Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

“Het credo van Cortijo El Sarmiento? Neem een genietvakantie”

ALMERIA/OLEN – Waar het Marlene van Ermingen (62) en Reiner Gagelmann (62) uit Olen met de nagelnieuwe Spaanse B&B Cortijo El Sarmiento écht om te doen is? ‘Disfrutar por gusto del corazon.’ Vrij vertaald: naar hartenlust genieten. Begin juli slaat het Kempense koppel met dochter en schoonzoon zijn tenten op in het zonnige Mojácar in de provincie Almeria, op spuwafstand van de Middellandse zee. Op zoek naar een nieuwe uitdaging? “Zo zou je ’t kunnen noemen”, zegt Reiner.

Jullie openen als Vlamingen een B&B in Mojácar, maar de naam Cortijo El Sarmiento doet geen Vlaamse roots vermoeden. Bewust?
Niet echt. De naam refereert naar wijn, omdat de hele familie hier een grote passie voor heeft. Een benaming met ‘vino’ erin wilden we vermijden. Cortijo El Sarmiento verwijst naar de arm van een wijnstok, en uiteraard zit er ook een beetje Sierra in.

Is de lancering van de B&B even doordacht als de keuze van de naam?
Toch wel. Ik heb altijd met de idee rondgelopen om na mijn pensioen nog iets actief te doen. Je kan moeilijk de hele dag fietsen of wandelen. De keuze om een B&B te openen was snel gemaakt. Het wordt trouwens een heuse familiezaak. Naast mijn vrouw Marlene en ikzelf zullen hoofdzakelijk onze dochter Yvonne en haar man Carsten de B&B uitbaten. Yvonne is een gediplomeerd sommelier, wat het project extra cachet zal geven. Voor de rest worden de taken verdeeld: Yvonne neemt de keuken onder haar hoede, terwijl haar man de zorg over het complex voor zijn rekening neemt. Marlene en ikzelf steken een handje toe waar en wanneer het nodig is. Alles gebeurt in teamverband.

De authenticiteit van het kader bepaalt grotendeels het succes van de B&B, wil de sector ons doen geloven. In hoeverre volgt Cortijo El Sarmiento dat advies?
Het gebouw waarin we de B&B zullen onderbrengen deed ooit nog dienst als een boerderij. We hebben bij de renovatie geprobeerd om de originele stijl zo veel als mogelijk te bewaren. De inrichting is helemaal Andalusisch. Dat het initiatief ook wat Vlaams zal aanvoelen, valt niet uit te sluiten. Meer dan dertig jaar in Vlaanderen wonen laat sporen na. Het wordt een mix tussen de sfeer van Andalusië en de Bourgondische levensstijl van Vlaanderen.

Aan slaapaccommodaties in Spanje geen gebrek. Wie tegenwoordig nog het verschil wil maken, moet extra troeven uitspelen. Wat heeft Cortijo El Sarmiento dat andere B&B’s niet hebben?
We vestigen ons in Mojácar, niet ver van de Middellandse Zee. In Cortijo El Sarmiento vinden bezoekers een zonnige oase van rust aan de voet van de Sierra Cabrera. Het adembenemende uitzicht en het bijzondere daglicht van Mojácar kleuren de omgeving telkens anders, wat een prachtig schouwspel oplevert. Onlangs werd Mojácar zelfs uitgeroepen tot één van de zestien mooiste dorpen van Spanje.

Waarom Spanje?
Dat het Spanje is geworden, is geen toeval. We wilden een locatie die door mensen geassocieerd wordt met vakantie, uitrusten en heerlijk ontspannen. Een locatie ook waar het de klok rond warm en aangenaam vertoeven is. Dat we het zuidwaarts zouden zoeken, lag voor de hand. Bovendien zijn we vertrouwd met Spanje. We gingen er vroeger zelf vaak met vakantie en kennen er onze weg. We kennen de ‘way of life’ die daar wordt gecultiveerd.

Jullie zwaaien de Kempen vaarwel, jouw dochter en haar man trekken in Duitsland de deur toe. Ligt er heimwee op de loer?
Ik vermoed het niet. Reizen en verhuizen zit al langer in ons bloed. In 1979 zijn we met het gezin naar België verhuisd. Dat deed ik in functie van mijn werk bij het toenmalige Danzas, nu DHL. Die multinational wilde hier in Vlaanderen een filiaal openen. Yvonne was negen jaar toen we haar inschreven in de Europese School in Mol. Zij is op latere leeftijd weer teruggekeerd naar Duitsland, waar ze een succesvolle wijnzaak heeft uitgebouwd. Mijn vrouw en ik zijn hier blijven wonen, en doen dat inmiddels al 33 jaar. We zijn niet alleen helemaal ingeburgerd, maar hebben ook altijd voluit geproefd van het leven als Bourgondiër. Dat zullen we deels blijven doen, want wij behouden ons appartement in Olen. Voor Yvonne en Carsten is de verhuis definitief. Als uitbaters zullen zij zich voorgoed vestigen in de B&B in Mojácar.

Op welk doelpubliek mikt Cortijo El Sarmiento?
In de eerste plaats op Belgen. Meer nog: op aangename landgenoten die we graag in de watten willen leggen. En toch. Ik kan me inbeelden dat het uiteindelijk een internationaal publiek zal worden. Als managing director van een internationale transportfirma en door de wijnwinkel hebben wij nogal wat buitenlandse contacten. Het is niet uitgesloten dat ook die Mojácar zullen opzoeken in functie van een deugddoende vakantie.

