Ga naar inhoud
Onderox
Terug naar overzicht

Proeven van de Haspengouwse streekspecialiteiten

SINT-TRUIDEN – In het voorjaar wordt Haspengouw overspoeld door toeristen die net zoals de bijen worden aangetrokken door de rijkelijk bloeiende bloesems. Een half jaar later zijn die lieflijke bloempjes uitgegroeid tot volle appels, peren en kersen waarvan allerlei fruitsappen, ambachtelijke stroop en andere streekproducten worden gemaakt. Is Haspengouw in de lente op zijn mooist, dan is de streek in het najaar op zijn lekkerst.

Voor deze smakelijke tocht door Sint-Truiden en omgeving laten we ons leiden door neus en smaakpapillen. Aan de Naamsesteenweg snuiven we de geur van vers geperste appelen. Die blijkt afkomstig van Fruitdomein Truilingen, waar de fruitsappen van het merk Pipo tot leven komen. “Zes jaar geleden zijn we ermee begonnen”, legt Veerle Van Hoof uit. “Eerst lieten we onze appels elders persen en deden we het sap in eigen flessen, waarmee we naar de scholen trokken. Onze Pipo werd al snel een hype zodat we na vier-vijf jaar zo’n vijfhonderd verkooppunten beleverden. Vorig jaar maakten we een hele omslag. We kochten zelf een mobiele pers en verkopen sindsdien onze fruitsappen via bag-in-box van 3 en 5 liter.”

Te midden van de boomgaard
Zeven smaken zijn er intussen, allemaal met vruchten uit Haspengouw: appelkers, appelaard-bei, appelframboos, enz. De ecologische voetafdruk, weet je wel. De appelen komen uiteraard van het eigen landgoed, dat 25 hectare appelbomen en perelaars telt en daarmee een voor de streek bescheiden domein is. Door de nieuwste bewaartechnieken blijven de appelen het hele jaar door vers. Het assortiment fruitsappen wordt aangevuld met suikerarme confituren en geleiën, en vliersiroop. De producten vinden hun weg naar de consument via lokale markten en supermarkten. Veerle Van Hoof: “Mensen gaan steeds meer op zoek naar goede streekproducten. Ik merk het aan mezelf. Als ik elders kom, ga ik nooit naar huis zonder iets mee te nemen van de streek.”
Fruitdomein Truilingen bouwde een heel toeristisch aanbod uit. Groepen kunnen het hele jaar door een bedrijfsbezoek aanvragen, gevolgd door een degustatie van de fruitsappen. Individuele bezoekers zijn welkom op woensdag en zaterdag in april en september. Om al die gasten te ontvangen, plaatsten de eigenaars een sterrentent te midden van de fruitbomen, waar ze ook ontbijten en feestjes organiseren.
www.truilingen.be

Bier met een Kempens smaakje
Voor een volgende lekkernij moeten we maar een kilometer verder, namelijk naar het gehuchtje Kerkom waar Marc en Marina al veertien jaar de plaatselijke brouwerij draaiende houden. Hun bekendste en meest verkochte bier is de blonde Bink, maar het assortiment omvat verder een bruine en bloesemversie, een Winterkoninkske, een Adelardus, enz. De uitbaters zijn van Wolfsdonk en Blauberg afkomstig, dus hebben deze bieren wel degelijk een Kempens tintje. “Weinig brouwerijen zijn ondergebracht in een oude vierkantshoeve met een grote binnenkoer. Het is hier net alsof je Klein-Bokrijk binnenstapt”, geeft Marina als verklaring waarom ze hier zijn blijven plakken. “Marc is een bierliefhebber in hart en nieren en begon thuis in de soepketel met brouwen. We kwamen hier geregeld een pintje drinken en op zeker ogenblik vroeg de vorige eigenaar of we de zaak wilden overnemen.”
In de beginjaren brouwden ze hier ter plaatse, maar enkele jaren geleden moesten ze stoppen omdat de lokalen niet meer voldeden aan de hygiëneregels. Sindsdien gaat Marc brouwen bij Sint-Jozef in Opitter. De bieren hebben al lang de Haspengouwse grenzen overstegen want ze zijn intussen al te verkrijgen in Amerika, Italië, Zweden, Nederland en Japan. Maar een Bink kan je hier ook nog altijd ter plaatse drinken, op het ruime terras op de binnenkoer of in het authentieke café. ‘Bink’ is de spotnaam van de Truienaars. Wonen er in de Kempen ook geen Binken?
www.brouwerijkerkom.be

