is die kerststal dan plots verdwenen. Ik heb het al aan zoveel familieleden gevraagd waar dat stalletje nu zou kunnen zijn maar zonder succes. Mijn zoektocht blijft verdergaan. Moest ik dat kerststuk vinden, dat zou echt de allermooiste Kerstmis zijn. Dan gaan er tranen van geluk vloeien. Daar hing een geur aan die ik koester. Hoe mooi zou het zijn, moest ik dat gevoel van vroeger nog eens kunnen ervaren?”

We wensen je veel succes met je zoektocht Kristof. Ik hoop dat jouw kerstwens mag uitkomen!

Tekst en foto’s: Axelle Lot


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*