Zijn Belgen vertrouwd met de streek rond Almeria? Kortom: zullen ze de weg vinden?
Málaga, de op één na grootste stad van Andalusië, kent iedereen, maar Almeria is iets minder bekend, dat klopt. De Fransen kennen de streek dan weer goed, maar onder Duitsers is dat minder het geval. Bij Belgen klinkt de omgeving waarschijnlijk wel bekend in de oren, want het is een uitstekende uitvalbasis voor zowel wielertoeristen als ‘echte coureurs’ en professionele teams.

Hoor ik Spanje, dan denk ik aan Benidorm, en aan de talloze Spaanse steden die er identiek uitzien. Terecht of niet?
Deels terecht. Je  kan onze streek niet vergelijken met de regio van Benidorm. De gebouwen in Mojácar zijn maximum vier etages hoog en er bestaat geen massatoerisme. Verder heeft Mojácar het voordeel dat het een sterk pittoresk uitzicht heeft, en dat er nogal wat natuurparken in de buurt te vinden zijn.

Veel natuur, dat creëert mogelijkheden. Zijn die er ook?
Die zijn er. Daarom ook dat ons doelpubliek erg breed is. Wie houdt van puur natuur is in Mojácar, en bij uitbreiding ook in de hele provincie Almeria aan het juiste adres. Ook liefhebbers van golf, fietsen, wandelen en watersporten kunnen zich wellicht geen betere omgeving inbeelden. Tijdens het verkennen van de streek liepen we nogal wat beroepsrenners tegen het lijf. Blijkbaar is de buurt enorm in trek bij topsporters in functie van hun oefenstages. Maar het toppunt is toch natuurpark Cabo de Gata, een gebied van vulkanische oorsprong en tegelijk ook de grootste beschermde kustzone van Andalusië.
In principe is niets onmogelijk. Zelfs paardrijden kan vanuit Cortijo El Sarmiento georganiseerd worden. Ook wie trek heeft in een fietsvakantie, kan bij ons terecht. Alles wat mogelijk is willen wij voor onze klanten organiseren.

Hoe is het gesteld met de uitwijkmogelijkheden voor wie toch trek heeft in een snelle portie toerisme?
Almeria, met haar moerse cultuur en vele bezienswaardigheden, ligt op een uurtje afstand. Granada en ook de bergketen van de Sierra Nevada liggen op ongeveer twee uur rijden. Mojácar Pueblo vraagt vijf minuten, Mojácar playa amper zeven en ook de dorpjes en stadjes rondom hebben hun charmes.

Cortijo El Sarmiento biedt zelf ook veel groen, verraden de eerste beelden. Beschrijf de omgeving en de capaciteit eens.
Het domein is 6.000 m2 groot. In de beginfase bieden we vijf kamers aan die gelegen zijn in een typisch andalusische patio. Later wordt het project uitgebreid met nog eens drie kamers. Het uitzicht is adembenemend, en de sinaasappelplantages voor onze verse fruitsap liggen voor de deur.

B&B’s onderscheiden zich niet zelden door de kwaliteit van het ontbijt en het avonddiner. Wat kan je daarover al kwijt?
Onze Duitse roots vind je vooral terug bij het ontbijt. Het zal een uitgebreid buffet zijn met zoet en hartig, eitjes, en verder alles om de dag goed te beginnen. Van zondag tot donderdag wordt er gekookt en kunnen gasten aansluiten bij de table d’hôte. De menukaart wordt een pittige afwisseling tussen de typisch Spaanse keuken en Vlaams getinte gerechten. Bedoeling is om de creativiteit van Yvonne te combineren met haar kennis van de wijnen. Degustatie-avonden en tafelen met aangepaste wijnen horen tot de mogelijkheden.

Zijn jullie als gastteam prominent aanwezig of eerder op de achtergrond?
Alles hangt af van wat de klant wil en wenst. De mate waarin wij zullen participeren, wordt volledig bepaald door de mensen die wij over de vloer krijgen. Onze slogan? De klant is koning. Dat was ook al zo in de wijnzaak van Yvonne, en zo zal het ook in Mojácar zijn. De klant staat op nummer één. Natuurlijk zullen hotels met kant-en-klare formules in de buurt goedkoper zijn, maar bij ons zullen vakanties net dat tikkeltje meer te bieden hebben. Als gasten weer huiswaarts keren, moeten ze het gevoel hebben dat ze onze B&B kunnen aanbevelen. Daar gaan we voor.

Eigen lof stinkt, maar voor één keer mag het: waarom kunnen wij Cortijo El Sarmiento bij het bepalen van onze reisbestemming maar beter niet links laten liggen?
Omdat wij het onderscheid maken dankzij onze uitstekende ligging: in het midden van de ongerepte natuur. Cortijo El Sarmiento zal gekenmerkt worden door zijn rustige uitstraling en het rijke, culinaire aanbod. En is dat niet wat we allemaal zoeken tijdens onze vakanties?

Praktisch
Tarief: overnachten kan al vanaf 90 euro per nacht voor twee personen, inclusief ontbijt. Het optionele driegangen diner (table d’hôte) kost 29 euro per persoon. Wie voor 1 januari 2015 hier verblijft, krijgt 10% korting. Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden regelmatige en goedkope vluchten naar Almeria aan.
Afstand: Mojácar (Almeria) ligt op ongeveer 2.000 km rijden vanuit de Kempen.
info@el-sarmiento.com
www.el-sarmiento.com

Door deel te nemen aan de Onderox Zomerwandelingen kan je een verblijf van vijf nachten inclusief ontbijt winnen in Cortijo El Sarmiento en dat voor twee personen. Zie www.lekkerstappen.be.

Tekst: Peter Briers


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*