Mike ziet het groot in Wilderen
Voor een tweede Truiense brouwerij moeten we naar de andere kant van de stad, meer bepaald naar het gehucht Wilderen. Mike Janssen en Roniek Van Bree kochten in 2007 een voormalige vierkantshoeve met een stokerij en brouwerij. Die waren op dat moment niet meer dan een ruïne. De brouwerij/stokerij was in 1939 gesloten en nooit meer heropgestart. De nieuwe eigenaars gooiden er een smak geld tegenaan, installeerden een nieuwe brouwerij, richtten de schuur in als gelagzaal en gingen in juli 2011 open. Mike zag het meteen groot: het terras telt 500 stoelen met binnen nog eens 170 stoelen. Het jaar rond heeft hij 116 jobstudenten in de weer – “onze Wilderse miekes” – die op zonnige zondagen vijftienhonderd tot tweeduizend toeristen bedienen. Individuele bezoekers zijn elke zaterdag en zondag om 15 uur welkom voor een rondleiding, groepen kunnen een rondleiding op aanvraag bestellen. Een gids neemt je mee langs de stokerij en brouwerij maar laat je tegelijk kennismaken met de oude gistkuipen en andere overblijfselen uit het historische pand. Vorig jaar verwelkomende Brouwerij Wilderen 100.000 bezoekers.
Mike Janssen vertoeft al zijn hele leven tussen de bieren. Hij zette het Dentergems witbier op de kaart en bouwde nadien de brouwerij Ter Dolen in Helchteren uit. In Wilderen vond hij een nieuwe uitdaging. Naast de Wilderen Goud brouwt hij er een tripel, de Kanunnik, en een Wilderen Kriek. In de stokerij distilleert het bedrijf een graanjenever, een eau de bière van de Kanunnik, eind september komt een gin op de markt en in augustus 2014 gaat de eerste whisky in de fles. Die heeft dan vier jaar gerijpt op houten vaten. Om het rijtje compleet te maken laat hij bij een plaatselijke kaasmakerij een Hopkaas maken. “Ik wil op termijn Wilderen uitbouwen als hét smaakbelevingsdorp van Vlaanderen”, vertelt hij met veel enthousiasme.
www.brouwerijwilderen.be

Loonse stroop
Het verschil kan niet groter zijn. Stroopfabriek Bleus zit ook in een oud pand, maar dat is volop in verval. In 2007 won de oude stoomstroopfabriek van Borgloon de eerste editie van De Monumentenstrijd, maar sindsdien is er weinig gebeurd. Of toch wel. Er zijn uitgebreide plannen gemaakt voor een renovatie die normaal afgelopen lente zou beginnen, maar het nieuwe stadsbestuur heeft die afgeblazen. Het industriële complex takelt in versneld tempo af en dus moet het kleinschalige stroopfabriekje van de familie Bleus wellicht op zoek naar een ander onderkomen. Het bedrijfje vond onderdak in een deel van het reusachtige gebouw en produceert hier op een ambachtelijke manier allerlei stropen onder de naam Loonse Stroop.
“Om eerlijk te zijn? We kunnen niet bijhouden met produceren”, vertelt Raf Bleus. Borgloon was ooit de bakermat van de Belgische stroop, maar door concurrentie uit Luik en Nederland verdwenen de kleine, ambachtelijke bedrijfjes één voor één. Bleus is van de laatste ambachtelijke producenten in Vlaanderen. “Om je een idee te geven: wij verwerken jaarlijks een half miljoen kilo fruit. In de industriële fabriek in Luik is dat 200.000 kilo per dag.” Raf is ervan overtuigd dat het streekproduct een toekomst heeft. “We leven in een geglobaliseerde wereld. De mensen grijpen terug naar iets van hun eigen streek. In de periode toen merkproducten als Coca Cola opkwamen, moest iedereen dat hebben. Nu gaat iedereen weer op zoek naar het authentieke. Onze basis bijvoorbeeld is fruit van hier, terwijl grote fabrieken met concentraten uit andere landen werken. Het verschil proef je direct.” Groepen kunnen de stroopfabriek bezoeken via de toeristische dienst van Borgloon.
www.gebroedersbleus.be

