Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Je gezondere leven start in Thermae 2000

VALKENBURG – Er is minstens één goede reden om niet voor één maar meteen voor twee dagen af te reizen naar het wellnesscentrum Thermae 2000 in Valkenburg. Er valt zoveel te beleven dat het je een berg stress zou bezorgen om dat allemaal in één dag te proppen. En laat nu stress het laatste zijn dat je hier wil overkomen. Integendeel, er wordt alles in het werk gesteld om je zoveel mogelijk te laten ontstressen terwijl lifestylecoaches je de hand reiken naar een gezondere levensstijl.

Rond het lifestyle gebeuren creëerde Thermae 2000 een heel programma. “Volgend jaar bestaan we 25 jaar”, legt marketing manager Audrey Sweelssen uit. “We zijn gestart als een wellnesscentrum, het eerste in Nederland met een uniek product en een tijdloze architectuur. Maar we willen meegaan met de tijd en vormden ons om naar een lifestyle oord waar mensen met weinig tijd ontspanning vinden maar waar we verder kijken. We willen mensen begeleiden en handvaten aanreiken naar een gezonder leven. Mensen de goede richting uitsturen, soms een negatieve spiraal doorbreken. Ze krijgen hier het handboek en een rugzak met positieve energie.”

Een gezond poeder
Om dat in de praktijk te brengen, werden lifestyle coaches in dienst genomen en met één van hen, Eveline, heb ik mijn intakegesprek. Aan de hand van een vragenlijst brengt ze mijn levensstijl in kaart: wat ik ’s morgens eet, hoeveel uren ik slaap, of ik sport, of ik last heb van stress of andere medische klachten. Vervolgens ga ik de weegschaal op en die bepaalt niet alleen het gewicht maar ook het vetpercentage, spiermassa, beendermassa, BMI, enz. De resultaten behoren tot de privacy, maar laat ik het erop houden dat het nu ook proefondervindelijk bewezen is dat ik mij op lichamelijk vlak weinig zorgen moet maken. En dat de lifestyle coach weinig voor me kan betekenen. Of toch? “Ik geef je een verpakking tarwegraspoeder mee, een natuurproduct dat de weerstand verhoogt, de werking van de nieren ondersteunt en goed is voor de huid.” Nou, vooruit dan.

Eveline gaat door. “We hebben kuurgasten die één of meer weken hier verblijven, reumapatiënten bijvoorbeeld. Of mensen die een detoxarrangement kiezen. Hen begeleiden we tijdens hun hele verblijf. Anderen die maar één of twee dagen hier zijn, geven we vaak de aanzet om iets te doen aan hun overgewicht of hun stresserende leven. We streven ernaar om iemand zo gezond mogelijk te krijgen op een leuke en laagdrempelige manier en daarvoor werken we een programma uit. Na hun vertrek kunnen ze via telefoon of mail op ons een beroep blijven doen om hun programma verder af te werken. Ik vind het belangrijk dat ze mij feedback blijven geven.”

Sauna’s in overvloed
Hoog tijd om Thermae 2000 verder te gaan verkennen, want de website toonde een grote verscheidenheid aan sauna’s, bubbel- en thermale baden. Maar eerst gaat de bagage richting hotelkamer. Of beter gezegd: de lifestyle kamer. Die benadrukt nogmaals waar het hier om draait. De spiegel in de badkamer toont een opschrift: ‘Geluk geef je door’. Geen chocolaatje op het bed maar een luchtig koekje met nog een kattebelletje: ‘Schoonheid is een balans tussen innerlijk en uiterlijk’. Wie zich meer wil verdiepen, raadpleegt de boeken op het salontafeltje: ‘Handboek voor klein geluk’, ‘Het wonder van mindfulness’ en nog eentje over yoga. Om helemaal in de sfeer te blijven ligt op de sofa een hoofdmassagetoestel, maar dat is voor straks.

Saunaliefhebbers kunnen in Thermae 2000 hun hart volop ophalen. Je hebt de keuze uit een 10-tal verschillende sauna’s zoals de Eucalyptus sauna, de houtgestookte Stuga sauna en de Pyörä sauna. En dan hebben we het nog niet gehad over het Romeins en Turks stoombad en de verschillende infrarood cabines. Vrijwel elk uur vinden opgietsessies plaats. We kiezen voor de grote opgiet en saunameester met dienst is Hay. Met een pollepel schept hij geparfumeerd water over de gloeiende stenen en met zwaaiende handdoeken verspreidt hij de hete lucht. Dat doet hij vijf keer na mekaar, waarna iedereen even naar buiten mag om bij een drankje af te koelen. Na de pauze herhaalt het gebeuren zich. “Ik breng de temperatuur langzaam naar omhoog”, legt de saunameester uit. “De eerste twee keren giet ik normaal op, dan iets minder, om de vierde en de vijfde keer voluit te gaan. Het plezante aan mijn vak is dat je iedereen ziet genieten. Het bedankje achteraf, daar doe je het voor.”

