Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Even helemaal van de wereld tijdens je verblijf bij NOOZ

GROBBENDONK – Vorige winter interviewde ik voor Onderox Wim Vanacker, de man die met zijn unieke NOOZ-concept een nieuwe betekenis gaf aan wellness. We hadden het toen over tijd en ruimte, over privacy en intense ervaringen voor alle zintuigen. Bij mezelf dacht ik toen: dit wil ik ooit zelf beleven. Toen hij me enkele weken geleden aanbood om het NOOZ-arrangement voor de Onderox-lezers uit te proberen, heb ik geen seconde getwijfeld.

Ons paleisje van glas
“Stop je horloge maar weg”, zegt medewerkster Wendy terwijl ze ons rustig door het hoofdgebouw loodst en naar één van de wellness-paviljoentjes brengt. Als we ingeduffeld in de zachte kamerjas in de relaxzetel liggen en onze voeten in NOOZ-slippers steken, horen we buiten glazengetingel. De bamboedeur kraakt voorzichtig open. Wendy brengt versgeperst sinaasappelsap en terwijl we ons te goed doen aan de mee geserveerde fruitknabbels, overloopt ze met ons de reis die onze zintuigen zo dadelijk gaan maken. “Niets moet, alles mag je vragen”, drukt ze ons op het hart en kijkt daarbij naar Annelies, die zeven maand zwanger is. “Misschien moeten we de massage voor haar wat aanpassen, maar dat is geen probleem. Jullie genieten vandaag gewoon met z’n drietjes”, besluit ze vrolijk.

Tine en Jellina arriveren voor de duomassage. Annelies kiest voor een massageolie met de geur van rozenhout, ik geef de voorkeur aan eucalyptus. De massage kan beginnen en wat voor één. Synchroon met elkaar wordt elk stukje van ons lijf onder handen genomen. Op het ritme van muziek die we eerder bij de reservering van het arrangement hebben gekozen. Ergens halfweg zoemt een fluistertoon in onze oren: of we ons voorzichtig willen omdraaien? En dan gaat de massage weer verder. Ik ervaar iets vreemds want hoewel ik mijn ogen gesloten houd, zie ik elke beweging op mijn lichaam in gedachten bij Annelies gebeuren, die op de massagetafel naast mij ligt. Een gevoel van verbondenheid maakt zich van mij meester.

Ruiken in het donker
Buiten is het klaarlicht maar de NOOZ Dark-Eye experience brengt ons in nieuwe oorden van geuren en kleuren. Op onze ogen komt eerst een kompres met de geur die past bij de massage die Jellina en Tine zonet hebben beëindigd. Daarop komt een warme vochtige doek die ons helemaal afsluit van de wereld. Het is een algemene waarheid dat geuren pas actief worden als ze in contact komen met warmte. En dus zitten we al na enkele seconden in een wolk van eucalyptus, munt en sinas. “Toch een beetje te warm”, zegt Annelies en ze legt het kompres opzij.

We weten in de verste verte niet meer waar de tijd is gebleven. Dus komt Wendy langs om ons mee te nemen naar de Mystic Water. Op bosschoenen lopen we over een vlonder recht naar het paradijs. De oranje badkuip staat als een dampende oase tussen de bomen en het houtvuurtje waarmee het water wordt opgestookt, knettert. Wendy legt uit hoe we het water op een temperatuur kunnen brengen die we zelf aangenaam vinden, en dat we afwisselend in het bad moeten gaan liggen en weer afkoelen. Op de picknicktafel staat de smoothie en de hapjesplank al klaar, samen met de ‘Panoramic Brunch’ die niet in het arrangement zit maar die ik als extra verrassing had besteld. Het lijkt of hier kabouters aan het werk zijn want van al die voorbereidingen hebben we niets gemerkt. De natuur staat aan onze kant. Geen zuchtje wind, de warme herfstzon valt diffuus door de bomen en strooit schaduwbladeren over het rimpelloze water. Hoe zou het hier zijn in de winter? Als de vlonder een sterrenpad wordt en de oranje kuip vinnig oprijst uit de sneeuw. Waar het houtvuur en de waterdampen een spel spelen met donkere vriesluchten en wij de kou niet eens zouden voelen.

Wat er in de details zit
Als afsluiting van onze NOOZ-ervaring willen we zeker nog de bosdouche proberen. Dit is regenwoud, in de letterlijke betekenis van het woord. Helemaal opgekikkerd nemen we weer het vlonderpad naar ons paviljoen. Aan de deurmat staan de slippers netjes klaar en pas nu daagt het ons hoeveel meer er van die kleine attenties er in de voorbije uren zijn gepasseerd. De geborduurde boodschappen op de handdoeken, wenskaartjes aan de glazen, de brunchschotels waarop in sierlijke letters een eetbare NOOZ was geschreven, de zachte zorgen waarmee we tijdens de massage zijn omringd.

Het is niet anders, een ‘Half Day Nature’ gecombineerd met de Mystic Water is na vier uurtjes voorbij. Dus zoeken we een beetje loom onze spullen bij elkaar en nemen afscheid met een welgemeend dankjewel aan het personeel en in ons hart de stille wens dat we hier nog eens kunnen terugkomen. Als de NOOZ-deur achter ons dicht valt, staat de snooze-knop waaraan de naam van dit wellnesscomplex is ontleend echt uit. In de auto schettert de radio alweer: over de bommenregen in Syrië, recessie in eigen land en een monsterfile op de E313. Is het werkelijk maar vier uur geleden dat we uit die heksenketel waren gestapt? Het lijkt wel een eeuwigheid. Als zintuigen op reis gaan, dan nemen ze echt de tijd.

Tekst en foto's: Suzanne Antonis

Het Onderox arrangement:
Half-Day Nature in een privé-wellness paviljoen
Intakegesprek met welkomstdrankje
Duomassage
Dark-Eye experience
Mystic Water ervaring met bijhorende hapjesplank en een drankje naar keuze
Onbeperkt gebruik van het bos, privéterras, bosdouche en sauna

Prijs: € 160 per persoon, geldig tot 30 januari 2014.
Reserveren bij NOOZ, Nachtegalendreef 40 in Grobbendonk, met vermelding van het Onderox-arrangement.
Tel. 014-50 20 53, of info@nooz.be,
www.nooz.be


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*