Meer producten in de rekken
De streekproductenwinkel Puur Limburg bij de ingang van de stroopfabriek bevestigt het verhaal. “We krijgen almaar meer producten in het assortiment en er is meer vraag naar”, vertelt verantwoordelijke An Jacobs. Het aanbod omvat uiteraard alle stroopvariëteiten van het bedrijfje hierachter en wordt aangevuld met wijnen, streekbieren, confituren, mosterd, enz. uit heel Limburg. Ter plaatse worden verse stroopwafels gebakken. “Vroeger moesten mensen voor een bepaald product vaak tot bij de producent zelf gaan. Nu vinden ze die samen bij de winkels van Puur Limburg, verspreid over heel de provincie”, legt An Jacobs uit.
www.puurlimburg.be

Fruit in overvloed
Om een idee te krijgen hoeveel fruit in deze streek aan bomen en planten groeit, moet je naar de Belgische Fruitveiling in Sint-Truiden. Elke donderdag in april en september ben je individueel welkom, op andere dagen en in andere periodes vraag je een groepsbezoek aan. 1500 fruittelers zijn lid, leren we tijdens de introductiefilm, en daarmee is de BFV de grootste Belgische coöperatieve. De helft van de verhandelde producten zijn appelen, met de Jonagold als koploper, gevolgd door peren een aardbeien. Op de veiling kunnen 60 miljoen kilo’s appelen en peren worden bewaard. “Gescheiden”, benadrukt gids Jan Marguillier, “zoals je dat ook best in je eigen koelkast doet want appelen geven een gas af dat peren versneld doet rijpen.” De 87-jarige gids troont een 10-tal belangstellenden mee doorheen de immense veilinggebouwen waar heftrucks heen en weer snellen. De verpakkingslijnen liggen eigenlijk stil want het is middag, maar ter wille van de bezoekers gooit een werknemer er enkele bakken appelen in zodat de machine in werking treedt. Vriendelijke mensen, die Truienaars. Ze hebben er wat voor over om hun streekproducten te promoten.
www.bfv.be
Alle info op www.toerisme-sint-truiden.be

 

De Rikkeshoeve: je verwenadres in Haspengouw

SINT-TRUIDEN – Uitbater Philip Teelen van B&B De Rikkeshoeve is de vriendelijkheid zelve. Immer een glimlach op het gezicht, altijd een helpende hand klaar. Bijgevolg de geschikte man om een bed & breakfast te runnen, temeer omdat hij ook een verdienstelijk hobbykok is. Dat merk je aan het mooi verzorgde ontbijt, maar ook aan de gerechten die hij ’s avonds serveert. “Mensen voelen zich hier heel rap thuis”, weet hij.