Midden in het groen
De herfstzon hult de ligweide in een warme gloed en ook vele andere bezoekers profiteren van deze late meevaller. Nu pas valt het op hoe mooi het uitzicht is. Thermae 2OOO ligt bovenop de Cauberg – je weet wel: de heuvel waar Philippe Gilbert zijn demarrage plaatste op weg naar de wereldtitel – en biedt prachtige vergezichten op de golvende omgeving. De ligweide ligt zelf op de helling met helemaal onderaan het nieuwe blotevoetenpad. Grote en kleine keien, stapstenen, boomschors en boomstammen herinneren je eraan dat de onderkant van je voeten best een gevoelige plek is.

De zussen Zelal en Derya zijn saunaliefhebbers uit Den Haag en Duitsland, en de jongste heeft een tweedaags arrangement aan de oudste cadeau gedaan. “We waren hier al eerder”, vertellen ze. “Omdat het weer vandaag zo mooi is, zijn we voordien nog in de buurt gaan wandelen, want ook de natuur spreekt ons hier erg aan. We zouden hier zelfs kunnen wonen”, lachen ze. “Het is zo rustig hier. Niet te vergelijken met Den Haag.”

Weldadig water
Naast een saunagedeelte – verplicht naakt  – bestaat het wellnesscomplex voor de andere helft uit een badenlandschap – alleen met badkleding. De thermale baden zijn gevuld met water uit eigen bronnen dat uit de ondergrond wordt gepompt en ongeveer 40.000 jaar afgesloten is geweest van de meteorologische kringloop. Het centrum schrijft er heilzame werkingen voor lichaam en geest aan toe. Je kan zowel binnen als buiten zwemmen en plaatsnemen in whirlpools. In het oefenbad neem je gratis deel aan sessies floaten en ThermaeMotion, een ontspanningssessie met onderwaterklanken.

Tijd voor een workshop mindfulness, want ook spiritualiteit maakt deel uit van het lifestyle programma. Lifestyle coach Frank legt uit dat mindfulness erop gericht is om zoveel mogelijk in het nu te leven en bewust te genieten van het moment zelf in de plaats van te blijven hangen bij dingen uit het verleden en je te bekommeren om dingen die je straks moet gaan doen. “Alles is te trainen, ook je geest”, weet hij. Zijn workshop begint met een 3-minuten meditatie. Vervolgens laat hij me met gesloten ogen een framboos betasten, ruiken en met de tong pletten en opeten. Nog zo’n oefening is met de handen wapperen en lopen in slow-motion. Om af te sluiten met een bodyscan, waarbij je in gedachte doorheen je hele lichaam reist. “Is het je opvallen hoe je soms afdwaalt met je gedachten?” vraagt Frank na afloop. “Het is een opeenvolging: weg en weer terug. Een training voor je geest en leren mild zijn voor jezelf. Mindfulness leert je meer in je lichaam te zitten.”

Diezelfde Frank nodigt me een dag later uit voor een ayurveda massage. Een behoorlijk pittige versie daarvan, want bijna een uur lang knijpt en duwt hij er flink op los. “Ik wou je lichaam wakker maken en in balans brengen”, zal hij na afloop zeggen. Na het tarwegras is het nu een Indische massageolie die me rust en weldaad moet brengen.

Krijg je niet genoeg van massages, dan neem je binnen het Lifestyle-arrangement zo vaak je wil plaats in de massagestoel in de relax bioscoop. Dorst of honger? Hiervoor moet je in één van de vier horecazaken zijn. Uiteraard staan ook hier gezonde salades op de kaart en we hebben zelfs potjes met noten en gedroogde vruchten gezien. Het ontbijt wordt in buffetvorm geserveerd. Het is leuk af en toe verrast te worden. ’s Morgens ligt de krant klaar aan je kamerdeur en tussendoor vonden we een flesje kombucha –een heilbrengend drankje – met een appel en sinaasappel op de kamer. Het Lifestyle-arrangement bij Thermae 2OOO? Geproefd en goedgekeurd!


Lifestyle-arrangement
Thermae 2000 nodigt je als lezer van Onderox Magazine uit om het Lifestyle-arrangement te komen ervaren aan een voordeeltarief:
• Overnachting in het ****hotel, inclusief uitgebreid ontbijtbuffet
• Twee dagen toegang tot Thermae 2000, inclusief alle wellness faciliteiten waaronder de thermale baden en het saunalandschap
• Persoonlijke lifestyle intake van de Lifestyle coach (20 min.)
• Workshop Mindfulness in punt van de Piramide
• Ontspansessie in relax bioscoop
• Gezonde lunch in the Lounge, inclusief een frisdrank
• Na sauna afkoeldrankje in bar Delight
• Vitaminesupplement
• Deelname aan dagactiviteiten floaten, ThermaeMotion, blotevoetenpad en sauna-opgietingen
• Gratis gebruik shampoo & scrubzout

Normaal: € 169 p.p. o.b.v. een tweepersoonskamer
Exclusieve Onderox-prijs 20% korting = € 135 p.p. inclusief ontspannend welkomstgeschenk.
Reserveer vja +31 (0) 43 6092000 met vermelding van  ‘Onderox-lifestyle hotelarrangement’
Aanbod geldig t/m 30 november 2014.

Thermae 2000
Cauberg 25-27
NL – 6301 BT Valkenburg aan de Geul
Tel. 0031 43 – 6092000
www.thermae2000.nl
Slechts 20 min. van Hasselt en Luik


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*