Drie jaar heeft de zoektocht naar een bed & breakfast geduurd, maar uiteindelijk vonden Philip en zijn echtgenote wat zij zochten in het Truiense gehucht Aalst. “De vorige eigenaars hebben de hoeve verbouwd. Zij hebben de opstart gedaan, maar wij hebben dat dan overgenomen.” Geografisch was het van weinig belang waar de West-Vlaming zijn B&B zou beginnen, maar het moest alleszins op het platteland zijn, niet in het centrum. “We woonden op een mooie locatie bovenop de Kleuisberg maar daar mochten we niet bijbouwen. Door Toerisme Limburg waren we al enkele keren getipt, zo ook deze keer. We zijn heel blij dat we hier in Haspengouw zijn beland. We hebben ervan versteld gestaan welk een goede naam de streek op toeristisch gebied heeft.”

Zalig aan het zwembad
B&B De Rikkeshoeve is ondergebracht in een voormalige vierkantshoeve die voordien al dezelfde naam droeg. Het gastenverblijf telt vijf comfortabele kamers, die alle beschikken over een eigen badkamer. Een absolute troef, zeker bij mooi weer, is het seizoensgebonden, verwarmde zwembad dat ter beschikking staat tussen 1 april en eind september of – wanneer het weer nog goed is – tot eind oktober. “We willen een thuisgevoel creëren, de privacy respecteren, mensen rust gunnen en hen laten genieten. Kortom, we willen onze gasten geven wat we zelf verwachten wanneer we ergens te gast zijn.”

De betere hobbykok
Aanvankelijk – we spreken over 3,5 jaar geleden – was het de bedoeling dat Philip de B&B in het weekend zou runnen terwijl hij zijn job in Drongen, bij Gent, verder bleef uitoefenen. Maar dat pakte anders uit. Het draaide al snel op volle toeren, ook tijdens de week en buiten het seizoen. Om zijn gasten nog beter van dienst te zijn, biedt hij ’s avonds ook een table d’hôtes aan. “Ik kook graag, maar dat hoeft niet met de duurste ingrediënten te zijn. Ik hou rekening met het weer en het aanbod en probeer zoveel mogelijk variatie in mijn menu’s te brengen. Ik maak iets klaar waar mensen thuis niet zo snel aan durven beginnen.”

Samen aan de ontbijttafel
De avond dat wij er verbleven, was het lekker warm en kregen we het diner geserveerd onder het overdekte terras met zicht op het zwembad. ’s Anderendaags baadde de ontbijttafel in het zonlicht, wat het ontbijt nog meer glans gaf. Vers brood en broodjes, een verscheidenheid aan beleg, een eitje naar keuze, mooi versneden fruit en een yoghurtje om af te sluiten. “Door onze ervaring weten we intussen wel wat onze gasten ’s morgens verkiezen”, lacht Philip. Je zit samen met de andere gasten aan een lange tafel, wat de sfeer ten goede komt. Tegenover mij zit een verkoper in kinderartikelen, links een koppel met een kleuter van anderhalf, rechts een koppel dat er enkele dagen tussenuit knijpt en verder een jong koppeltje dat profiteert van de laatste vakantiedagen en twee Duitse wielertoeristen. Helemaal een bed & breakfast zoals wij die graag hebben.


Speciaal voor de Onderox-lezer
B&B De Rikkeshoeve doet een mooi aanbod aan de lezers van Onderox Magazine op basis van twee nachten voor twee personen, zowel tijdens de week als het weekend.

* 2 overnachtingen voor 2 personen met verzorgd ontbijt
* 2 x een verrassende menu, bestaande uit een apero met hapje, voor- en hoofdgerecht, dessert, koffie.  Wijn en water aan tafel door het huis aangeboden.

Prijs: € 156

Aanbod geldig tot 28 februari 2014

Te reserveren met vermelding van ‘Onderox-arrangement’. Je ontvangt dan bij vertrek ook een fles kasteelwijn.

B&B De Rikkeshoeve
Erberstraat 56
3800 Sint-Truiden
0474 31 29 29
rikkeshoeve@yahoo.com
www.rikkeshoeve.be

Reportage: Paul Huysmans


Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.

Onderox?*